Glumci HNK-a ljuti, pisali su Bandiću zbog Hasanbegovića

U zagrebačkom HNK, izgleda, nisu baš najsretniji što je Zlatko Hasanbegović nedavno postao član Kazališnog vijeća HNK.

Dio glumaca koji su članovi ansambla Drame HNK uputio je otvoreno pismo zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, predsjedniku Skupštine Andriji Mikuliću i svim zastupnicima u kojem pišu kako su nezadovoljni odlukom Skupštine od 22. prosinca prema kojoj je Hasanbegović ušao u Kazališno vijeće.

BOJAZAN ZA SMJER HNK

U pismu pišu kako izražavaju “zabrinutost zbog motiva tog imenovanja kao i bojazan za smjer u koji bi središnja nacionalna kazališna kuća mogla biti gurnuta”. Dalje pišu kako odluka da Hasanbegović bude član kazališnog vijeća može “nažalost rezultirati samo ideološkim obračunom i devastacijom te vodeće nacionalne kazališne kuće”.

Glumci su pismo poslali u subotu ujutro, nekoliko sati prije premijere predstave Ciganin, ali najljepši na koju bi, kako neslužbeno doznaje tportal, trebao doći i Hasanbegović. Pišu i kako je HNK sada talac i sredstvo manipulacije za osiguranje vladajuće skupštinske većine što ne može biti dobar temelj za kvalitetan rad u instituciji kulture.

REVIZIONISTIČKA POLITIČKA OPCIJA

“Tim više što je novoimenovani član Kazališnog vijeća gosp. Zlatko Hasanbegović već u svom mandatu ministra kulture pokazao zabrinjavajuću sklonost prema restrikcijama sloboda jednog demokratskog društva, a u javnosti je sve više jasna njegova revizionistička politička opcija, kao i, iz svakog relevantnog kuta tumačenja suvremene svjetske povijesti, teško prihvatljiva politička misao.

Pismo potpisuju Alma Prica, Damir Markovina, Ksenija Marinković, Vlasta Ramljak, Milan Pleština, Dora Lipovčan, Lana Barić, Barbara Vicković, Bojan Navojec, Nina Violić, Ana Begić Tahiri, Dušan Bućan, Luka Dragić, Ivana Boban, Dušan Gojić, Daria Lorenci, Krešimir Mikić, Iva Mihalić, Silvio Vovk, Olga Pakalović.

PODSJEĆAJU NA HASANBEGOVIĆEVU UVREDLJIVU IZJAVU

U završnom dijelu, glumci navode kako su svjesni da nemaju nikakav utjecaj na gradska politička imenovanja, no apeliraju na moralnu dužnost da gradske vlasti “svojim odlukama usmjeravaju budućnost ovog kazališta prema boljitku manirom dobrog gospodara, u što se imenovanje gosp. Zlatka Hasanbegovića u Kazališno vijeće HNK teško može ubrojiti”.

Podsjećaju i na Hasanbegovićevu izjavu kada je HNK “okarakterizirao kao “stožer pseudoljevičarskog prakazališnog aktivizma” ne ostavljaju previše prostora mašti. Takve paušalne, i u svojoj biti zlonamjerne izjave izrečene su tijekom jedne od vjerojatno najuspješnijih sezona u bližoj povijesti “stožera” HNK Zagreb, a puna gledališta najbolje svjedoče o izrazu volje naše publike, a ujedno i vaših birača”, stoji u pismu glumaca HNK Zagreb.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni