Alija Izetbegović dvaput je Tuđmanu nudio zapadnu Hercegovinu

Nakon potvrde prvostupanjske presude, general Slobodan Praljak ispio je otrov u haškoj sudnici i suđenje pretvorio u tragediju. O položaju Hrvata u BiH i posljedicama potvrđivanja udruženog zločinačkog pothvata u emisiji Otvoreno HTV-a govorili su povjesničari Ivo Lučić i Tvrtko Jakovina, savjetnik predsjednice i bivši šef diplomacije Mate Granić, odvjetnik Veljko Miljević, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i saborski zastupnik Božo Ljubić, te član Predsjedništva SDP-a Ivo Jelušić.

Mate Granić smatra da je haška presuda sramotna i skandalozna. Podsjetio je da je tijekom rata sva pomoć za BiH, humanitarna i vojna, došla kroz Hrvatsku i da je Hrvatska primila 700.000 izbjeglica.

Napomenuo je da je predsjednik Tuđman zadnji kojega se može optužiti za udruženi zločinački pothvat. 'Hrvatska je, uz SAD, najzaslužnija što je BiH opstala kao cjelovita država i što su opstali Bošnjaci', ustvrdio je Granić, potvrdno odgovarajući na pitanje je li točno da je Alija Izetbegović nudio Franji Tuđmanu zapadnu Hercegovinu. 

Ispričao je kako je u noći 10. siječnja 1994. na sastanku u organizaciji SAD-a i Njemačke Alija Izetbegović 'ponudio sve južno od Prozora do Neretve' i da je ista ponuda ponovljena 16. siječnja, u zgradi UN-a.

'Predsjednik Tuđman oba je puta odmah odbio ponudu, bez ikakvih konzultacija', kazao je Granić, dodajući da je nakon toga, dogovorom Hrvatske i SAD-a, započela američka mirovna inicijativa koja je dva mjeseca kasnije rezultirala Washingtonskim sporazumom.

'U ovom trenutku ne mogu reći što je bio razlog takve ponude predsjednika Izetbegovića, jer imamo i drugih stvari. Jedne noći u Daytonu, kada je Hrvatska odbila... Poznata je epizoda kada su me u 4 ujutro probudili i dali ponudu razgraničenja, to sam odbio. Tražili su da dođu predsjednici Izetbegović i Tuđman, on to nije htio, došli smo ministar Šušak i ja, a Izetbegović je odbio takvu ponudu. Znači ima i drugih, ali je činjenica za ovo što me pitate, da se to dogodilo u Bad Godesbergu i u Ženevi', kazao je Granić.  

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni