Isti dan saznali smo da MUP-u stižu auti za 12 mil. kuna, a novac za bolesnu djecu skupljat će građani

U Zagrebu je održana tribina "Mogu li svi dobiti skupe lijekove". Prisustvovao joj je i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je rekao kako su potrebne milijarde za nabavku svih inovativnih lijekova za razne bolesti te da je to previše za jednu malu Hrvatsku. Zato je najavio uvođenje francuskog modela - novac za skupe lijekove nabavljat će kroz donacije građana. 

"Tako je predviđeno. To je taj francuski model. Mi ćemo taj Fond osnovati već za pet do sedam dana i on će biti pod Ministarstvom financija. Fond će imati podskupinu za svaki konkretan inovativan lijek kao što je sad Spinraza. Svi će u njega moći uplaćivati. Tu će se uplaćivati i novac od humanitarnih akcija. Koliko god dobrovoljni darivatelji uplate, vlada će sa svoje strane dodati još točno toliku količinu novca", rekao nam je ministar Kujundžić.

Samo nekoliko sati kasnije na Narodnim je novinama objavljeno kako je završen natječaj nabavke blindiranih limuzina s nosačima strojnica. Cijena? Prava sitnica. Te limuzine, kako stoji u odluci o odabiru, koštaju 9.255.543,75 kn (devet milijuna dvjesto pedeset pet tisuća, petsto četrdeset tri kune i sedamdeset lipa).

Odnosno, s uračunatim PDV-om, porezni obveznici će dva automobila platiti 11.968.169,69 kn (jedanaest milijuna devetsto šezdeset osam tisuća, sto šezdeset devet kuna i šezdeset devet lipa).

Kujundžić već danima priča da novca - nema 

Dok ministar Kujundžić već danima priča da novca nema, da "nitko na svijetu nije toliko bogat da liječi sve", istina je da novca ima, ali samo za određene skupine građana. 

Pa podsjetimo, osim za ove dvije blindirane limuzine, Državna revizija objavila je nedavno da je samo za službene automobile korisnika proračuna u 2014. potrošeno čak 366 milijuna kuna poreznih obveznika.

Ministarstvu branitelja za automobile dali ste 35 milijuna kuna, a vlada vam je uzela još 60 milijuna kuna za svoje nove limuzine. Katolička crkva svake godine na razne načine iz proračuna dobije najmanje 800 milijuna kuna. Hrvatska vlada povećala je nedavno plaće državnim i javnim službenicima. Među njima su i zaposlenici Hrvatskih šuma, kojima ionako porezni obveznici prisilno uplaćuju 180 milijuna kuna, a koji su u 21. stoljeću zaposlili više od 300 promatrača požara. Povećane su i mirovine saborskih zastupnika.

Da ne nabrajamo dalje. Novca ima, ali samo za neke. A to nisu bolesna djeca.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni