Rade Šerbedžija - Misliš da se stvari mijenjaju, a onda te mlatne malj

Glumac, pisac, pjesnik i profesor Rade Šerbedžija kaže da su ga agresivnost, pretjerani nacionalizmi svih vrsta, šovinizmi i fašizmi na svim prostorima uvijek uznemiravali i da ga uznemiravaju i danas.

"Ponovno što se događa u Hrvatskoj i Srbiji je zastrašujuće", dodao je. "Pomisliš da se stvari mijenjaju, a onda te mlatne netko, kao maljem iz mraka."

Šerbedžija je često bio na udaru kritika, a nerijetko se od njega traže politički odgovori. Upitan uznemirava li ga i danas politika, kaže: "U nekom trenutku pomisliš da se stvari mijenjaju i da sve postaje bolje, da ide u boljem pravcu, a onda te odjedanput netko mlatne kao maljem iz mraka, ne samo kao pojedinca, nego uopće kao narod... Opet te nešto mlatne po glavi, ludo, blesavo, baš naše onako - primitivno, balkansko... Kad govorimo o narodu, treba govoriti o svom narodu i o lošim stvarima koje zapažaš, ne samo ono čemu sam se divio".

Navodi da je oduvijek mislio da je zadatak umjetnika da komentira život i stvarnost i svijet oko sebe i da izražava svoje misli i stavove. Opasno i nezasluženo je kad ti prišiju epitete izdajnika naroda ili ovoga ili onoga, ali svaki umjetnik mora imati u sebi taj nerv komentiranja vremena i kritike svojih vlastitih mecena, dodaje Šerbedžija.

Upitan da prokomentira aktualne optužbe o seksualnom uznemiravanju koje pljušte po Hollywoodu u posljednje vreme, kaže da je to strašno, da je apsolutno za zaštitu djevojaka u Hollywoodu, mada dodaje da mnogo njih pretejruje u tim stvarima.

Cijela pozicija žena kroz povijest bila je strašna, ta njihova borba za izjednačavanjem s muškarcima, kaže Šerbedžija. "Apsolutno sam protiv bilo kakvog uznimiravanja sa strane autoriteta muškaraca i to je stvarno strašno."

Osvrćući se na svoj odlazak u SAD, iako je u većem dijelu Europe tada bio poznat, Šerbedžija kaže da je to bila strašna stvar. "Ti kad dođeš, ti si bez imena i prezimena. Ja sam svojom greškom u Americi bez prezimena, jer moje prezime nitko ne može zapamtiti... Nisam ga htio mijenjati, iako su mi predlagali... Užasno je teško i za naše ljude. Prepoznaju me, slikaju se, ali ne mogu zapamtiti moje prezime", navodi.

Šerbedžija je istaknuo da su ga uvijek zabrinjavali agresivnost, užas, nacionalizmi svih vrsta, šovinizmi, fašizmi na svim prostorima. "Uznemiravaju me i danas. Ali, ne želim i ne mogu se više ja osobno boriti s njima. Na koncu konca sam ipak shvatio da je moj otac imao pravo kad je govorio i pisao - sine, ostavi politiku, nije tvoje da se baviš tim, ti si umjetnik. U nekom smislu znam da je imao pravo... Tako da ne želim više govoriti o tome. Ali, da je sve strašno, ponovno, što se događa, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Srbiji i svugdje drugdje, jeste strašno i zabrinjavajuće", naveo je.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni