Đikić najavio novu veliku stvar; radi na metodi kojom bi se mogli liječiti najteži oblici tumora

Jedan od najuspješnijih hrvatskih znanstvenika Ivan Đikić najavio je novu metodu kojom bi se trebali moći liječiti i najteži, metastatski tumori. Radi se o vakcinaciji tumora. “Kad nam imunološki sustav oslabi i kad tumori u njemu pronađu rupe, onda se tumori i pojave. Pomoću vakcinacija tumora možemo retrenirati imunološki sustav da krene u borbu s tumorima”, pojasnio je Đikić koji je kazao da vjeruje da će se na ovaj način u sljedećih pet do deset godina dobiti vrlo veliki rezultati.

“Ukratko, kombinirat ćemo molekularnu terapiju s imunoterapijom i s vakcinacijom antigenima tumora”, kazao je Đikić na simpoziju posvećenom personaliziranoj medicini koji su organizirali riječki odjel HAZU-a, Jean Monnet centar izvrsnosti i Sveučilište u Rijeci, piše Novi list.

POBOLJŠANJE U LIJEČENJU TEŠKIH TUMORA

Đikić, koji trenutno radi u inozemstvu, kazao je da je liječenje metastatskih tumora trenutno apsolutno neuspješno. Stoga velike nade polaže upravo u metodu vakcinacije. Rekao je i kako su u srpnju objavljena dva rada koja se bave ovom problematikom i čiji su rezultati jako obećavajući.

Radi se o postupku gdje se oboljeloj osobi izvadi tumorsko tkivo i onda se pronalaze antigeni specifični za tumor koji ima konkretna osoba. “Ako uzmete te antigene i izdvojite deset ili dvadeset antigena i stavite ih u vektore koje ćete ubaciti natrag u istu osobu te je na taj način vakcinirati i potaknuti imunološki sustav da napada tih deset ili dvadeset antigena, onda se događa da tumor, koji je u ovom slučaju bio metastatski melanom, nestane”, pojasnio je Đikić na predavanju.

KLINIČKI POKUSI DAJU IZNIMNE REZULTATE

Ispričao je i kako su već obavljeni klinički pokusi, doduše od dvije manje grupe. No, u više od 50 posto slučajeva, metastatski tumori u kasnoj fazi, primjenom ovakve terapije su nestali.

“Oni tumori koji nisu nestali vakcinacijom, kod njih su liječnici dodali i imunoterapiju tzv. Anti-PD-1 terapiju. Na oba načina svi su pacijenti odgovorili pozitivno i ušli su u remisiju. Rezultati su doista impresivni. Radi se o kliničkim pokusima i mnoge kompanije, farma industrija, prebacuju se na ova istraživanja”, kazao je još u najavi metode koja bi mogla biti revolucionarna u liječenju tumora.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni