Svetislav Basara - @KRLE22

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list Danas

Da se počem Dr Agan Papić - jedna od ličnosti koje su bitno uticale na beogradski Novi talas i dobri duh osamdesetih, uopšte - nije davnih dana zaintačio da uredništvu "Vidika" dokaže da je pomoću samo nekoliko fotografija i slogana od trojice anonimnih momaka od kojih je, nota bene, samo jedan, Vlada Divljan, znao da svira - moguće prekonoć napraviti rok zvezde, danas bi naš naslovni junak, @krle22, bio Dr Krstić, ugledni specijalista interne, recimo, medicine ili - po meni još bolje - ginekologije. Bliža mu je ta oblast srcu, ako razumete šta hoću da kažem.

Budući da je - za razliku od svega ostalog u Srbiji - Dr Aganov umetnički eksperiment uspeo, Krle je stasao najpre u rok zvezdu, potom u Tadićevog državnog čoveka u činu koleškog asesora, da bi u najrecentnijoj fazi svog dijalektičkog razvoja postao kolumnista moje omiljene žutare, Blica, Vučićev najugledniji i najgrlatiji propagandista i paradržavni čovek bez presedana i portfelja.

Sad se od mene verovatno očekuje da počnem udarati kamenom o kamen i bogoraditi - ah, DrAgane, DrAgane, ruka ti se osušila, dabogda ti objektiv nikona mrena prekrila - ali ništa od toga jer se moja malenkost blagovremeno okanula starog srpskog zanata crno-belog gledanja na ljude, stvari i pojave i zaludnih pokušaja rekonstrukcije prošlosti, sledstveno čemu redovno i bez ibretenija čitam Krletova Blitz krieg sočinenija i na osnovu tih čtenija zaključujem da je Žkrle često u pravu.

Ali nekako polovično. U pravu je, recimo, kada danas (12. 12) tvrdi da u Srbiji postoji čitava jedna kasta profesionalnih nezadovoljnika koji smisao svojih života pronalaze u žučnoj kritici (neporecivog inače) besmisla ovdašnjih režima (svih boja), takođe je u pravu kad kaže da večiti kritičari dupetom ne mrdaju da bi zemlju Srbiju presazdali u skladu sa njihovim visokim standardima, ali nije u pravu što mudro prećutkuje da ni Tadić ranije ni Vučić sada ni u snu nisu pomišljali da "večnim kritičarima" pruže šansu da dokažu da nisu lenjivci i kritizeri "na prazno".

Zašto, brate @krle, Boris Tadić nije vaktile (kad već Vučić danas neće) Teofila Pančića - koji ti baš kida živce i na koga si se žestoko ispizmio - postavio za, recimo, glodura Politike? Da li je to zato što je Tadić onda - a Vučić sada - očekivao da Teofil doprinese modernizaciji zemlje tako što će lepiti plakate DS-a /SNS-a ili dodavati špriceve za vakcinaciju kokošaka. Ili je to zato što je Tadić onda (a Vučić sada) imao više seljačko-političke računice da pred domaćom i (naročito) stranom javnošću palamudi o evropskom putu Srbije, a da u stvarnosti prednost daje dupeuvlakačima, tutumracima, lopužama i prevarantima. Vita jela zelen bor, čekam brzi odgovor.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni