Lustracija hibridnog rata

Branko Mijić, komentar za Novi list

Tek što su nakon mukotrpnog ponavljanja naučili kako se piše i izgovara lustracija, jezikoslovna nacija i/ili nacija jezikoslovaca, Hrvati čvrsto su zagrizli i iz ustiju ne ispuštaju hibridni rat.

Tako premijer Andrej Plenković mantra i ovo i ono, najčešće kako je hibridni rat na djelu u slučaju Agrokor s konačnim ciljem rušenja stabilnosti hrvatske ekonomije. Kad već pomislite da sada znate tko je u tom sukobu žrtva a tko agresor, javi se na svom blogu Ivica Todorić i prozove Plenkovićevu Vladu i izvanrednog upravitelja Antu Ramljaka jer vode specijalni hibridni rat protiv Hrvatske budući da su ozakonili pljačku Agrokorovih vrijednosti koje se iznose iz države. Pri tom cilja na zasnivanje založnog prava na žigove svojih tvrtki s Trust Medison Pacific iz Hong Konga.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poput meteorologa otkriva da »priča o hibridnom ratovanju nije došla iz vedrog neba«, nudeći Hrvatima na uvid cijelu bibliografiju tekstova na stranim jezicima koji, za razliku od hrvatskog, o tome »intenzivno pišu i promišljaju«. U svojoj kontraofenzivi na tekst portala Index.hr kako je bez navođenja izvora prepisao neke dijelove svog rada na američkoj vojnoj školi, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević zavapio je kako se protiv njega osobno vodi hibridni rat! I to ne od jučer, već je njegovom metom postao još na početku svog mandata kada su mu ministarsku karijeru pokušali onemogućiti upravo mangupi iz vlastitih, HDZ-ovih redova!

Termin hibridni rat definitivno je ušao u modu iako je, po definiciji i po onome što se sve pod njim u nas podrazumijeva, oduvijek prisutan. Wikipedija nas uči kako je »hibridni rat vojna strategija koja sadrži elemente konvencionalnog ratovanja, nekonvencionalnog ratovanja i kibernetskog ratovanja«, te nas upućuje na rezoluciju Europskog parlamenta izglasanu prošle godine u kojoj se kao dva glavna neprijatelja od kojih EU-u prijeti opasnost navode – Rusija i ISIL. Dakle, nije svaka dezinformacija ili puka medijska laž hibridni rat, još manje su Plenković i Todorić, Božinović i Krstičević žrtve Vladimira Putina ili, ne daj Bože, Abu Bakr al-Bagdadija.

Stoga bi hibridni rat najprije trebalo lustrirati od neopravdano i nepravedno pridodanih mu značenja i primisli da svatko tko se od nekoga ili nečega osjeti ugroženim može i smije prizivati kao meta ili žrtva hibridnog agresora. Za Hrvatsku i Hrvate bilo bi mudrije da se drže poznatog termina specijalni rat, jer je smisleno lakše identificirati agresora, državu, kao i žrtve, vlastite državljane.

Koliko danas svi ćemo biti masovna meta ako presuda Haškog suda šestorici hercegovačkih Hrvata ne bude oslobađajuća kao što nas uvjeravaju svi, od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović do stručnjaka za hibridno ratovanje, ministra Božinovića, koji i prije presude »zna« kako Hrvatska »nije bila strana u ratu u BiH«! Isto kao što Plenković saborsko Povjerenstvo za Agrokor tretira kao domaćeg izdajnika, a njegov Krstičević svakog svog, pa i najbezazlenijeg kritičara tretira kao dezertera vrijednog streljanja.

A što se tiče hibrida o kojima nam uistinu valja razmišljati, ostaju Monsanto i Toyota Prius.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni