Novi Agrokor, staro stanje

U 2017. s Ciboninog tornja skinut je logo »starog«, Todorićevog Agrokora, a u 2018. godini novo slovo »A« sigurno neće biti teško 150 kilograma.

Za njegovo postavljanje i skidanje neće trebati alpinisti, ali će biti dovoljno unosno da već sada za njega nekadašnji saveznici vode otvoreni ili barem hibridni rat. Nakon što je moćna prokuristica Kraša Marica Vidaković demonstrativno poderala dokument svog nekadašnjeg savjetnika i aktualnog Vladinog izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka o preustroju Agrokora u holding koji će biti manji, ali ljepši i uspješniji od starog, postalo je jasno kako više ništa nije jasno!

Još u travnju Marica Vidaković je, nimalo uvijeno, na SDP-ovu najavu o osnivanju Povjerenstva za pomoć dobavljačima Agrokora poručila Davoru Bernardiću da fakofira i da se on i drugovi ne miješaju u posrnulu kompaniju, jer gdje su bili dosad? Od 1991. nadalje. Dakle, Agrokor je, u pravu je tu Vidakovićka, unutrašnja stvar HDZ-a, baš kao i njezin i Nadana Vidoševića Kraš, baš kao i sve ostalo, od istine o Domovinskom ratu do ratnih, pretvorbenih i suvremenih zločina. I drugi i drugovi nemaju tu što tražiti.

Što se to sada dogodilo unutar HDZ-a, što se to ispriječilo između nekada bliskih suradnika Marice Vidaković i Ante Ramljaka koji je, usput, privatno, građanski tužio Bernardića, kako bi mu sve oko Agrokora bilo chiaro, da je Prokuristica Povjereniku javno poručila »puj pike ne važi«? I još mu učiteljski prijeti kako neće imati ugodne blagdane, jer će domaću zadaću o Agrokoru morati poput ponavljača raditi dok drugi budu slavili.

U jednom od svojih obraćanja javnosti, pritisnut brojkama i unakrsnim novinarskim pitanjima, Ante Ramljak priznao je kako su interesi oko Agrokora veliki, no oporba je to prečula i propustila priliku da na čistac istjera o kojim se pojedincima, interesnim grupama ili pravnim subjektima radi. Bajka kako u »novom Agrokoru neće biti ni Todorić, ni mali dioničari, ni Knighthead«, nije trajala niti 24 sata, pa je sada krajnje vrijeme da HDZ, Marica Vidaković i Ante Ramljak, bez petljanja sa strane, objasne imenom i prezimenom čiji su to interesi sukobljeni i tko to koči rasplet krize?

Todorić je pušten u London, a svi iz njegove okoline nagrađeni slobodom i već sada amnestirani neke teže krivice iako tih pedesetak milijardi nije nestalo u vjetar niti isparilo, što je vidljivo i iz njihovog osobnog bogatstva koje je ostalo tek minimalno okrnjeno. Tko kaže da se i taj novac, uz malu pomoć starih prijatelja, bankara i milijardera, ponovno neće naći u »Novom Agrokoru« dok će koža i lešina starog biti odbačena sa svim dubiozama i dugovima? Zato neka Marica Vidaković kaže javnosti tko je sve to profitirao i kako od Agrokora te tko to već sada želi neprijateljski preuzeti »Novi Agrokor« a da nam nova godina još nije ni stigla.

»Novo vrijeme. Staro stanje/Novo vrijeme isto sranje!/Novo novo novo vrijeme/Novo vrijeme, drugovi, donosi sa sobom i nove zadatke! (podvukao je na kraju svog izlaganja)«, pjevali su »Buldožeri« prije gotovo 40 godina.

Happy New Year! Happy New Agrokor!

Branko Mijić, komentar za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni