Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a: Rajska zemlja

Zoran Kesić i ekipa Njuz.net-a, kolumna za nedeljnik NIN

Ako ste, recimo, ministar u, recimo, Vladi Srbije i neki novinari istraživanjem otkriju da, recimo, izbegavate plaćanje poreza, krijući imovinu u, recimo, ofšor firmama na, recimo, rajskim ostrvima, šta je prvo što biste izjavili u svoju odbranu? Tako je: „U pitanju je politički napad na mene, predsednika Srbije i Vladu!“ 

Umesto iznošenja suvoparnih argumenata i preciznih podataka kojima biste demantovali pisanje pomenutih novinara, najbolje je da iskoristite staru dobru, oprobanu strani-plaćenici-napad-na-mene-Srbiju-i-predsednika-gle-avion metodu. To što takvim izjavama praktično pojačavate sumnje u svoje poslovanje, potpuno je nebitno, jer imate tu sreću da ste rođeni u državi sto puta rajskijoj od neke tamo rajske destinacije, u državi u kojoj sudovi i tužilaštva spavaju stogodišnjim snom, čekajući da ih probudi neki princ iz daleke zemlje iza sedam mora.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović ubi se demantujući pisanje novinara KRIK-a o tome kako poseduje nekoliko ofšor firmi na rajskim ostrvima. Umesto toga, on je izjavio kako su sve njegove firme u Rusiji i Evropi. Jer kada se kaže Rusija ili Kipar, to ipak zvuči manje ofšorskije nego tamo neka Kajmanska ili Devičanska ostrva.

Iako posedovanje firmi u ovim državama nije nelegalno, ipak je sumnjivo jer se radi o zonama izuzetim od plaćanja poreza, pa se tako postavlja pitanje kako jedan ministar, koji bi trebalo da bude uzor za sve građane zemlje u kojoj ministruje, poseduje bogatstvo od 70 do 100 miliona dolara na računima u stranim državama. I još na sve to premijerka (verovali ili ne, Srbija ima i premijera koji nije Vučić) ne vidi i ne čuje ništa loše u vezi sa tim. Možda baš Popović spada u te strane investitore koje toliko pominje Vučić (verovali ili ne, nije premijer Srbije, prim. aut.). A možda ono „bez portfelja“ za koje niko živ ne zna šta predstavlja, na latinskom znači „bez obaveza plaćanja poreza“.

A kad smo već kod poreza, trebalo bi se podsetiti da su ove godine paušalcima stigla rešenja sa znatno uvećanim porezima, nekima skoro i duplo od proseka. Dok pišu rešenja, u poreskoj verovatno misle u sebi: „Ma šta je to stotinjak evra više na mesečnom nivou, pa ministar za te pare ne bi mogao da plati ni povratnu kartu do Kipra.“ Treba se podsetiti i proglasa Narodne banke Srbije prema kojem Pej Pal ne sme da se koristi između građana Srbije, jer se na taj način zaobilazi plaćanje poreza, a poznato je da građani imaju potrebu da jedni drugima svakodnevno pozajmljuju nekoliko miliona evra kako bi preživeli do prvog u mesecu, čime država biva uskraćena za enormni porez. Ako ste kojim slučajem običan građanin ove države, nažalost, niste rođeni pod srećnom zvezdom. Ali ako ste kojim slučajem ministar, vi ste na konju. I to ne običnom, već na jednorogu koji leti kroz oblake okupane dugama.

Za razliku od uspavane lepotice po imenu Srbija, u normalnom svetu ipak važe nešto drugačija pravila, pa je tako advokatska kuća kojoj se Popović obratio za pomoć oko reorganizacije svog bogatstva, shvatila da ima posla sa sumnjivim klijentom, umešanim u sumnjive poslove oko izgradnje olimpijskog sela u Sočiju i ko zna još koje i odbila da mu pruži usluge. Pa ti zapadnjaci su stvarno neki gadni ljudi. Zamislite da vas u Srbiji neko odruka za sumnjivo poslovanje, pa taj bi dospeo na naslovne strane svih novina. Kao recimo i novinari koji pišu satirične tekstove o tome kako šire mržnju prema Vučiću. Pojavljivanje na Pinku i u Informeru im je zagarantovano.

Ne kaže džaba naš narod „batina je iz raja izašla“. Danas bi se ta poslovica mogla malko modifikovati u „batina je iz rajskih ostrva izašla“, jer nas upravo likovi koji imaju sumnjive poslove na rajskim ostrvima batinaju u zdrav mozak. A poruka za ministra Popovića je jednostavna - manite se rajskih ostrva, ovo je rajska zemlja za vas.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni