Bože, ukini Murganićku

Tihana Tomičić, kolumna za Novi list

Jedina mjera koju je dosad ova Vlada poduzela za demografsko osnaživanje jest možda ona o subvencioniranju stambenih kredita za mlade. A i ta je bila maksimalno selektivna, po modelu najbrži prst. Može se možda računati i minimalno povećanje minimalca i neko sitno porezno rasterećenje, ali ono se odnosi na sve zaposlene i cilj je bilo generiranje potrošnje, a ne ciljano ulaganje u mlade i njihov ostanak u Hrvatskoj.

I to je sve. A ipak, imamo Ministarstvo demografije, obitelj i mlade po prvi put. Zašto? Da bi Vlada paralelno donosila Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave kojim će se otežati gradnja novih škola i vrtića, i to po kriteriju po kojem se računa odnos proračunskih prihoda i broja stanovnika. Vrlo je lako shvatiti da je poanta da se doslovno kazne sredine koje već pate od depopulacije, a to su otoci ili Gorski kotar. Na Krku su izračunali da će izgubiti oko 10 milijuna kuna godišnje, a to je najmanje – jedna škola. Većinom novih propisa koji su doneseni posljednjih mjeseci, općenito gube manje i slabije razvijene lokalne samouprave. Gorski kotar već godinama muku muči s izračunom tzv. indeksacije razvoja.

Ovdašnja regionalna vlast s Komadinom na čelu izgubila je već glasnice govoreći o tome kako se za područja s malim brojem stanovnika ne mogu primjenjivati isti indeksi kao za ostale. Umjesto da se te sredine potiče, kažnjava ih se. Vlada igra na populističku politiku podizanja plaća za 100 kuna, koja naravno ima širok obuhvat pa zvuči ružičasto, ali fokus mjere za one kojima to stvarno treba u područjima depopulacije, apsolutno nema.
Ali zato ima ministricu demografije, obitelji i mladih. Ona poklone za socijalno ugrožene nosi u privatni (naravno, katolički) vrtić jer ga pohađa dijete njezine šefice kabineta. »To bi bilo preprozirno ako bi bilo tako«, nemušto se sad pravda ministrica.

No da, upravo je toliko prozirno koliko i izgleda.

Ministrica Murganić već je u svom resoru imala ogroman gaf s prijedlogom Obiteljskog zakona u kojem brak bez djece i nije obitelj, ali to definitivno nije njen najveći problem. Zanimljivo, primjerice, zvuči podatak da Ministarstvo demografije ni nakon godinu dana od osnivanja još nema ustrojenu upravu za demografiju. Uopće, dakle, tog odjela još ni nema, pa kako bi onda bilo mjera koje predlaže?! Jednako tako, ideja o širenju dječjeg doplatka tek je – ideja, Ministarstvo ju je samo javno najavilo, ali ne i pripremilo akte za donošenje. Za to vrijeme, ministrica Murganić očito za sebe misli da je Djed Mraz, pa hoda uokolo s darovima za djecu, ali samo za onu koja su joj »napisala lijepo pismo«, a zapravo su djeca zaposlenika njezina kabineta.

Afera se pokušala ispeglati izjavom časne sestre iz spomenutog vrtića da će poklone na kraju, u privatom vrtiću koji vodi, dobiti samo ona djeca čiji roditelji nisu sami u stanju kupiti im poklone za Sv. Nikolu. Baš lijepo, časna sestra će odvagnuti tko je taj sretnik čija mama ne dolazi u »mercedesu«, nego samo u »bmw-u«, i baš će on dobiti blokić i bojice, jupi.

Papa Franjo predlaže ovih dana da se promijeni prijevod molitve Oče naš s latinskog, »Bože, ne uvedi nas u napast«. Ne bi trebao, jer to je u praksi itekako prisutno. Bolje bi mu bilo da moli Boga da se ukine Murganićkino fejk ministarstvo i njezina funkcija ministrice.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni