AFERA PAKETIĆI: Tko je HDZ-ovka koja je bježala od novinara u privatnom katoličkom vrtiću?

“Evo oprostite, za najpotrebitije tu piše, je l’ nam možete objasniti zašto?” 

Kada je državna tajnica u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Margareta Mađerić čula to novinarsko pitanje, odmah je shvatila da na njega nema smislen odgovor te se - dala u bijeg. Progurala se ispred novinarke Nove TV i kamere te brzim korakom krenula prema vratima, okrenuvši tako leđa javnosti kojoj bi trebala biti odgovarati. Ta jučerašnja bizarna scena iz privatnog katoličkog vrtića u kojem su se Mađerić i njena šefica Nada Murganić došle reklamirati u medijima kao velike humanitarke zapravo je razotkrila kako paketiće financirane europskim novcem i namijenjene siromašnoj djeci dijele onima kojima baš i ne trebaju. Suočena s potpuno logičnim novinarskim pitanjem Mađerić je, dakle, besramno pobjegla, prvo od mikrofona i kamere, a onda sa šeficom kroz stražnji ulaz privatnog katoličkog vrtića.

No teško je vjerovati da će još jedna javna blamaža i sumnja na muljažu s europskim novcem - i to na račun siromašne djece - naštetiti karijeri ove HDZ-ovke iz drugog stranačkog ešalona. 40-godišnja Mađerić već se godinama javno blamira, ali sve to s druge strane spretno i sustavno naplaćuje nizom dobro plaćenih sinekura i pozicija, preko kojih je uspjela doslovno postati milijunašica.

Sanaderova predsjednica Mladeži HDZ-a

Margareta Mađerić je u eri Ive Sanadera bila predsjednica Mladeži HDZ-a, a političku karijeru počela je graditi kao zastupnica u zagrebačkoj gradskoj skupštini. Dok je Mađerić bila šefica stranačke mladeži, njen suprug Luka Mađerić, također HDZ-ovac, bio je u Sanaderovoj vladi predstojnik Ureda za ljudska prava i svojedobno potpredsjednik Mladeži HDZ-a u Zagrebu. Margareta Mađerić kao vjerna stranačka vojnikinja bila je nagrađena nizom izdašno plaćenih funkcija - bila je članica nadzornog odbora Gradske plinare i Vodoprivrede, a bila je i HDZ-ova tajnica za iseljeništvo, za što je mjesečno dobivala plaću od oko 17 tisuća kuna. Bila je i osnivačica tvrtke za izgradnju objekta niskogradnje A.G.M. Kosec.

Bez problema je preživjela i dolazak Tomislava Karamarka na čelo HDZ-a, iako on nije bio sklon većini kadrova koji su promovirani tijekom mandata Sanadera i Jadranka Kosor na čelu stranke. U tome je možda pomoglo i što je Mađerićkina sestra Ana Kosec bila Karamarkova tajnica. 

Protiv imenovanja ulice po pjevaču EKV-a Milanu Mladenoviću jer "nisu bili popularni i nemaju toliki značaj"

Jedino po čemu je Margareta Mađerić ostala zapamćena kao gradska zastupnica HDZ-a je njeno protivljenje iz 2012. godine da frontman EKV-a i rođeni Zagrepčanin Milan Mladenović dobije ulicu u Novom Zagrebu. Mađerić je tada objasnila da „ova grupa (EKV, op.a.) nije imala preveliku popularnost u Hrvatskoj niti toliki značaj da bi u glavnom gradu dobila svoju ulicu“, a zasmetalo joj je i što je Mladenović bio ovisnik, zaključivši da prilikom imenovanja javnih prostora treba paziti na kriterije kako se mladima ne bi slala loša poruka. Kada je zbog svega toga ismijana u medijima, zavapila je zašto ulicu nisu dobili Toše Proeski ili Tomislav Ivčić koji su valjda bliži njenom muzičkom ukusu.

Nakon toga ju je Karamarkov HDZ, kako se ne bi zamjerio Milanu Bandiću, odlučio na lokalnim izborima 2013. kandidirati za gradonačelnicu Zagreba. Iako je svima bilo jasno da nema nikakve šanse, pa i njoj samoj, Mađerić je odglumila predizbornu kampanju kao kandidatkinja HDZ-a, HSP AS-a, BUZ-a, ZS-a, ZDS-a i HDS-a te dobila 5,41 posto glasova u prvom krugu. Svoju javnu blamažu je naravno opet znala dobro naplatiti, i to visokim mjestom na listi Domoljubne koalicije koje joj je omogućilo ulazak u sabor. Tamo je kratkotrajno, u mandatu vlade Tima Oreškovića, bila na čelu saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Mađerić se javno blamirala i kada je 2014. u središnjici HDZ-a u društvu Josipe Rimac i Mire Kovača zatraženo od vlade Zorana Milanovića da pod hitno ratificira Istanbulsku konvenciju. Istu onu čiju ratifikaciju sada Plenkovićev HDZ odugovlači jer su ih katolički ekstremisti uvjerili da širi nekakvu “rodnu ideologiju”. Naravno, Mađerić se nije oglasila u vezi činjenice da je prije tri godine tražila ratifikaciju Istanbulske konvencije, dok sada njena stranka o svemu tome šuti, unatoč obećanju premijera da će sve biti napravljeno do kraja ove godine.

Prvostupnica marketinga i komunikacija

Svoj talent za preživljavanje svih vodećih garnitura HDZ-a, od Sanadera do Plenkovića, demonstrirala je i nakon prethodnih izbora, kada je imenovana državnom tajnicom u ministarstvu Nade Murganić. Zanimljivo, Mađerić nema završen fakultet nego višu stručnu spremu, s obzirom na to da je diplomirala na Visokoj poslovnoj školi Zagreb, čime je formalno prvostupnica marketinga i komunikacija. Propitivanje toga je nazvala djelom onih koji imaju “zle jezike”.

Iako je već godinama u politici, Mađerić se ne može pohvaliti nikakvim konkretnim uspjehom ili bilo čime što je poboljšalo ili olakšalo život građana Hrvatske. Osim po javnim blamažama, poznata je i po tome da njeguje istančan i luksuzni modni stil, zbog čega je često spominjana u rubrikama koji se time bave. Svojedobno se u Gloriji pohvalila kako svoj stan po potrebi "pretvara u mali slikarski atelijer", te da "već godinama na Veliku subotu sa suprugom odlazi na večernje vazmeno bdijenje u Crkvu Majke Božje Lurdske".

Ova HDZ-ovka koja je, kako se sama pohvalila, u stranku ušla kao 16-godišnjakinja, doista ima mnogo toga zahvaliti HDZ-u. Njen suprug u međuvremenu radi kao odvjetnik, a zajedno su kroz godine povezanosti s HDZ-om i razne funkcije stekli tri stana, garažu i kuću u Zagreb te jednu kuću na Pašmanu. Imaju i dva luksuzna automobila. Kuća u Gračanima od 200 metara kvadratnih koja je u vlasništvu Margarete Mađerić, procjenjuje se na vrijednost od milijun i 300 tisuća kuna.

Samo je Njonjo veći talent za uhljebljivanje

Čini se da aktualnu državnu tajnicu Mađerić koja bježi od neugodnih novinarskih pitanja u sposobnosti preživljavanja u stranci i zauzimanja lukrativnih pozicija nadmašuje samo nedodirljivi šampion ove discipline Gordan Jandroković Njonjo. 

Uostalom, u čemu je problem za Margaretu Mađerić da se ponekad osramoti u javnosti ako joj se to dosad tako dobro isplatilo? Čak i ako nekim nevjerojatnim slučajem bude smijenjena zbog najnovijeg skandala s paketićima za siromašnu djecu, kako bi ju se žrtvovalo da se zaštiti pozicija nekompetentne ministrice Murganić, HDZ će poslušnicu svake garniture Margaretu Mađerić sigurno ponovno uhljebiti na neku dobro plaćenu funkciju.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni