UPAMTITE OVA IMENA: Deseci direktora s iskaznicama HDZ-a i HNS-a uhljebljeni u javne firme

Javne tvrtke preplavljene su stranačkim direktorima. Vlada Andreja Plenkovića usavršava praksu svojih prethodnika. U podijeli plijena naravno da najveći dio odlazi HDZ-u, no ubrzano se nalaze fotelje i za dizače ruke iz HNS-a. Premda ta strančica prema istraživanjima ima mizernu podršku građana, HDZ-u je bitna za čuvanje većine pa se bogato nagrađuje.

Nakon razlaza HDZ-a i Mosta, HNS je trubio da neće pristati na preslagivanje vlade, no pogaženo  obećanje biračima ljevice bogato naplaćuju. Čelnik stranke Ivan Vrdoljak koji je bio podnio ostavku, sada se sve češće spominje kao povratnik. Uskoro mu isteče pravo na šest mjeseci plaće potpredsjednika sabora od 18.000 kuna, iako bi preživio i ostalih šest s upola manjim iznosom. 

Mimo radara javnosti, umorne zbog stalnih stranačkih uhljebljivanja, kao crtice sa zatvorenih sjednica vlade cure nova imena koja ulaze u javna poduzeća. Donosimo listu direktora koji su, samo u posljednjih nekoliko mjeseci, preuzeli funkcije s plaćama od dvadesetak tisuća kuna. 

Većina njih su članovi vladajućih stranaka, 12 od 15 nabrojanih, a oni koji to tek formalno nisu, direktorske funkcije mogu zahvaliti političkim vezama. Nije ih teško povezati s vladajućom strankom, čiji je čelnik Andrej Plenković najavljivao "natječaje, depolitizaciju i profesionalizaciju". 

Dora Matošić - SKDD - predsjednica uprave

Dora Matošić na prethodnim lokalnim izborima bila je osma na listi HDZ-a za Gradsku skupštinu Grada Zagreba. Kao članica tima kandidata vladajuće stranke za gradonačelnika Zagreb Drage Prgometa, bila je zadužena za financije. Zahvaljujući tome, HDZ ju je u listopadu nagradio mjestom predsjednice uprave Središnjega klirinškog depozitarnog društva.

Matošić je prije toga radila u svojoj privatnoj firmi koja ima prihode 200.000 kuna. Pronašli smo i da je ranije bila fond menadžerica kod Milana Horvata koji je oslobođen u aferi Spice. Upravljala je nekretninskim fondom Fima Proprius koji već godinama posluje s gubicima.

Daria Krstičević - Plinacro - članica uprave

Daria Krstičević u svojoj dosadašnjoj karijeri nije imala nikakve veze s energetikom, što HDZ-ova Gorana Marića nije spriječilo da ju postavi za članicu uprave Plinacroa, značajne državne energetske tvrtke koja ima godišnji prihod od 600 milijuna kuna.

Ova bivša predstojnica Ureda za Hrvate izvan RH magistrica je međunarodnog prava. Tamo ju je imenovao Zoran Milanović, no izgleda da se dobro dogovara i s HDZ-om. U Plinacro je došla iz HGK. 

Saša Bilić - Apis - predsjednik uprave

Bivšem zaposlenik T-Coma brzo se isplatilo članstvo u HDZ-u, u kojeg se uključio 2016. Prvo se priključio HDZ-ovu timu u kandidaturi za gradonačelnika Zagreba, a onda je preuzeo Apis, informatičku tvrtku koja je u vlasništvu države i Grada. 

U vrijeme Zorana Milanovića ta tvrtka bila je sinonim za SDP-ove uhljebe, na čelu s Hrvojem Somunom. Možemo li očekivati od HDZ-ovca Bilića da ispraviti takvu negativnu selekciju kadrova?

Hrvoje Parlov - Hrvatska pošta - član uprave

HDZ-ovac Parlov postao je nedavno član uprave Hrvatske pošte, u koju je došao iz Croatia osiguranja koja je prije Adrisova preuzimanja također bila mjesto za zaslužne stranačke kadrove. 

Tamo je bio koordinator za Dalmaciju i po struci je politolog. HDZ-ovac je naravno i njegov šef, predsjednik Uprave HP-a Ivan Čulo koji je na toj poziciji od početka godine.

Mate Mišetić - Hrvatska pošta - član uprave

U Poštu dolazi iz Todorićeve tvrtke Velpro. No 1999. bio je predsjednik uprave Zagrebdrva, tvrtke koju je Zdravko Pašalić, brat Ivića Pašalića, dobio u privatizaciji devedesetih pa je koristio za zemljišne transakcije s Hypo bankom.

Nikola Ljuban - HŽ Infrastruktura - član uprave

HDZ-ovac Ivan Kršić i dalje je prvi čovjek HŽ Infrastrukture, no u upravu je uz dvojicu novih HDZ-ovca ubačen Nikola Ljuban, predsjednik zagrebačke organizacije Narodne stranke reformista Radimira Čačića.

Darko Barišić - HŽ Infrastruktura - član uprave

Ovaj inženjer za motorne strojeve radio je prije kao direktor HŽ-a za nekretnine, a uz stranačku iskaznicu HDZ-a dogurao je do člana uprave. 

Marko Zdravko Žubrinić - HŽ Infrastruktura - član uprave

Bio je glasnogovornik Hrvatske udruge poslodavaca u vrijeme Damira Kuštraka, a radio je i ranije u marketingu Dinama. U imovinskoj kartici koju je predao ovaj inženjer prometa, naveo je da je pripadnik HDZ-a, što objašnjava kako je postao član uprave HŽ Infrastrukture.

Mladen Lugarić - HŽ Putnički prijevoz

Ovaj HDZ-ovac koji je radio kao član uprave u Održavanju vagona, postao je član uprave HŽ Putničkog prijevoza.

Josip Škorić - Hrvatske ceste - predsjednik uprave

HDZ-ovac Škorić potvrđen je krajem rujna za predsjednika uprave državne tvrtke Hrvatske ceste, nakon što je bio privremeno imenovan. U Cestama je ranije bio član uprave, a tamo mu radi i supruga. 

Imovinska kartica pokazuje da Škorić ima čak četiri stana u Osijeku. Iznenada je odustao od kandidature za šefa osječkog HDZ-a, što je opravdao nespojivošću sa šefovskim obavezama.

Nikša Konjevod - Hrvatske ceste - član uprave

Stranačku iskaznicu Plenkovićeve stranke ima i Nikša Konjevod iz Dubrovnika koji je postao član uprave tvrtke Hrvatske ceste. Do vladina imenovanja u HAC bio je direktor županijske uprave za ceste na području Dubrovačko-neretvanske županije. Po struci je građevinar. 

Alen Leverić - Hrvatske ceste - član uprave

HNS-ovac Leverić bivši je član Nadzornog odbora HEP-a i zamjenik nekadašnjeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka. Plenkovićeva vlada nagradila ga je foteljom člana uprave državne tvrtke Hrvatske ceste. 

Stjepan Baranašić - Hrvatske autoceste

HNS je u HAC ugurao Stjepana Baranašića, bivšeg pročelnika Međimurske županije i to kao člana uprave. 

Juraj Bukša - ACI - član uprave

Trebalo se zbrinuti i HNS-ova kandidata za gradonačelnika Rijeke Juraja Bukšu. Nije prošao na natječaju za Lučku upravu Rijeka, pa je imenovan bez natječaja u ACI i to kao član uprave.  

I to na prijedlog CERP-a kojim upravlja Goran Marić, nakon dogovora koalicijskih partnera HDZ-a i HNS-a. Bukša je diplomirao na Pomorskom fakultetu, a u ACI je došao iz Pomorske škole Bakar, gdje je radio kao profesor za stručnu grupu nautičkih predmeta. 

Jure Sertić - AKD - direktor

HDZ-ovac Jure Sertić privremenu fotelju koju je osigurao ovo ljeto nedavno je zamijenio stalnom, postavši direktor Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD). 

Ranije je bio pomoćnik ministra branitelja Đure Njavre, spominjan u aferi nenamjenskog trošenja novca koji je trebao ići za prevenciju samoubojstava branitelja. 

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni