Draža Petrović - Ana, četiri pištolja i dva dnevna lista

Draža Petrović, kolumna za list Danas

Aleksandar Vučić je četrdesetsedmogodišnja verzija klinca iz osmog razreda koga drugari povremeno zezaju, jerbo je zezanje sastavni deo kako osnovnoškolskog obrazovanja, tako i političkog miljea, ali se on svaki put iznova toliko naduri, naljuti i stručno rečeno - popizdi, da ga oni sve više zezaju.

I to baš zato što se on svaki put iznova toliko naduri, naljuti i stručno rečeno - popizdi, da vam zezanje tog klinca, odnosno Vučića, postane izazov.

Ma šta izazov, to je jače od mene! - rekao sam jednom prilikom kad su me pitali: "Što se ti, dečko, ne okaneš malo premijera Vučića i pređeš na neke druge pošasti našeg društva. Recimo, belu kugu i izumiranje beloglavih supova".

A kako i ne zezati Aleksandra Vučića kada on, kao što je poznato, već pet godine iskače iz svega i svačega, od tostera do vodokotlića, dok je u poslednjih 100 dana počeo da iskače i iz Ane Brnabić. 
Glave prosto lete koliko je misao slobodna - izjavila je, elem, pre neki dan u Briselu Ana Brnabić, ovlašćeni tumač za neobjašnjive pojave srpskih reformi.

Da je znala za ovaj stari genijalni aforizam Aleksandra Baljka koji bi se u Vučićevoj Srbiji mogao parafrazirati kao: "Misao je toliko slobodna da novinari, tekstovi i TV emisije prosto lete", možda bi Brnabić Ana njegovim citiranjem pred, fudbalski rečeno, tradicionalno neugodnim evropskim parlamentarcima - stekla određene simpatije među lokalnim žurnalističkim življem.
Umesto genijalnih aforizama, Ana Brnabić je ipak u'vatila da citira Aleksandra Vučića, što i nije baš najpametnija opcija za jednu naizgled pametnu ženu.

Te je izjavila da u Srbiji nema baš objektivnih medija, ali kad smo već kod objektivnosti i objekata - verovatno ima neidentifikovanih letećih objekata koji prosto lete koliko je misao slobodna.

- Videla sam nekoliko neidentifikovanih letećih objekata koji nisu baš objektivni - rekla je otprilike Brnabić, objasnivši parlamentarcima da recimo, Srbija ima dva dnevna lista koji su protiv Vlade. Te smo umesto Ane i četiri pištolja dobili Anu i dva dnevna lista.
Sliku bi preciznije dočarala da im je rekla ovako: u Srbiji postoje dva dnevna lista koji su protiv Vlade, s tim što je jednom od ta dva lista već četiri meseca blokiran račun iz nepoznatih razloga, a drugom već osam meseci, takođe iz nepoznatih razloga, državne ustanove organizovano i masovno otkazuju oglase.

Međutim, Brnabić Ana tu je dodala kako ima jedan dnevni list koji je manje-više objektivan.
Taj list je, valja podsetiti, vodio kampanju da Ana Brnabić postane premijerka, pod naslovom: "Pet razloga zašto Ana Brnabić treba da bude premijer". Razlozi su bili: zato što je žena, zato što nije iz politike, zato što ima uspehe u radu, zato što ima podršku spolja i iznutra, te zato što će ona uvesti princip - manje strančarenja, više rada.

Sto dana kasnije od ovih pet razloga ostao je "u funkciji" samo jedan. Ana Brnabić je i dalje žena.

Sam čin ulaska u auru Aleksandra Vučića podrazumeva da ste delimično flipnuli. Ako toliko duboko uđete u auru Aleksandra Vučića pa on uspe da vam uvali ciglu, tačnije, funkciju njegov ličnog & personalnog portparola, onda se bar nemojte ponašati kao njegov lični & personalni premijer.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni