Svetislav Basara - Topli pas i mokri zec

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list Danas

Da bi pokazali koliko im je stalo do Srbije i Ace Srbina, ruski domaćini su pred predsednikom svega našeg premijerno izveli eksperiment u kome su nekog psa uronili u cilindar sa misterioznom tečnošću, držali ga neko vreme potopljenog i posle ga izvukli, natrag na svetlost dana.

Pre samo tridesetak godina bila bi to ekskluzivna vest za "Treće oko", ali se u međuvremenu mnogo štošta promenilo i kod nas i u svetu, pa se ta naučnofantastična skaska našla na udarnim stranama svetskih - a naročito srpskih medija - izazivajući oprečne reakcije i neizbežne srpske podele. Tankoćutnije duše iz Euromahale Aci Srbinu su spočitnule učešće u zlostavljanju životinja, dočim su teoretičari iz Slavskog Pojasa i Kitaj Goroda potapanje psa protumačili kao izraz posebne bliskosti dvaju naroda i rukovodstava. Ko biva... Ni pred kojim drugim, visokim gostom, pogotovo nepravoslavnim, Rusi ne bi potopili psa - zli jezici bi rekli: pre bi potopili gosta - a istovremeno i kao manifestaciju superiornosti ruske nauke.

Možda se pitate - kako sam to ja protumačio? Evo kako! Držim da je to u stvari bila suptilna politička poruka. Ne treba smetnuti sa uma da su Putin & Co direktni nastavljači dela mog omiljenog inostranog tirjanina, Petra Velikog, koji je imao i te kakvog smisla za crni humor i pozorište političke surovosti, pa bih ja, da sam na mestu Ace Srbina, eksperiment protumačio ovako: "Daragoj Aco, ukoliko nastaviš da igraš za zapadnu raju i da zanemarujše taktiku, ukoliko se budeš previše približio našem karadušmaninu, NATO paktu, lako bi ti se moglo dogoditi da završiš u cilindru sa izričitim naređenjem da povremeno nahraniš psa i da ne diraš komandnu tablu."

No, dobro, dosta je bilo komendije, hajde mi da vidimo šta se događa na domaćem terenu. Pre svega zdravo me je obradovala vest da nisu sva moja krečenja bila džaba i da je jedna opoziciona snaga - DJB, ako se ne varam - dokonala da nema više nikakvog smisla očekivati da pro(para(državni mediji počnu ustupati svoje stranice promidžbi viđenijih opozicionara, pa je pala odluka da se pokrene nezavisni nedeljnik, koji će uređivati Milan Bečejić.

Poželimo sreću novom nedeljniku i Bečeji, pa se osvrnimo na tekuću predizbornost. Kao glavni kandidat opozicije (bar jednog njenog dele) profilisao se Dragan Đilas - garant povratka na staro, koje je Druga Srbija vaktile prezrela - i najozbiljniji protivnik za sada nepoznatom SNS-ovom kandidatu. Bez obzira na medijsku i infrastrukturalnu supremaciju, Beograd je još uvek poprilično tanak led za naprednjake, pa je otuda logično što su esenesovci već formirali špalir za toplog medijskog zeca kroz koji će Dragan bezbeli biti višekratno provučen. Što bi Dragan, držim, trebao da shvati u filozofskom ključu, kao izraz istorijske pravde i kao osvetu prezimenu i njegovom bivšem nosiocu, Milovanu, učitelju demokratije, koji je svojevremeno takođe organizovao tople zečeve.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni