DOTLE SMO DOŠLI Pernar sasvim opravdano optužuje Plenkovića za širenje teorija zavjere

Neven Barković, kolumna za Index.hr

ŠIZOFRENO stanje u kojem se nalazi javni diskurs u Hrvatskoj najbolje opisuje istup teoretičara zavjere i saborskog zastupnika Ivana Pernara.

Naime, zahvaljujući nesposobnosti premijera Plenkovića i njemu najbližih ljudi, među kojima je i osramoćeni ministar obrane Damir Krstičević, da se nose s lavinom kritika, u Hrvatskoj je gotovo preko noći najpopularniji pojam postao "hibridni medijski rat". Pojam koji se dosad koristio više ili manje isključivo za pokušaje Moskve da manipulacijama utječe na političku situaciju u SAD-u i zapadnoj Europi dobro je došao Andreju Plenkoviću i njegovim poltronima kako bi, bez ikakvih dokaza i argumenata, etiketirali sve one koji ih se usuđuju kritizirati.

Nakon opetovanih tvrdnji premijera Plenkovića o "hibridnom medijskom ratu", koje su objeručke prihvatili ne samo strogo kontrolirani državni mediji poput HRT-a i Hine nego i Plenkovićevi ministri na čelu s nesuvislim i nestabilnim Damirom Krstičevićem, kojeg je Index uhvatio u prepisivanju završnog rada na američkoj ratnoj školi, postalo je jasno da je fraza o "hibridnom medijskom ratu" postala glavni izgovor vladajućih za izostanak obećavanih reformi i posvemašnju nesposobnost da se uhvate u koštac s najvažnijim problemima društva.

Ono što su bili "unutarnji i vanjski neprijatelji" postali su "hibridni medijski ratnici"

Preostala šačica neovisnih medija postavlja neugodna pitanja o Agrokoru? To je hibridni medijski rat. Ministar obrane uhvaćen u prepisivanju? To je hibridni medijski rat. 

Svatko tko vladinog izvanrednog povjerenika za Agrokor Antu Ramljaka ne smatra spasiteljem hrvatskog gospodarstva je, naravno, hibridni medijski ratnik. Ako vam je sumnjivo da državni mediji PR-ovca Krešimira Macana predstavljaju kao "medijskog stručnjaka" za hibridni medijski rat, dok se u isto vrijeme dotični otvoreno nudi Plenkoviću kao savjetnik - vi ste hibridni medijski ratnik. Baš kao u bivšoj SFRJ, svako odstupanje od proklamirane dogme o hibridnom medijskom ratu smatra se dokazom upravo za postojanje hibridnog medijskog rata. Ono što su nekad bili "unutarnji i vanjski neprijatelji" danas su "hibridni medijski ratnici". Jedino što se promijenilo iz vremena totalitarne SFRJ do danas je - ime vladajuće partije (iako su mnogi članovi, naravno, ostali isti).

Kad je Pernar u pravu oko teorija zavjere - vrijeme je za zabrinutost

No, najbolji pokazatelj razine javne šizofrenije u društvu koje ionako nije naklonjeno zdravom razumu i kritičkom razmišljanju jučerašnji je osvrt saborskog zastupnika Živog zida, ujedno i jednog od najaktivnijih zagovornika cijelog niza teorija zavjera, Ivana Pernara, na teze premijera Andreja Plenkovića o hibridnom medijskom ratu.

Pernar je, baš kao i stranka kojoj pripada, poznat po širenju teorija zavjera: od štetnosti cjepiva preko tzv. chemtrailsa pa sve do odbijanja evolucije, vjerojatno najbolje dokazane znanstvene teorije u povijesti znanosti. Koliko daleko Pernar u širenju teorija zavjere odlazi pokazuje i podatak da otvoreno podupire Davida Ickea, najpoznatijeg svjetskog teoretičara zavjera koji je uvjeren da svijetom vladaju ljudi-gušteri.

I kad takav čovjek s punim pravom optužuje premijera Plenkovića za skretanje u teorije zavjere o "hibridnom medijskom ratu", za koji ni premijer ni bilo tko od njegovih suradnika koji papagajski ponavljaju njegovu tezu ne iznose ni trunčicu dokaza (jer slijepoj vjeri dokazi ionako ne trebaju), onda je savršeno jasno koliko je sati.

Hrvatska je tako i službeno zakoračila u tzv. post-fact svijet, u kojem su činjenice potpuno nebitne. Ono što kažu premijer i njegova svita postaje istina samim time što to tvrde premijer i njegova svita. Bilo kakvi dokazi i argumenti su potpuno nepotrebni, a slika svijeta oblikuje se prema onome što odgovara (trenutno) vladajućima. 

Sve je postalo moguće, pa tako i da Pernar bude u pravu

Izvanredne tvrdnje zahtijevaju izvanredne dokaze - kaže stara filozofska maksima koja je uvođenjem histerije o "hibridnom medijskom ratu" potpuno zaboravljena. Baš naprotiv - što je tvrdnja luđa, to je za nju potrebno manje dokaza i argumenata. Kako znamo da je Hrvatska u hibridnom medijskom ratu? Plenković je tako rekao. Mislite da Plenković laže i manipulira? U tom slučaju ste i vi hibridni medijski ratnik. Cirkularna logika zamijenila je zdrav razum, a u takvom svijetu moguće je baš sve, pa tako i da Ivan Pernar bude u pravu. I potrgan sat dvaput na dan pokazuje točno vrijeme, ali onaj tko je potrgao sat nije Pernar nego Plenković, čovjek koji sam sebe opisuje kao racionalnu i odmjerenu branu protiv naleta jeftinog populizma kakav prodaje Pernar.

Teoretičar zavjera Ivan Pernar sasvim opravdano optužuje premijera Andreja Plenkovića za širenje teorija zavjere. I to je sve što morate znati o Hrvatskoj 2017. godine.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni