Da li ste alergični na predsednika?

Draža Petrović, kolumna za portal N1

Odavno je primećeno da se nekim ljudima, kada ugledaju predsednika Vučića, javljaju čudni simptomi: dobijaju osip po koži, koprivnjaču, svrab, povišenu temperetauru, otok, gušenje, suzenje očiju, anafilaktički šok, eksfolijativni dermatitis i toksičnu epidermalnu nekrozu.

Medicina dugo nije uspevala da utvrdi zašto dolazi do ovih simptoma tipičnih, recimo, za alergiju na penicilin.

-Vaša dijagnoza je jednostavna! Alergični ste na penicinilin! - govorili su doktori brojnim pacijentima koji su okupirali čekaonice po domovima zdravlja.

Međutim, pacijenti su imali sasvim logičnu nedoumicu.

- Ali doktore, kako bih vam rekao, ja nisam ni uzimao penicilin! Kako može da mi se javi alergija na penicilin bez penicilina? - raspitivali su se pacijenti, zabrinuti za opšte stanje u srpskom zdravstvu.

- To je nemoguće – bili su dosledni doktori: “Ovo je tipičan primer alergije na penicilin” - objašnjavali su armiji pacijenata sa istim simptomima.

- Ma doktore, bre, kakav penicilin? - bili su uporni pacijenti.

I doktori bi onda ispočetka pravili anamnezu:

-Kada ste prvi put primetili simptome i šta ste pre toga radili? Morate biti precizni za vaše dobro!

- Osip po koži i suzenje očiju dobio sam odmah po završetku konferencije za štampu predsednika Vučića koju sam integralno odgledao na televiziji? Posle sam gledao vesti, to je otprilike 25 minuta predsednika Vučića u krupnom planu, pa mi se javila i koprivnjača, eksfolijativni dermatitis i toksična epidermalna nekroza... - opisivali su pacijenti detaljno.

I doktori su iznova u karton upisivali: “Alergija na penicilin”.

A pacijenti su iznova počinjali da se deru: “Aman, čoveče, pa nisam imao dodira sa penicilinom poslednjih 20 godina”, sve dok ih obezbeđenje nije prinudno udaljilo iz zdravstvene ustanove.

Takva je nekakva situacija u Srbiji – pacijenti često pomisle da su doktori, dok doktori često deluju ko pacijenti.

- Samo još fali da mi se pojavi neki koji misli da je penicilin, lično – rekao je jedan doktor, kome se doduše u životu dešavalo da mu na vrata ordinacije banu osobe ubeđene da su Napoleon, ali nikada mu se, srećom, na vratima ordinacije nije pojavio neko ko je ubeđen da je penicilin.

I tako je Srbijom harala alergija na penicilin, pre svega među onima koji nisu primali penicilin već 20 godina, tu misterioznu pojavu nije uspela da odgonetne ni Svetska zdravstvena organizacija sve dok pre neki dan predsednik Vučić nije otišao u Aranđelovac da sa đacima ćaska o vršnjačkom nasilju.

Posle je, ko što je i red, ćaskao i sa novinarima o vršnjačkom nasilju, iako sa većinom novinara nije vršnjak, ali je svaki taj susret na ivici vršnjačkog nasilja, i tom prilikom je razrešio dilemu – otkud alergija na penicilin među osobama koje nikakve veze sa penicilinom nisu imale decenijama.

- Ja sam penicilin za sve koji se grče – objavio je Informer naslov sa tog ćaskanja, gde je predsednik priznao da je direktan potomak penicilina, te je u srpske domove zdravlja stiglo vanredno upustvo za dijagnostikovanje svih osoba koje se pojave sa već prepoznatljivim simptomima: osip po koži, koprivnjača, svrab, povišena temperetaura, otok, gušenje, suzenje očiju, anafilaktički šok, eksfolijativni dermatitis i toksična epidermalna nekroza.

- Nije vam ništa! Samo ste malo alergični na penicilin!

- Ali, doktore, ja nisam imao dodir sa penicilinom godinama...

- Znam! – smeškao bi se doktor: “Ali ste sigurno imali dodir sa predsednikom?”

- Otkud znate!? Baš sinoć sam gledao direktan prenos otvranja ove nove fabrike! I tada je sve počelo, najpre koprivnjača, pa onda sve redom - bili su oduševljeni pacijenti najnovijim dometima srpskog zdravstva u savremenoj dijagnostici.

- Vi ste, dakle, alergični na predsednika, ali to vam je isto što i alergija na penicilin!

- Ali, što mi onda ne upišete: “Alergičan na predsednika!”, nego uporno upisujete: “Alergičan na penicinilin!” - bunili su se pacijenti, koji su u tome videli priliku da i napismeno dobiju istoriju svoje bolesti baš u ovom svakako istorijskom trenutku gde se sve dešava prvi put u istoriji, a ono što se nije desilo prvi put istoriji, sigurno će se desiti prvi put istoriji za dve, najkasnije tri godine.

Srbija je, naime, jedina zemlja na svetu gde i istorija ima zagarantovano svetlu budućnost.

- Zašto vam ne upisujem da ste alergični na predsednika? - odgovarali bi doktori: “Pa valjda vam je jasno: vi ste u stvari alergični na penicilin! To vam je silogizam. Znate ono: “Čovek je umom obdarena životinja. Sokrat je čovek. Sokrat je, dakle, umom obdarena životinja”. Isto je i ovde: Predsednik je penicilin. Vi ste alergični na predsednika. Vi ste dakle, alergični na penicilin!”

I posle kažite da samo u novinarstvu ima autocenzure. Ima i u zdravstvu!

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni