Suzdržite se od korištenja pirotehnike u blizini pasa jer je buka bolna za njihove uši

Na početku razdoblja u kojem je građanima dopušteno korištenje pirotehničkih sredstava II. i III. razreda, Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba ih moli da se suzdrže od nepotrebne buke u blizini životinja.

"Psi čuju tri puta bolje od ljudi, pa je buka od pirotehnike prebolna za njihove uši. Sva pirotehnička sredstva, od petardi do vatrometa, proizvode neprirodne zvukove na koje životinje nisu navikle. Zbog osjetljivoga sluha psi takvu buku doživaljavaju kao bol, a dio njih je pod velikim stresom te proživljava i strah. Zbog toga neki psi pobjegnu tijekom šetnje ili iz svojih dvorišta“, pojasnio je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba čija je sastavnica Sklonište u Dumovcu.

Građani smiju koristiti pirotehniku od 27. prosinca 2017. do 1. siječnja 2018., no mnogi se ne pridržavaju termina određenog Zakonom o eksplozivnim tvarima. Prije godinu dana između Božića i Sveta tri kralja u Skloništu su zbrinuta 23 psa koja su se od vlasnika udaljila uslijed pucnjave pirotehnikom. U Skloništu u Dumovcu trenutačno čak dvjesto pedeset pasa čeka novi dom.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni