Hrvati traže kruha preko pogače?

Sanja Modrić, kolumna za Novi list

Nije, dakle, istina ono što smo mislili. Nego prijesna laž i podvala, smatra kardinal Josip Bozanić.

Deseci tisuća Hrvata nisu napustili svoju zemlju zbog toga što ovdje više ne vide nikakvu perspektivu. Ne zato što su siromašni i ne mogu djeci ništa priuštiti. Niti jer su plaće jadne i kad ih ima, a radno vrijeme rastezljivo po slobodnoj volji gazde. Ni zato što za neke nikad nema nikakvoga posla. Ni zbog toga što mnogi stručnjaci smatraju da ovdje ne mogu realizirati svoje kapacitete. Ni zato što župani tuku žene, dužnosnici kradu, a najjača sila u državi je politička korupcija.

Svakako ne ni zbog praznog Sabora, kome se ne može vjerovati da će popraviti stanje u Hrvatskoj, kao ni zato što je, među svima onima koje plaćamo, najpopularniji političar osoba koje nema ni na Markovom trgu, ni na Pantovčaku, jer joj je ime, naprosto, Nitko. A sigurno ne ni zbog dogmatizama koji su sveto pismo za političke elite. Ni zbog loših škola. Ni zbog pravosuđa koje te, sve da si i najpraviji, neće namiriti još 15 godina, ali će galantno pomilovati Horvatinčića. A bogme ni zbog toga što smo na svim ljestvicama EU kvalitete na samom dnu dna.

Pa tko bi zbog takvih stvari odlazio! To je prah praha, sitnice koje se namjerno preuveličavaju, napuhuju i vade iz konteksta, kaže Bozanić u svojoj Božićnoj čestitki vjernicima i ostalima.

Slika se smišljeno iskrivljuje jer među nama djeluju pogani »ljudi i skupine koji se upravo natječu kako bi našli što više zla oko nas i uvećali ga sugerirajući da u nas ništa ne valja«.

Takvo rušilačko propagandno djelovanje, koje je o Božiću odlučio raskrinkati kardinal – hibridno, reklo bi se ovih dana – služi se »vještim manipuliranjem u isticanju, odnosno zatajivanju određenih činjenica« i očito je dalo ploda. Pa inače ne bismo imali čak 74 posto nezadovoljnog stanovništva, iako pretežno katolički odgojenog, ovoga koje je još uvijek tu, a koje smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. I ne bi bilo samo još 18 posto onih mudrih vidjelaca koji su zadovoljni i razdragani zbog postignutih uspjeha ovoga društva, tih kojima je kristalno jasno da je stanje u našoj zemlji zapravo divno i sve bolje, pa su optimistični i puni pozitivnih misli.

Bozanić zato svima želi otvoriti oči. Stalno se svemu prigovara i domovina se napušta jer su mnogi građani, pretežno vjernici, podlegli isticanju »pojedinih slučajeva u službi zla«, a ne zato što bi im stvarno bilo tako loše i nepodnošljivo. Ma naš je narod postao patološki nerealan, to ti je to, slijep kod zdravog vida, zloban i razmažen, ništa mu ne valja, tako mu dragi Bog pomogao.

Ako je tako – potrebno se kolektivno osvijestiti. Odlično nam je, naime. I puno bolje nego smo zaslužili, ovakvi povodljivi i nikakvi, s našim neumjesnim očekivanjima i megalomanskim idejama o punom stolu, plaćenim režijama i kakvom kartom za kino, eventualno.

A da su još najgore one pobjegulje iz Hrvatske, ovi koji pune gastarbejterske autobuse, prisnažio je povodom blagog Božića i biskup Vlado Košić, uvijek puno izravniji nego predsjednik njegove uprave. On smatra da cijele familije Hrvata idu u tuđe domovine jer je to »danas moderno«. Eto to vam je prava istina. Pa zapitajte se, ljudi, gdje vam je pamet da tražite kruha preko masne pogače.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni