Svetislav Basara - Pattern Of Vučić

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list Danas

Krenuh sabajle jutros nekim poslom u takozvani grad i na talasima Radija Beograd 2 - na koji sam odnedavno "preštelovao" krntijin radio (mada sam jedva primetio neku razliku) čuh nekog devojčurka kako (između ostalog) govori da je "primetila neke paterne" u već nečemu.

Brz na zlo i osudu, kao i "više nego ubedljiva većina" savremenih Srbalja, htedoh u prvi mah da se devojčurku podsmehnem ("da, i pradeda ti je govorio pattern"), ali ubrzo potom - takođe kao većina Srbalja - u svojoj slovenskoj duši pronađoh srceperatelno opravdanje za devojčurkovu neumesnu upotrebu anglicizma i to gde - u staroj srpskoj "vađevini" za sve prilike i sva vremena, siromaštvu svega i svačega, pa i jezika.

Sad će jezikobranitelji i patrioti bezbeli da graknu, možda mi, Srbi, jesmo siromašni (iskrpljeni i čisti) ali nam je jezik bogat, a bio bi još bogatiji da ga okolni narodi onoliko ne potkradaju, čemu ja dodajem - i da ga birokrati ne upropašćavaju. Jer pazite, kada srpsku reč "obrazac" upotrebite u složenici "obrazac za ličnu kartu", reč "obrazac" zbog žalosnog nedostatka sinonima, automatski izgubi sva druga značenja, a i ima ih nekoliko. Drugim rečima, radio-devojčurak nije htela da zvuči kao žandarmerijski narednik, pa je zazvučala kao pretenciozna kaćiperka.

Dobro, a kakve to veze ima sa Vučićem? Itekakve, jer je Aco Srbin postao, da se stručno izrazim, pattern of behavior i to za obe Srbije, samo sa obrnutim "predznakom". (Eto, uzgred, još jedne reči koju su upropastili, ovoga puta ne birokrati, nego vračare i vidovnjaci.) Već mesecima - šta mesecima, godinama - sa ovog mesta na razne opozicione adrese šaljem SMS-ove sledeće sadržine: defokusirajte se sa Ace Srbina, okanite se tautološke dreke, jalovog prepričavanja i ritualnog zgražavanja nad poslovima i danima Ace Srbina D.O.O. pa se dozovite pameti, usredsredite se na svoja posla i uzmite u obzir buduće dane...

Treba li reći da džaba krečim i ne samo da džaba krečim nego navlačim sumnjičenja za navraćanje vode na Acinu vodenicu, jer se u opozicionoj Srbiji iz nekog razloga uobičajilo misliti (tačnije ne misliti) da će se - samo li na trenutak zamuknu jadikovke, naricanja i kletve na Acin račun - Aco D.O.O. dibidus otrgnuti kontroli i da će u Srbiji biti još "gore nego ikada ranije", a meni nešto došaptava da bi Aci i njegovom D.O.O. najteže pala - tišina, totalni muk i apsolutno prećutkivanje, jer je dreka i buka - bez obzira na "predznak" - sama suština Acine tehnologije vladanja. To bi se dalo i empirijski proveriti ako bi neacini mediji makar na dva dana apsolutno ignorisali Acu i Acin D.O.O, što se, verovatno, neće dogoditi, jer bi mnogi - ukoliko ne "okrpe" Acu - došli u neprijatnu situaciju da nemaju (ili ne znaju) šta da kažu. Ima tu još jedna stvar. Obrazac se mora popuniti. Sad ga popunjava Aco, ali ko zna ko će ga popuniti sledeći.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni