Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a: Sloboda i nudle iz Rume

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik NIN

Da li ste znali da živite u zemlji u kojoj sumnjivi likovi koji silom udalje nekoga sa jednog javnog skupa sudskom presudom preko noći postanu pristojna lica, koja su udaljenima samo „upućivala molbe“? Dobrice, takoreći?

Da li ste znali da živite u zemlji u kojoj policija pokreće prekršajne postupke protiv studenata samo zato što su učestvovali u protestima koji vlastima nisu bili po volji?

Dobro, naravno da ste znali sve to. Gušenje javne kritike i svakog pokušaja suprotstavljanja, protesta i bunta u Srbiji su odavno poprimili razmere epidemije, mnogo opasnije od malih boginja. Dok za boginje makar postoji efikasna vakcina, sa autoritarizmom je stvar znatno komplikovanija. Od ove pošasti nismo pelcovani, pa često čak ne možemo ni da je vidimo. A kad je vidimo, već je kasno.

Mislimo, kasno je za starije, ali kod mladih se još i može nešto uraditi, pa bi trebalo na vreme krenuti sa preventivom. Šta možete učiniti da svoju decu blagovremeno zaštitite od ove teške bolesti?

Za početak, nikako im ne dajte da se bave novinarstvom. Ima toliko drugih, boljih zanimanja. Možete ih usmeriti na nešto manje rizično, recimo na rad u rudnicima dijamanata u Africi, čišćenje spoljnih fasada nebodera, profesionalno bavljenje ekstremnim sportovima ili istraživanje glečera na Severnom polu. 

Ako biste i sebe i njih da poštedite čak i tih malih rizika, uvek vam ostaju oni nešto manje časni, ali takođe perspektivni poslovi: lupanje pluseva i minusa na vesti o Aleksandru Vučiću, pisanje tekstova u Informeru ili rad u obezbeđenju državnih skupova, gde će vaša deca na miru moći da „upućuju molbe“ nekoj drugoj deci koja nisu bila tako pametna poput vaše, pa su rešila da postanu novinari.

Ako ste uspeli da ih ubedite da se ne bave novinarstvom, ali ne i da ih odvratite od zla studiranja, objasnite im da, kao studenti, imaju određene obaveze. Bez prava. Dobro, imaju pravo na studentsku markicu i smeštaj u studentskom domu, ali ne govorimo o tome. 

Dakle, studenti imaju obavezu da ne pričaju protiv vlasti, da ne organizuju nikakve proteste protiv vlasti i da ne lupetaju svašta po Fejsu i Tviteru protiv vlasti. Na Instagramu mogu da objavljuju samo slike hrane, koje nisu u suprotnosti sa projekcijama BDP-a za tekuću godinu. Dakle, ako ima nešto fensi na meniju, može, ali paštete, prazan burek, supa iz kesice i druga slična jela koja bi mogla da impliciraju da nam ne ide bolje nego ikad u novijoj istoriji – nikako. Mogu eventualno one nudle iz Rume, hvala Vučiću što ih je doveo.

Ako vas kojim slučajem deca budu pitala o pravu na slobodu govora i izražavanja mišljenja, kažite im da je u pitanju mit i da to niko nikada uživo nije video, te da tako nešto verovatno nikada nije ni postojalo. I ne brinite za ono što sada piše u Ustavu, dok vam deca stasaju za studiranje, ti arhaizmi će nestati kao referendumom odneseni.

Ili, umesto svega ovoga, možete da im kažete da je sloboda nešto najvažnije što jedno ljudsko biće može da ima. Ali da uvek postoje neka druga ljudska bića koja svoju slobodu grade otimajući tuđu. I da za tu svetinju jednostavno moraju da se bore u svakoj prilici i svakim atomom snage.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni