Ukida se dodatak na staž, uvodi ocjenjivanje rada državnih službenika: za ocjenu 1 dobivat će se otkazi

Novim zakonom o plaćama državnih službenika i namještenika, koji će uskoro u saborsku proceduru, uvode se izmjene kojim će najprije većina zaposlenih u državnoj upravi dobiti povećanje plaće od 0,5 posto. No ubuduće će povišice državnim službenicima ovisiti o ocjenama njihovog rada.

Vlada tvrdi da se reforma sustava plaća temelji na načelu "jednake plaće za jednak rad", za razliku od dosadašnjeg sustava koji je podrazumijevao istu plaću za istu poziciju bez obzira na kvalitetu rada. Nakon prve faze uvođenja novog modeela u državnu upravu, novi sustav plaća mogao bi se primijeniti na cjelokupni javni sektor, odnosno 260 tisuća zaposlenih.

Državni će službenici biti razvrstani u 12 platnih razreda, a svaki platni razred imat će 12 platnih stupnjeva. Policija ostaje po starome, a o pravosudnim se policajcima i carinicima još pregovara. Sindikati tvrde da će ukidanje 0,5 posto dodatka na staž cementirati primanja većine zaposlenih, pogotovo službenika sa srednjom stručnom spremom.

"Za svako radno mjesto ili skup radnih mjesta utvrdit će se rezultati koji se na njemu trebaju ostvariti te će se ocjenjivati kriterijima 'točnosti', 'pravovremenosti u izvršavanju', 'samostalnosti' i 'stručnosti'. Ocjenjivanje će se provoditi godišnje i iskazivat će se ocjenama izuzetan, primjeran, uspješan, zadovoljava, ne zadovoljava", navodi predlagač zakona.

Prema zadnjim podacima iz registra, samo sedam državnih službenika ocijenjeno je 2017. negativno, a svi ostali dobili su čvrste četvorke ili petice. 

Zakon je djelo potpredsjednice Vlade Martine Dalić, koja je na njemu radila još kao zastupnica HDZ-a u prošlom saborskom sazivu.

Službenici i namještenici promicat će se za jedan platni stupanj dobiju li ocjenu 'izuzetan', 'primjeran' ili 'uspješan', odnosno kada skupe 20 bodova. 'Izuzetni' dobivaju 10 bodova, 'primjerni' sedam, a 'uspješni' 4, tako da najbolji mogu računati na promaknuće za dvije godine, vrlo dobri za tri, a osrednji za pet. Kakva je to nagrada ako će i najboljima plaće biti zamrznute dvije godine, zapitao je Službenički sindikat.

Tko dobije negativnu ocjenu, ima tri mjeseca za popravni, nakon čega mu slijedi otkaz ne pokaže li "zadovoljavajuće poboljšanje".

Izglasa li Sabor zakon na početku godine kako se planira, najbolju ocjenu „izuzetan“ može dobiti najviše osam posto službenika, a ocjenu "primjeren" 17 posto, tako da promaknuće u viši platni stupanj može očekivati tek svaki četvrti zaposleni, i to najprije 2020. godine! Kao ustupak, 0,5 posto dodatka zadržava se jedino službenicima koji imaju pet godina do mirovine.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni