Zašto više vjerujemo Europi nego Hrvatskoj

Zdenko Duka, komentar za Novi list

Hrvati više vjeruju Europskoj uniji nego Hrvatskoj - to je zanimljiv rezultat velikog istraživanja Eurostata o pogledu Europljana na budućnost Europe, obavljenim od rujna do listopada. Čak 80 posto Hrvata pozitivno gleda na EU a prosjek među državama članicama je općenito visokih 75 posto. Visoko povjerenje Hrvata je uz bok Njemačke i Belgije, a najveći su euroskeptici Grci i Česi, od kojih 58 posto pozitivno gleda na EU.

Jako zanimljivi su i neki partikularni pokazatelji za razmišljanja hrvatskih građana koja onda možemo lijepo usporediti i s posljednjim Cro-barometrom Ipsos pulsa za prosinac, osobito onim odgovorima koji pokazuju (ne)povjerenje hrvatskoj vladi i u kojem smjeru Hrvatska ide.

Hrvati vole EU ponajviše zato jer smatraju da je njegova glavna vrijednost u standardu građana Unije, to misli njih 43 posto. Ekonomska, industrijska i trgovinska moć EU-a za Hrvate je druga vrijednost (37 posto) a poštivanje ljudskih prava, demokracije i vladavine prava (27 posto) tek je treća vrijednost koja je za najrazvijenije - Njemačku, Švedsku, Dansku i Finsku prva vrijednost.

I - Hrvati najviše podržavaju stajalište da „socijalna politika mora biti ujednačena na razini EU-a“, a ne da svaka država članica za sebe vodi socijalnu politiku.

Znači da se građani Hrvatske kao zemlje čija je prosječna plaća 37 posto prosječne plaće u 'starim' zemljama EU, a prema pojedinačnoj potrošnji je na 59 posto prosjeka svih zemalja EU - žele što više približiti prosječnom europskom standardu pa i na taj način da bogatije zemlje kroz ujednačenu socijalnu politiku više pomažu siromašnije.

Nekoliko posljednjih mjesečnih ispitivanja Cro-barometra pokazalo je trend da oko 70 posto pa i nešto više ispitanih građana smatra da Hrvatska ide u lošem smjeru. Sada za prosinac, rezultat je tek nešto bolji - 69 posto građana tako misli. Da Hrvatska ide u dobrom misli njih 22 posto, a ne zna njih 9 posto. Uz to ide i jasan trend nepovjerenja u Vladu, pa ju 62 posto građana ne podržava, dok njih 29 posto podupire vladine politike.

Barem u nekoga je potrebno imati povjerenje a naši ljudi, kad biraju vjeruju li više europskim institucijama ili vlastitoj državi, opredjeljuju se za Europu ne samo zbog plemenitih ideja na kojima je EU nastala, nego zato što znaju da te ideje hrvatski političari ne znaju i ne žele niti djelomično ostvariti. I da je malo kome od tih političara stalo da radi za javni, a ne samo za svoj osobni interes. Vani, u Europi, živjelo se bolje nego kod nas i prije 40 i 30 godina, ali umjesto da unutar Unije i uz njezinu pomoć, Hrvatska smanjuje razliku u životnom standardu i drugim ekonomskim i socijalnim vrijednostima - razlike između nas i Europe stalno rastu. I najgore je što nitko ne vjeruje da ova vlast ima alternative. Nezadovoljstvo je skoro nikad veće, ali pozicija vladajućeg HDZ-a nikad nije bila više neprikosnovena.

Po čemu baš svakog dana vidimo da naši ljudi, pogotovo mladi, više vjeruju drugim zemljama EU-a nego Hrvatskoj? Pa, odlaze stalno iz zemlje, a odlaze da bi bili primjereno nagrađeni za ono što rade i za što su se školovali i da ne moraju slušati priče za malu djecu u koje više nitko ne vjeruje, ali se ovdje stalno i dalje vrte i bajaju.

Hrvatska je pozornica za beskrajno, preveliko, nemoćno politikantsko spiniranje, bolesna od loše glume, naduta kao mjehur od sapunice.  

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni