Sto posto za Hrvatsku

Što se dogodilo? Ništa, samo se Šator preselio u Sabor.

Gordan Jandroković preuzeo je od Josipa Klemma ulogu šefa parade dok su »saborske stručne službe« šatoraški određivale i odrađivale tko to smije proći, a tko ne. »Halo, gospodine, ne dolazite, nemate šanse, no pasaran«, samo bi čuo začuđeni svjedok s urednim pozivom sa zapriječenih pet godina zatvora za neodazivanje na sjednicu saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor, osvrćući se oko sebe da ga slučajno ne bi, kao Bojana Glavaševića 2014. godine, napao Bandićev Mirko Ljubičić Šveps.

Svježe diplomirani kriminalist (Dvaput je dvaput!) struč. spec. crim. Milijan Brkić nije se pojavio pred kamerama poput Đure Glogoškog (»Obadva, obadva su pala!«) već je, rušeći kvorum, poslao pismo u kojem se šturo kaže kako je »Istražno povjerenstvo za Agrokor ex lege prestalo s radom budući da su za to ispunjene pretpostavke propisane zakonom«. Valjda je njega i vladajuću ekipu iz Povjerenstva bilo sram što su održali samo tri sjednice i trajali tek 18, za razliku od rekordnih 555 dana koliko je poživio šator. A da niti jedan jedini dan u Savskoj 66 nije boravio ex lege!

Našlo se tu i usamljenih buntovnika s druge strane. Ovoga puta na protest se nije odlučio punker Njec Hranjec koji je svojedobno šatorašima bez prestanka gotovo 16 sati čitao svih 319 stranica romana »Tajna Krvavog mosta« Marije Jurić Zagorke u sklopu svog javnog istraživanja na temu »Hoće li prije završiti taj prokleti rat ili ću ja na glas pročitati cijeli roman?«.

Javnosti se zato obratio redatelj filma »Gazda« Dario Juričan otvorenim pismom predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću: »Ukidanjem Povjerenstva ozbiljno ste naštetili ugledu vaše stranke, što me puno ne brine, no brine me što ste kao predsjednik Sabora RH djelovali protivno javnom interesu i iznevjerili očekivanja stanovnika ove države.«

– Ja vas ne mogu smijeniti niti kazniti, to se radi na izborima, ali mogu besplatno objaviti knjigu »Gazda« – kaže Juričan koji svojim primjerom želi pokazati »da je interes zajednice ispred interesa kokošara«. Knjiga se može naći na http://www.hrcin.hr/knjigagazda/ pa je sada unatoč novčanoj stisci konačno može pročitati i Londonac iz Zmijavaca Ivica Todorić, kao i svi oni koji ga žele iz prve ruke upoznati i saznati zašto Istražno povjerenstvo za Agrokor nikako ne smije prestati s radom.

Nema sumnje, u Hrvatskoj je još jednom na djelu tihi državni udar. Prvi put u Šatoru smjenjivala se legalno izabrana vlast, sada je u Saboru legalizirana diktatura koja se zakona, propisa i procedure drži onoliko koliko HDZ-u treba da vječno ostane na vlasti.

»Hrvatski branitelji i narod na ulici, agresori i dezerteri u foteljama«, bio je jedan od transparenata u Savskoj 66, koja se sada preselila na novu adresu, Hrvatski šator, Trg sv. Marka 6.

Sto posto za Hrvatsku!

Branko Mijić, kolumna za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni