Porezna kaznila obrtnicu s 10.000 kuna jer je na računu umjesto "p" napisala "P"

Hibridni rat koji Porezna uprava vodi protiv malih poduzetnika se rasplamsava te do nas stižu sve bizarnije priče o ogromnim kaznama koje ljudi dobivaju zbog grešaka koje poreznici proglašavaju prekršajima.

Ogromne kazne za minorne greške

Nakon što smo nedavno objavili priču o pekaru koji je zbog ispuštenog jednog slova u oznaci poslovnog prostora te viška u blagajni od 85 kuna dobio kaznu od čak 60 tisuća kuna, sada smo dobili dokument, rješenje Porezne uprave, kojim se jednoj obrtnici izriče kazna od 10 tisuća kuna zbog "neispravne" oznake poslovnog prostora na računu.

U obrazloženju rješenja kojim je jedna obrtnica koja se bavi trgovinom kažnjena s 10 tisuća kuna navodi se da je "... na navedenom računu... od 10. 11. 2017. godine u iznosu od 30,00 kuna oznaka poslovnog prostora "P1", dok je Ministarstvu financija na istoj adresi prijavljen prostor pod oznakom "p1", iz čega proizlazi da poslovni prostor oznake "P1" nije prijavljen Ministarstvu financija, Poreznoj upravi."

Ukratko, Porezna je zbog toga što je na računu veliko slovo, a u njihovoj bazi malo slovo, zaključila da prostor nije prijavljen te je odlučila kazniti vlasnicu obrta. Inače, kazne za taj prekršaj, za obrtnike, kreću se u iznosu od 10 pa sve do 300 tisuća kuna.

Svima je jasno da takve brutalne kazne za banalne greške, koje se proglašavaju prekršajima, za mnoge mogu značiti prestanak rada. Pitanje je koliko je Porezna takvim kaznama ugasila firmi, obrta i posljedično - poslova. 

Računovođe: Tražimo da uvedu upozorenje u ePoreznu

Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske slala je dopise u Ministarstvo financija i pokušala utjecati da se barem u sustav ePorezne ugradi upozorenje ako se prijavljuju računi s krivom oznakom poslovnog prostora, no do sada nisu dobili nikakav odgovor. Valjda je Ministarstvu financija u interesu naplaćivati ovakve kazne.

"Traženo je već ranije da se ugradi obavijest ili povratna poruka u softveru ako se šalju računi za neverificirani poslovni prostor. Imamo primjere u praksi gdje inspektori na terenu kažnjavaju poduzetnike jer je u softveru oznaka poslovnog prostora P2, a prijavljeno u sustavu e-porezne oznaka 2. Kazna za navedeni prekršaj je 30 tisuća kuna!

U navedenom slučaju svi računi su fiskalizirani i postoje u sustavu Porezne uprave, samo s krivom oznakom prostora, nitko nije oštećen, a kazna je ogromna i nesrazmjerna "prekršaju" koji se desio zato što nema kontrole u sustavu koja je tražena.

Uvođenjem takve povratne obavijesti softveru, 'Greška' – račun nije moguće fiskalizirati - Neverificiran poslovni prostor', vrlo bi se jednostavno riješila situacija i onemogućilo astronomsko kažnjavanje poduzetnika.

Ostavljena je ogromna mogućnost pogreške jer poslovni prostor prijavljuje u pravilu računovođa, a oznaku poslovnog prostora u softveru definira programer koji u većini slučajeva komunicira telefonom te se vrlo lako dogodi pogreška. Na primjer, programer kaže PP1, a računovođa čuje P1 i slično", kaže Vesna Varšava iz Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni