Zašto Kolinda u prosincu svake godine ide u Ameriku i čeka Novu godinu na privatnim zabavama?

Posljednje dvije godine predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čekala je Novu godinu u SAD-u na privatnim zabavama, a ove godine, pritisnuta aferama s posljednja dva putovanja, predsjednica Hrvatske odlučila se na putovanje u tu zemlju početkom prosinca. 

Zbog privatnih zabava prekinula tradiciju triju predsjednika 

Podsjetimo, upravo je predsjednica prekinula tradiciju triju predsjednika - Franje Tuđmana, Stjepana Mesića i Ive Josipovića i to oko dočeka Nove godine u Hrvatskoj. Tuđman, Mesić i Josipović na Staru i Novu godinu imali su službeni protokol obilaska dežurnih službi, a kasnije i pozdrava vojnicima u misijama u stranim zemljama.

Tradiciju da predsjednici slave Novu godinu s "narodom" uveo je još prvi predsjednik Franjo Tuđman koji je za Novu godinu obilazio dežurne službe te rodilišta. Stjepan Mesić preuzeo je tu praksu te uveo novu da se putem videolinka čestita Nova godina hrvatskim vojnicima u međunarodnim mirovnim operacijama.

Josipović je također svake godine obilazio dežurne službe, a nekada i u društvu predsjednika vlade te se javljao vojnicima u stranim misijama putem videolinka.

Grabar-Kitarović u vrijeme predsjedničke kampanje čekala je Novu godinu u šatoru u Savskoj, no sljedeće dvije godine odlučila se na privatne zabave, bez ikakvog protokola, u stranoj zemlji. 

Prvi privatni party u Americi 

Važno je naglasiti kako su odlasci predsjednice krajem 2015. i 2016. godine proglašeni državnom tajnom, a javnost do danas nije sigurna je li predsjednica boravila u toj zemlji privatno ili službeno. 

Prvi odlazak u SAD bio je krajem 2015. godine. Grabar-Kitarović otputovala je 29. prosinca 2015. godine u službeni posjet SAD-u, koji je počeo - 6 dana kasnije, točnije 4. siječnja. Iz Ureda predsjednice tvrde kako nemaju nikakav dokument, zapis, dosje ili registar o tome gdje je predsjednica bila tih šest dana i s kim se sastajala.

Tvrdili su da riječ o službenom posjetu, no isto tako odbili su dati bilo kakve podatke gdje je predsjednica bila gotovo tjedan dana!? Jedino što su priznali bilo je da je predsjednica za Novu godinu bila na privatnoj zabavi. Gdje, s kim i za čiji trošak, nisu odgovarali. 

Sve naše zahtjeve za detalje posjeta Ured predsjednice odbio je dati, braneći se da ne znaju gdje je bila predsjednica. 

Službeni posjet, a predsjednica bez pratnje!?

"Propisano je da će tijelo javne vlasti rješenjem odbaciti zahtjev ako ne posjeduje informaciju te nema saznanja gdje se informacija nalazi", stajalo je u dijelu Rješenja Ureda predsjednice.  

Potvrdili su nam kako s predsjednicom na putu u SAD nije bio nitko iz Ureda predsjednice, a trebao je ići kasniji ministar obrane, a tada još njen savjetnik Josip Buljević, no njegova avionska karta je stornirana, odnosno nije išao. U Americi, točnije u Minnesoti, pridružio joj se načelnik GS OSRH general Drago Lovrić, no tek 3. siječnja. Iako nisu imali nikakve podatke, ni jedan sastanak ni potvrdu, Ured predsjednice i danas tvrdi kako je to bio službeni posjet SAD-u. 

Drugi nestanak u SAD-u

Sljedeće godine, predsjednica je sve to ponovila. Otišla je u Ameriku i "nestala". Opet smo tražili od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović dostavu dokumentacije koja se odnosi na službeni posjet Sjedinjenim Američkim Državama.

Prvo smo tražili protokol službenog putovanja u SAD, za koji nam je rečeno da ne postoji!? Tražili smo tada dostavu putnog naloga i izvješća uz navedeni putni nalog, iz kojih su vidljivi troškovi putovanja i detalji boravka predsjednice u SAD-u. No i to nam je odbijeno. 

Tek naknadno, nakon mnogobrojnih upita i drugih medija, Ured predsjednice objavio je da je predsjednica na službenom putu te da je Grabar-Kitarović putovala komercijalnim letom. Mediji su pokušali naći predsjednicu u Americi, a neki su objavili i neslužbene informacije kako je predsjednica viđena u Washingtonu. 

Predsjednicu je pokušao "pokriti" HTV s antologijskim intervjuom ispred ograde Bijele kuće. Nasmiješena predsjednica, koju smo napokon tada bili locirali, tvrdila je kako njen posjet Americi nije tajna te da samo želi "pozicionirati Hrvatsku kao lidera". Bio je to jedan od najneugodnijih trenutaka kako za predsjednicu, a tako i za nešto što se naziva "javnim servisom".  

Predsjednica je tada, iako do danas ne znamo što je ondje radila, produžila boravak u SAD-u za dva dodatna dana.

Fotografije na Twitteru i ograda Bijele kuće 

Tek nakon povratka iz SAD-a i to po izbijanju afere koju je otkrio Index, predsjednica je tvrdila da se susrela s tri republikanska političara, dva senatora i jednim kongresmenom. Ni jedan od njih nije bio čelnik nekog važnog odbora, a gotovo svi su bili desničarski ekstremisti. Predsjednica je tvrdila da je bilo i sastanaka s predstavnicima "think-tankova". Dokaz su bile fotografije koje je predsjednica objavila na Twitteru.   

U jeku afere, HTV je još jednom pružio predsjednici ruku da se izvuče iz neugodne afere. Naime, ponudio joj je termin na Prvom programu i to kod njenog velikog obožavatelja Tihomira Dujmovića. Grabar-Kitarović ponovila je da oko njenog puta ništa nije tajno te nastavila pričati o ustašama, Srbiji, micanju biste Josipa Broza Tita te "bezobraznim" novinarima. 

"Ja ovo doživljavam kao mobbing. Mediji me žele zaustaviti u mojem radu", rekla je tada Kolinda. 

Zatrpali ured s dva pitanja

Predsjednica, osim što je krivo upotrijebila izraz "mobbing" koji označava zlostavljanje na radnom mjestu, napravila je sve kako bi onemogućila rad medija. 

Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović odbio je dati na uvid portalu Index putni nalog, kao i izvješće koje ide uz putni nalog, tvrdeći da je novinar Indexa svojim čestim pitanjima o putovanju predsjednice u SAD ove godine "zloupotrijebio institut Prava na pristup informacijama"!  

Ured predsjednice tvrdi da portal Index često traži informacije te da su zbog nas morali utrošili "puno vremena" i "uključiti veći broj službenika" te da je to sve "onemogućilo normalan rad Ureda predsjednice". Tražili smo tada samo dva dokumenta. Prvi je bio službeni protokol s putovanja predsjednice u SAD, za koji je rečeno da ne postoji. Drugi dokument je dostava putnog naloga predsjednice s putovanja u SAD. 

Državna tajna zbog međunarodnog ugovora!?

Dva mjeseca nakon povratka iz SAD-a proglasila je svoje službeno putovanje "državnom tajnom", a sve u želji da napokon "završi" priču o dočecima Nove godine u SAD-u. 

U ožujku smo dobili dokument s oznakom Ureda predsjednice u kojem stoji kako je "Savjetničko vijeće predsjednice" odlučilo da su papiri o putovanju predsjednice u SAD postali dokumenti najveće državne važnosti i tajne. To je prvi slučaj da se sastanci tijekom službenog posjeta predsjednika stranoj zemlji proglašavaju tajnima i to zbog toga što bi šefu države mogla biti ugrožena sigurnost. 

Žalili smo se Povjerenici za informiranje te smo i dalje inzistirali na dostavi dokumenata. Početkom kolovoza dobili smo odgovor da je sve proglašeno državnom tajnom. Štoviše, u svom obrazloženju odbijanja dostave dokumentacije dodali su i članak 15. Zakona o pravu na pristup informacijama, stavak 2, točka 6, u kojem se spominje da bi pristup mogao biti ograničen jer je predsjednica pregovarala ili potpisala međunarodni ugovor!?

Šeficu Povjerenstva optužila da protiv nje vodi privatni rat!

Naime, pozivajući se na taj stavak zakona, nisu nam dali nikakvo obrazloženje, iako su to morali. O kakvim je međunarodnim ugovorima riječ, ako ih je i bilo, do sada nismo saznali.   

Hrvatska javnost tako do danas nije upoznata s dijelom informacija o predsjedničinom
posjetu SAD-u, iako je jasno da za to ne postoje opravdani razlozi. Index se i na ovo rješenje Ureda predsjednice žalio, no do sada slučaj nije riješen. 

Isto tako, predsjednica odbija odgovarati na pitanja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o tome je li posjet SAD-u bio privatan ili služben. Štoviše, Grabar-Kitarović optužila je Daliju Orešković da protiv nje vodi privatni rat!? 

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni