Hrvatska – zemlja stvorena za tenisere, a ne seljake i radnike

Ante Pavić, kolumna za portal Al Jazeera Balkans

Mati je krenula obrezivati masline, kao što to radi već godinama kad dođe vrijeme za to.

"Ideš ti na tenis?", pitala je susjeda dok je prolazila biciklom kroz selo, noseći na leđima ruksak iz kojeg su virile drške pile i vrtnih škara.

To vam je danas selo u Hrvatskoj, ponosnoj članici Europske unije, čija službena lica i danas zapadnu Evropu nazivaju EU kao nešto jako daleko i nepoznato iako im se država u istoj toj Uniji nalazi već više od četiri godine. Ako krenete s ruksakom i biciklom u polje, prije će pomisliti da idete na tenis iako teniskog terena nema kilometrima uokolo.

Dobro da je nisu vidjeli kako traktorom kreće kopati vinograd jer bi odmah zaključili da je ona motika zapravo palica za golf dok ona u svojem kabrioletu jezdi na igralište. Golf je danas ultimativni dokaz o napretku ove zemlje, a hektari zemlje koji se daju ulagačima da ih preurede za ovu igru dokaz je njegovanja poduzetničke klime u Hrvatskoj. Protivnici davanja zemljišta za igrališta automatski se proglašavaju kočničarima napretka ove države. Neće proći dugo da će krumpiri biti prozvani jednim od glavnih prepreka poduzetničkih nastojanja bjelosvjetskih igrača.

Uzvišeno ime

Još kad mati uskoro spomene da će mijenjati pločice u kuhinji, ne treba očekivati ništa manje nego pitanje kreće li ona to u STEM. A taj vam je akronim jako popularan danas u Hrvatskoj, naziva se gordo još i revolucijom, a cilj je djecu naučiti programirati pločicama, ne većim od dječje šake, koje reklamira predsjedničin savjetnik. Može i ovako: cilj je programirati dječicu pločicama ne većima od šake.

Kako je krenulo, realizira li stara svoj plan izgradnje spremišta, još će je prozvati hostesom u Kolu sreće kad je vide kako ubacuje cement, vodu i pijesak u miješalicu za beton.

Sve ono što se do jučer podrazumijevalo sad je neželjeno spominjati, pojavama treba dati neko uzvišeno ime, da ne budete priprosti čovjek prošlosti koji ide u polje umjesto da kaže da ide na tenis.

Još malo pa nećete moći reći da idete na rad u zapadnu Evropu zato što u Hrvatskoj posla nema, a i onoga što ima sve je manje plaćen i s manje prava, nego ćete morati objasniti da odlazite kako biste stekli radne navike jer u ovoj, kažu, socijalizmom zatrovanoj zemlji nećete naučiti ništa, osim odlaskom u polje smetati ljudima progresa.

Izgradnja ili razgradnja

Nacizam je u Hrvatskoj, kažu, zapravo antifašizam, oduzetnici se nazivaju poduzetnicima, bivši šef sektora Strategije i tržišta kapitala u dugovima uništenog Agrokora ne kreće se ulicom pognute glavom nego je sad ministar financija kako bi nam donio konkurentnije sutra, a polja su stvorena samo za golf ili tenis, dok su dojučerašnje tvorničke hale dobre samo za izgradnju kakvog hotela ili stambeno-poslovne zgrade.

U Hrvatskoj ni mafijaši nisu mafijaši nego "kontroverzni poduzetnici", a penzionerima se nazivaju ljudi u naponu radne snage. Nema straha da će vas u Hrvatskoj nazvati nepismenim dangubama, lopovima ili obiteljskim nasilnicima nego gradonačelnicima, županima i ministrima.

Oni koji uvjeravaju da se bogatstvo nalazi na onom drugom svijetu na ovom pohlepno gomilaju što više materijalnih dobara. Želja djece da u budućnosti imaju siguran posao izaziva sablazan, jer gdje ćeš boljeg dokaza da si napredan nego da te uvjere da želiš raditi privremen i nesiguran posao?

"Neće Hrvatska više biti zemlja radnika i seljaka!", uvjeravaju nas službena lica dok svečano režu vrpce na otvorenju novog lifta.

Tako i bî – seljak više nije seljak nego tenisač, ni radnik više nije radnik nego djelatnik jer ovaj prvi smrdi na nazadnost. U Hrvatskoj, pokazat će se tako, rad nije dobrodošao, samo djelovanje.

A mnogi djeluju već dugo – ima tome više od 25 godina – kako bi svoj projekt izgradnje Domovine priveli kraju. Riječ je, naravno, o razgradnji, ali u Hrvatskoj se to službeno naziva izgradnjom. 

U ovoj zemlji sve je moguće, pa i da se jednoj propaloj državi u razgradnji dade i posebno ime. Pogodili ste: ime joj je – Hrvatska.   

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni