Bog i Hrvati. I lutrija!

Tihana Tomičić, kolumna za Novi list

Jedna od najbizarnijih vijesti objavljena je ovih dana, a govori kako je najguglaniji pojam u Hrvatskoj ove godine bio – DIP. Očito je da ne treba objašnjavati što kratica DIP znači, kad je već bila toliko tražena u 2017. godini, a riječ je dakako o Državnom izbornom povjerenstvu i rezultatima izbora što su u svibnju i lipnju održani u Hrvatskoj.

Svi ostali traženi pojmovi na listi – Despacito, Wimbledon, Eurosong, rukometno prvenstvo, iPhone 8, sudbina, Eurobasket, fidget spinner i Majčin dan nemaju nikakve veze s politikom, i tiču se isključivo sporta i zabave. Iako je statistika najčešće točan zbroj netočnih podataka, taj je Googleov nalaz zapravo urnebesan – Hrvatsku je politika zanimala isključivo na razini rezultata lokalnih izbora. Svi ustaše i partizani, Sabor i Vlada, zakoni i akti, HDZ i SDP, Plenković i Bernardić, Hasanbegovići i Esihi, Teršeličke i trgovi maršala Tita, sve zajedno nikog živog ne zanima. Ljude boli briga. Zanima ih hoće li kupiti novi mobitel, kako je igrala repka i tko će im biti lokalni načelnik. I to je sve. Ok, i kakva im je osobna sudbina (što očito opravdava i postojanje onih tragičnih trash ponoćnih emisija na lokalnim tv kanalima s dugonoktim proročicama iz Rakitja), i također dosta govori o stanju nacije.

I u prošloj 2016. godini je bilo isto: najtraženiji bio je upit za Hrvatsku lutriju, slijedili su Pokemoni, a od sporta nogometna reprenzetacija, zatim rukomet, Davis kup. Očito, Hrvatskom dominiraju samo vlastite nesretne sudbine, očekivanje binga, i vjera u Boga i lutrijska sloga. Istovremeno, najguglaniji pojmovi na globalnoj razini prošle godine su bili Trump, Hillary i Brexit, a ove godine uragan Irma i Bitcoin. I na globalnoj razini također je puno sporta i zabave, ali u cjelini gledano, u samom vrhu su bili i francuski, britanski i njemački izbori. Podsjećanja radi, i Hrvatska je 2016. imala izbore, i to druge zaredom. U prošloj godini vlada je čak pala zbog korupcije, dakle krizu su pratile velike afere, Karamarko je morao otići zbog povezanosti svoje supruge s ruskim aspirantima na preuzimanje Ine, dakle i James Bond bi se posramio, sve je bilo tu: od Rusa, luksuznog života, salona ljepote, mita i korupcije, političkih pritisaka, svemu se još bio pridružio i Milanović sa »srpskom čaršijom kao šakom jada«, snimali su ga tajno na zatvorenom sastanku gdje su vjerojatno osim diktafona imali i još nešto ispod jakne, napeto, napeto... i ništa. Hrvate su zanimali samo brojevi na Eurojackpotu. Take the money and run.

A ove godine, zainteresiralo ih je još samo tko će u njihovu selu biti načelnik – onaj tko je već bio podmitio vijećnike iz suprotnog tabora, ili onaj koji će to tek učiniti, onaj koji je već istukao ženu ili će to tek učiniti. Razina proricanja sudbine, loto zgoditka i lokalnog trača, jer izbori u malim sredinama, a hvala Bogu i lutriji takvih je u Hrvatskoj točno 555, najčešće su na razini lokalnog trača.

I te google činjenice uopće nisu tužne, dapače. Boli nas briga za sve. Hashtag, samo zabava.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni