Facebook briše objave koje glorificiraju Praljka, a desni portali pišu o spektakularnoj akciji protiv Zuckerberga

Pojavljuju se priče građana kojima je Facebook blokirao objave koje glorificiraju generala Slobodana Praljka, pravomoćno osuđenog za ratne zločine. Istupio je, primjerice, povjesničar Ivo Lucić. Njemu je izbrisan status koji je dobio 3000 lajkova. “Da mogu, već sutra bi upriličili javno spaljivanje Večernjeg lista. Davno je jedan njihov drug i istomišljenik vikao Zaustavite Rojters (Reuters)”, piše. “Nervozni su, uplašeni, razočarani… Praljak im je jednim potezom uništio 20 godina rada”, stoji u nastavku njegove objave.

U komentarima na ovaj status javilo je još građana. Recimo, korisnik Vedran Petrović koji tvrdi da ga je Facebook blokirao na 24 sata, a isto se, citiramo, dogodilo i trećini njegovih prijatelja. Priča u ovom trenutku postaje urnebesna, jer navedeni gospodin spekulira da je za “ovakvu dosad neviđenu represiju zaslužan novi direktor Facebooka za Hrvatsku”, misleći na jednog poduzetnika o kojem se prije nekoliko mjeseci počela širiti fama kako je preuzeo tu funkciju. Facebook, naravno, nema direktora za Hrvatsku.

IZA OVE AKCIJE EVIDENTNO STOJI REŽIM

I sad slijedi najbolji dio. Portal direktno.hr objavio je vijest o peticiji pokrenutoj protiv Facebookovih blokada u konkretnom slučaju. Pišu kako iza akcije stoji Europsko vijeće za slobodu govora i zaštitu ljudskih prava. Naziv možda sugerira da je riječ o relevantnoj instituciji, no tu izražavamo ozbiljnu skepsu; letimičnim guglanjem nismo uspjeli pronaći ništa o tom Europskom vijeću, a peticiju u njihovo ime na platformi Citizen GO pokrenula je Zorica Gregurić koju možda pamtite kao bolničarku koja se usprotivila načinu vođenja HAVC-a; kao relevantnu sugovornicu svojedobno ju je ugostio i HTV u Otvorenom.

Uglavnom, u priopćenju koje je prenio portal direktno.hr to Vijeće konstatira kako je “Hrvatska suočena s novom vrstom organiziranog napada na temeljna ljudska prava”. Navode primjere, izražavaju zgražanje te pišu kako je evidentno da iza ove akcije stoji režim. Stoga će, citiramo, “zatražiti reakcije nadležnih institucija, Predsjednika Vlade RH, Hrvatskog Sabora i Predsjednice Republike Hrvatske”.

OZBILJAN SIGURNOSNI PROBLEM

Dalje izvještavaju kako će uputiti peticiju vlasniku Facebooka, Zuckerbergu, i o svemu izvijestiti nadležna tijela u UN-u, Europsku uniju te međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava. Pri kraju priopćenja ustvrđuju kako je riječ o ozbiljnom nacionalno-sigurnosnom problemu.

O ovom slučaju pisao i opskurni priznajem.hr; objavili su tekst s pompoznim naslovom I vi ste blokirani zbog objave o Praljku? Hrvati spremaju akciju protiv Facebooka!.

Također su se pozvali na gospođu Zoricu Gregurić pa pretpostavljamo kako pod tom akcijom, koju spominju u naslovu, misle na prijavu Marka Zuckerberga predsjednici Grabar Kitarović, premijeru Plenkoviću, UN-u i Europskoj uniji.

Što se zapravo događa? Teško je spekulirati, a reakciju Facebooka gotovo je nemoguće dobiti. No, s obzirom na to da se izgleda uistinu radi o masovnim brisanjima, čini se da je nakon početnih prijava Facebook automatizirao proces uklanjanja glorifikacije čovjeka pravomoćno osuđenog za ratni zločin.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni