Neko drugo lice Balkana: u ovom hrvatskom mjestu Hrvati sa Srbima uče ćirilicu i raduju se Svetom Savi

'Mi smo uspjeli zadržati mir zahvaljujući trezvenim glavama i jednih i drugih. Družili smo se normalno i da nije bilo toga ne bismo mogli opstati', kazao je profesor iz Moravica

Moravice u Gorskom kotaru je mjesto koje se do 1996. godine zvalo Srpske Moravice.

U tom mjestu danas, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, živi 415 Srba i 184 Hrvata, kao i 65 pripadnika drugih nacionalnosti ili onih koji se o istoj nisu izjasnili na zadnjem popisu stanovništva 2011. godine.

Moravice su jedno od rijetkih većinski srpskih sela koje nisu, kao ostali dijelovi Hrvatske, iskusile strahote rata u devedesetima.

"Kad slavimo svetog Savu, po darove dolaze i hrvatska i muslimanska djeca. Ona su ista i na jednoj i na drugoj strani", kazao je Novica Vučinić, učitelj u OŠ Nikola Tesla u Moravicama.

Oko Moravica nalazi se još nekoliko zbijenih sela u okolini Grada Vrbovsko, u Gorskom kotaru, planinskoj regiji između Karlovca i Rijeke. U Gradu Vrbovskom ima skoro 36 posto Srba, ali u ostalom dijelu Gorskog kotara oni su u manjini.

"Mi smo uspjeli zadržati mir zahvaljujući trezvenim glavama i jednih i drugih. Družili smo se normalno i da nije bilo toga ne bismo mogli opstati," kazao im je profesor Vučinić koji u školi predaje povijest i geografiju.

Srpski učenici danas u Moravicama, a takvih je pedesetak, u toj školi pohađaju i dopunsku nastavu iz srpskog jezika i književnosti, a imaju i mogućnost učenja pravoslavnog vjeronauka. Događa se da na satove srpskog jezika dolaze i Hrvati i Muslimani u želji da nauče i ćirilicu. U selu koje je nekada bilo i željeznički strateška točka još opstaje i srednja škola, kao i učenički dom u kojem žive i hrvatski učenici iz Gorskog kotara.

Bilo da govore o hrvatskom ili srpskom stanovništvu, svi su se u Moravicama požalili na to da mladi odlaze iz Gorskog kotara. Neki završavaju fakultete i nalaze posao u Zagrebu, dok drugi sreću traže i van zemlje.

"U lokalnoj zajednici kod nas nema problema, ali ima u društvu. Ako se tako nastavi, Srbi će polako nestati. Biti Srbin i antifašist, pa to je duplo gore. To traje već 20 godina i ne nazire mu se kraj. Nama je ugrožen civilizacijski poredak, ovdje nema ni govora o sekularnoj državi," kazao im je profesor iz Tesle koji situaciju u hrvatskom društvu na širem planu ne vidi kao dobru.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni