Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a: Sto dana Vlade

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik NIN

Vlada Srbije proslavila je prvih 100 dana svoga rada. Dobro, ne računamo tu Rasima Ljajića, koji je odavno prestao da se pojavljuje na tim proslavama jer, realno, da je bio na svakoj od njih od početka svog ministrovanja, samo zbog zakuski dosad bi imao 400 kila. Ako ćemo iskreno, te proslave i jesu najbitnije kada je u pitanju obeležavanje 100 dana Vlade. Imajući u vidu da je Vučić već najavio nove parlamentarne izbore, svaka vlada koja dogura do 100 dana svoga postojanja, zaslužuje da to i proslavi. Još je Tolstoj davno rekao: „Sve srećne srpske vlade liče jedna na drugu, svaka tužna vlada nesrećna je na svoj način“.

Pod ovim prvim smatrao je one koje prešišaju tih 100 dana. Optimista bi rekao da se radi o prvih 100 dana, a pesimista o poslednjih 100 dana, ali u oba slučaja vlada je na istom nivou jer čaša u kojoj je ionako nije njena. Ali manimo se filozofije i podsetimo se kako je prošla pomenuta proslava.

Na dočeku premijerke i ministara u Kruševcu, okupilo se dosta građana koji su nosili slike vezane isključivo za samu Vladu - slike Aleksandra Vučića.

Nakon što je stigla na proslavu, premijerka se već na vratima susrela sa malim problemom.
- Dobar dan, vi ste?
- Ana Brnabić.
- Koja je vaša funkcija?
- Premijerka.
- Mislite premijer? SANU se ne bi baš složila sa tim rodno ravnopravnim imenicama kojima se izjedn... 
- Dobro, dobro, premijer.
- Hmm. Gospodin Vučić je došao mnogo pre vas, još jutros, a vas nemamo na spisku. Ali, nema veze, uđite, i nije neka gužva, nema mnogo ljudi koji su došli da slušaju o uspesima Vlade.
- Hvala.

I tako je premijerka uspela da se dokopa svečanosti na kojoj je predstavila uspehe svoje vlade. Među mnogim zaslugama, premijerka je pomenula i one vezane za uspehe srpskih sportista - medalje odbojkašica i košarkaša, a u poslednje vreme i Teodosićeve asistencije u NBA ligi. Ali, tom logikom, možemo se upitati i sledeće: Ako Vlada ima zasluge za uspeh sportista, da li će onda preuzeti odgovornost i za Đokovićevo povlačenje sa turnira do kraja godine ili ispadanje Srbije u polufinalu Dejvis kupa?

Pretpostavljamo da je turskom predsedniku Erdoganu, dok je bio u poseti Srbiji, premijerka šapnula kako je u tom periodu i Fenerbahče osvojio titulu prvaka Evrope u košarci, što je takođe zasluga Vlade. Ali zašto tu stati, zašto Vlada ne prizna da je zaslužna i za hapšenja osoba u aferi „Agrokor“ u susednoj Hrvatskoj? Todorić ima lance trgovina u Srbiji, pa nam je bilo lako da ga odrukamo Hrvatima za neke nelegalne radnje.

Premijerka je, kao jedan od uspeha Vlade, zaboravila da napomene i uspešno sprečavanje ministra Vulina da otkrije kako je došao do 205.000 evra za svoj stan. Od daljih nepomenutih uspeha izdvajamo „migove“ koji samo što ne polete, nove „škode“ za MUP čija je nabavka obavijena velom tajne, maestralan nastup ministra spoljnih poslova pred turskim predsednikom, pismo Briselu o Kataloniji, koje nije ni poslato, gužve u okićenom Beogradu, itd. Ono što premijerka nije izostavila da pomene je nedostatak objektivnog novinarstva, jer, prema njenom tumačenju objektivnosti, novinari ne bi smeli da postavljaju pitanja u vezi sa objektima u kojima žive ministri.

Dok je trajalo predstavljanje 100 dana Vlade, jedan čovek je gledao u nebo i govorio svom saradniku: „Proveri šta radi i gde ide ova vlada. Ako ide previsoko, prizemlji je.“

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni