Predsjednica se malo zabunila u UN-u, presuda ne govori o krivnji ‘hrvatskog naroda’, nego šestorke i Tuđmana

Govoreći u Vijeću UN-a predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kazala je kako odbija kolektivnu krivnju koja se pripisuje Hrvatskoj nakon presude šestorici lidera Herceg-Bosne na Haškom sudu.

“Nije lako smoći snagu i priznati da su neki od vaših sunarodnjaka počinili zločine i da za njih trebaju odgovarati. S tom smo se istinom u Hrvatskoj suočili, a isto očekujemo i od drugih”, prenijela je Hina riječi predsjednice.

PREDSJEDNICA ODBIJA DIO PRESUDE KOJI NE POSTOJI

“Odbijamo tumačenja nedavne presude u predmetu Prlić i drugi da su Hrvatska, tadašnje hrvatsko vodstvo ili hrvatski narod optuženi ili proglašeni krivima”, istaknula je Grabar-Kitarović na sjednici VS-a posvećenoj završetku rada Haškog suda.

No, haška presuda ne govori o “hrvatskom narodu” i hrvatski narod u presudi nije proglašen krivim, nije bio optužen, niti mu se sudilo. S druge strane, tadašnje hrvatsko vodstvo, spominje se u presudi i to kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata.

ŠTO, ZAPRAVO, KAŽE PRESUDA?

“Žalbeno vijeće potvrdilo je da su šestorica optuženika, zajedno s tadašnjim višim čelnicima Republike Hrvatske, ključni sudionici udruženog zločinačkog pothvata etničkog čišćenja bosanskih Muslimana počinjenih kroz zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i drugih ratnih zločina”, stoji u priopćenju tužiteljstva nakon presude.

U priopćenju se i imenuju osobe hrvatskog državnog vrha koje su sudjelovale u udruženom zločinačkom pothvatu – Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko.

‘ETNIČKO ČIŠĆENJE MUSLIMANA’

“Kao što je više puta utemeljeno u predmetima Suda, današnja je presuda potvrdila da je došlo do međunarodnog oružanog sukoba jer je Hrvatska imala sveobuhvatnu kontrolu nad HVO-om, koji je počinio rasprostranjenje zločine što je dokazano u ovom slučaju”, stoji u priopćenju.

“Hrvatska je otpustila časnike Hrvatske vojske kako bi zapovijedali snagama HVO-a u Bosni i Hercegovini, pružala logističku podršku i slala snage Hrvatske vojske u BiH kako bi direktno sudjelovali u konfliktu. Žalbeno vijeće je potvrdilo zaključke Raspravnog vijeća da su ključni članovi tadašnjeg hrvatskog vodstva, uključujući predsjednika Franju Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i generala Hrvatske vojske Janka Bobetka, dijelili kriminalni cilj etničkog čišćenja bosanskih Muslimana i doprinjeli realizaciji tog cilja”.

VLADA POŠTUJE PRESUDU

Presuda, dakle ne govorio o “hrvatskom narodu”, pa tako predsjednica odbija nepostojeće tumačenje, barem kada je riječ o Haškom sudu, odbijajući navodnu krivnju hrvatskog naroda. S druge strane, u presudi stoji kako je tadašnje hrvatsko vodstvo na čelu s predsjednikom Tuđmanom sudjelovalo u udruženom zločinačkom pothvatu.

Nakon par dana vrludanja, premijer Andrej Plenković nedvosmisleno je rekao kako je naš stav vrlo jasan – “Presuda se poštuje”.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni