HDZ je imao šansu riješiti se Tomaševića, ali nije: Tomašević i dalje ostaje župan

Alojz Tomašević i dalje ostaje požeško-slavonski župan. Tako su odlučili vijećnici Županijske skupštine, podigavši u utorak ruku za proračun, točku dnevnog reda o kojoj je ovisila Tomaševićeva sudbina. Od 37 vijećnika njih 21 podiglo je ruku za proračun (osam je bilo protiv), pa unatoč činjenici što HDZ-ova koalicija u Županijskoj skupštini ima nadmoćnu većinu (23 vijećnika) i što je sama mogla smijeniti Tomaševića, izglasavanjem proračuna on je uspio sačuvati položaj.

Tako su se procjene Telegramovih sugovornika u našoj nedavno objavljenoj političkoj reportaži iz Požege, pokazale točnima: Tomašević ostaje župan. Tomašević se tako ponovno suprotstavio predsjedniku svoje stranke i premijeru Andreju Plenkoviću, koji uporni traži njegov odlazak s mjesta požeško-slavonskog župana zbog afere s obiteljskim nasiljem.

MOGLI SU GA ELEGANTNO SMIJENITI

Plenković je naime, doduše uz ogradu ”dokažu li se krivnje točnima” zatražio Tomaševićev odlazak s funkcije odmah nakon što je početkom listopada objavljena vijest kako je Tomašević, ne prvi put, fizički nasrnuo na svoju suprugu, a nakon čega je odlukom vrha HDZ-a raspušten požeško-slavonski odbor te stranke. Isti zahtjev Plenković je ponovio i 27. studenoga u Budimpešti kada je novinarima rekao kako Tomašević ”ne može ostati na svojoj funkciji ukoliko se pokažu točnima sve informacije o obiteljskom nasilju”.

Prilika da ga se elegantno smijeni ukazala se u utorak, na izglasavanju proračuna, no to se nije dogodilo. Tomašević očito uživa podršku HDZ-ovih vijećnika i najvećeg dijela lokalnog članstva stranke. Aktualni povjerenik HDZ-a za Požeško-slavonsku županiju, ravnatelj tamošnje bolnice, dr. Željko Glavić, u taj se sukob ne želi miješati i prepušta vrhu stranke da spor s odmetnutim županom riješe u Zagrebu.

KAKO ĆE SREDIŠNJICA SAČUVATI OBRAZ

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sada, nakon usvajanja županijskog proračuna, više nema mogućnosti smijeniti župana Tomaševića, a ovaj pak ostaje ustrajan u nakani da ne odstupi. Njegova pozicija nakon treće uzastopne pobjede nad Plenkovićem u utorak je dodatno ojačala i kako se čuje iz izvora požeškog HDZ-a, Tomašević će to znati iskoristiti. On se, naime, namjerava oglasiti priopćenjem u kojem će ponoviti kako ne namjerava odstupiti unatoč pritiscima iz vrha stranke.

U požeškom HDZ-u vjeruju kako su u Zagrebu svjesni Tomaševićeve političke snage, proizašle iz popularnosti koju uživa u tom kraju, bez obzira na aferu s obiteljskim nasiljem. Svjesni su da bi Tomašević, dođe li do ponovljenih izbora, ponovno pobijedio (na prošlim lokalnim izborima pobjedu je odnio u prvom krugu) i da eventualno izbacivanje iz stranke ne bi bitno smanjilo njegovu popularnost.

Sada Središnjica HDZ-a traži način kako sačuvati obraz stranci i Plenkovićevu vjerodostojnost pa se s prkosnim Tomaševćem razgovara na drugačiji način nego u početku, smatra jedan istaknuti požeški HDZ-ovac. “Nudi mu se častan izlaz iz situacije u kojoj se nalazi, no njega to ne zanima. Čvrst je u odluci da ostane na mjestu župana, uvjeren kako nije kriv za obiteljsko nasilje koje mu se pripisuje”, zaključuje HDZ-ovac.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni