Karamarkov čovjek preko Kolinde ruši vrh HDZ-a

Na službenim stranicama Ureda predsjednice RH piše njegova štura, ali iznimno zanimljiva biografija. Mate Radeljić, 44-godišnji savjetnik za unutarnju politiku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u 17 godina promijenio je 9 radnih mjesta. Ono nad čim bi se mogao zamisliti svaki njegov idući poslodavac je pitanje - o kakvom je to čovjeku riječ kad je u prosjeku svake dvije godine mijenjao radno mjesto?

Mate Radeljić malo je radnog vijeka proveo u privatnom sektoru i pravi je HDZ-ov 'partijski čovjek'. Nakon što je 2001. godine završio Pravni fakultet u Splitu, zaposlio se najprije na HTV-u kao novinar-reporter i komentator, ali je već iste godine prešao na TV Slavonije i Baranje gdje će tri godine raditi kao glavni urednik. Godine 2004. prelazi u Ministarstvo obrane na mjesto načelnika Službe za odnose s javnošću, da bi već godinu kasnije postao pomoćnik ministra u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. 

Partijski čovjek

Ni tu se nije dugo zadržao. Iste godine imenovan je direktorom Zavoda za stanovanje u Osijeku, a onda 2013. sjeda u fotelju direktora Osječke televizije. Iste godine već je skočio na mjesto pročelnika Ureda gradonačelnika Grada Osijeka, da bi otamo 2014. godine zasjeo na mjesto savjetnika u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Ni tu nije izdržao predugo. Već iduće godine postao je savjetnik Kolindi Grabar Kitarović. 

Prema nekim informacijama predsjednica je Radeljića upoznala u jesen 2014. godine kad joj je u kampanji zatrebao veći angažman PR stručnjaka, a čovjek koji je imao ukupno jednogodišnje iskustvo na mjestu glasnogovornika u dva različita ministarstva, učinio joj se baš idealnom osobom. Tim više jer je bio stranački čovjek, pa je samim time imao i najbolju preporuku.

Budući da je u to vrijeme predsjednik HDZ-a bio Tomislav Karamarko, koji je zdušno podržavao Kolindu Grabar Kitarović u njezinoj kampanji, Radeljić je imao i njegovu svesrdnu podršku. 

Osim toga, Radeljić je na prijedlog HDZ-a svojedobno bio ušao i u Nadzorni odbor HRT-a iako je tijekom političke karijere često mijenjao boje i strane. Tako je bio najprije uz Branimira Glavaša, pa Antu Đapića, zatim uz Sanadera i Jadranku Kosor, pa Vesnu Škare Ožbolt, te Ivicu Vrkića. 

Fatalno poznanstvo

Upućeni kažu da je prvi razgovor Radeljića i tada još predsjedničke kandidatkinje bio kurtoazan i da je ona tek pažljivo vagala nekoliko pretendenata na poziciju njezinog glasnogovornika. Nekoliko dana kasnije Grabar Kitarović odlučila se konačno za Radeljića koji je pak pristao jer je bio uvjeren u njezinu pobjedu. Zadatak mu je bio 'predstavljanje programa Kolinde Grabar Kitarović prema javnosti', no odmah nakon pobjede na izborima, predsjednica mu je povjerila mjesto savjetnika za unutarnju politiku iako je on očekivao da će postati njezin analitičar za medije. 

U to vrijeme vjetar u leđa dalo mu je i prijateljstvo s tadašnjim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. Radeljić je naime podržao Karamarka u njegovoj kampanji za tu poziciju u svibnju 2012. kad je HDZ izgubio na parlamentarnim izborima. Radeljić je, kako se već pisalo, dio slavonskog lobija koji podržava Karamarka, što je, nakon izborne pobjede Karamarkovog HDZ-a postalo, kako će se kasnije pokazati, pretežak uteg Karamarkovu odnosu s Milijanom Brkićem. Radeljić je blizak i s Ivicom Vrkićem, čiju je kampanju za osječkog gradonačelnika i vodio. 

Uglavnom, Radeljićevo prijateljstvo s bivšim predsjednikom HDZ-a se nastavilo do danas, unatoč Karamarkovom nečasnom uzmaku s te pozicije nakon skandala i sukoba interesa u slučaju INA-Mol, nakon kojeg ga je u kolovozu prošle godine naslijedio aktualni premijer Andrej Plenković. 

Vjeran Karamarku

Stoga se ovih dana sve glasnije govori da je upravo Mate Radeljić glavni krivac za sukobe koji su u posljednje vrijeme eskalirali na relaciji Ureda predsjednice i Vlade RH. Sve je počelo u Opatiji na 25. savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista. Počasna uzvanica iskoristila je svojih pet minuta da šokira javnost i sasvim neočekivano pošteno iskritizira Vladu RH zbog gospodarske politike. Tako je izjavila da je Hrvatska u izvanrednom stanju zbog iseljavanja stanovništva i da predugo stagnira, istaknuvši problem državne i javne uprave da provodi reforme. 

Potpuno neočekivani govor iznenadio je premijera Plenkovića, a iz njegovog tabora navodno tvrde da iza svega stoji upravo Mate Radeljić koji želi zaoštriti odnos između predsjednice i Vlade, te destabilizirati aktualno vodstvo stranke. Stoga su iz Vlade neformalno poručili da zapravo znaju kako iza tih napada stoji njezin savjetnik za unutarnju politiku koji je i dalje vjeran uskom krugu ljudi oko Karamarka. 

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni