Zašto ne bismo lijekove kupovali iz proračuna, a limuzine humanitarnim koncertima?

Goran Vojković, kolumna za Index.hr

Pjevala je svojevremeno takozvana "neprijateljska emigracija": "Druže Tito, kupit ću ti Fiću, a Mercedes Anti Paveliću", valjda iz tuge što je skupocjeni Pavelićev Mercedes, dar Adolfa Hitlera, zaista ostao zagorskom Maršalu, no ovaj je sebi narodnim parama kupio još bolji, čuveni "diktatorski" Mercedes 600 Landaulet. Bili lijevi, bili desni, znalo se što ide uz vlast na Balkanu – njemačka premium limuzina.

Ako je ostalo nešto što povezuje partizane i ustaše, diktatorske režime prošlosti i demokraciju sadašnjosti, rat, obnovu i mir (pa tako dvaput), to je njemačka premium limuzina. Politički bez crne limuzine s vozačem ne postojite. A još kada je tu neka rotacija, kada vozite kroz selo kao kombinacija vatrogasne parade i pijanih svatova, uz svjetla, sirene i zastavice – onda je vaš politički i opći ego na balkanskom vrhuncu. Jer, politika na Balkanu ima dvije funkcije. Prvo je da nešto zaradite, za što inače niste sposobni. Drugo je da se po selu, da prostite, kurčite.

Postoji samo jedna konstanta - Mercedes, BMW ili Audi

Mijenjaju se carstva i kraljevstva, mijenjaju se zastave i grbovi, petokrake dolaze i odlaze, ali postoji samo jedna konstanta: Mercedes, BWM ili Audi. To je više od simbola, to je fetiš uspjeha balkanskog političara i simbol moći nad narodnim novcem.

A onda u jednom, pazite jednom danu pročitamo sve. Pročitamo koliko strani analitičar koji bi pisao knjigu o Hrvatskoj u šest tomova ne bi napisao.

S jedne strane vlada osniva "Fond za inovativne lijekove" u koji će se za skupa liječenja djece uplaćivati dobrovoljno, valjda i organizirati kakvi humanitarni koncerti ili pozivi na one 060 telefone "pet kuna plus PDV". Jer, eto, nema država novca. S druge strane čitamo u Narodnim novinama kako je objavljen završetak natječaja nabavke blindiranih limuzina s nosačima strojnica. Kako stoji u odluci o odabiru, koštaju 9.255.543,75 kn (devet milijuna dvjesto pedeset pet tisuća, petsto četrdeset tri kune i sedamdeset lipa). Bez PDV-a.

Nitko nije objasnio čemu će oklopljene limuzine te klase zemlji poput Hrvatske – naravno da država treba imati poneko takvo vozilo, no recimo susjedna Slovenija kupuje dva komada za nešto ispod pola milijuna eura. Čemu nama triput skuplje? Uostalom, i u doba predsjednika Tuđmana, kada smo imali stvarni rat, oklopljena limuzina djelovala primjerenije i skromnije. Gosti? Trump i Putin bi doveli svoje, a ostale aute može se zakupiti za ta tri dana, ne kupovati. Spomenimo i kako je Državna revizija objavila da je samo za službene automobile korisnika proračuna u 2014. potrošeno 366 milijuna kuna.

Zašto ne bi lijekove kupovali iz proračuna, a limuzine humanitarnim koncertima?

I onda smo se sjetili – zašto ne bi stvari postavili obratno – zašto ne bi za limuzine političara uplaćivali u fond, a bolesnu djecu liječili izravno iz proračuna?

Realno gledano, novca ima – ako imate za igračke iz američkih filmova kao što su oklopne limuzine sa strojnicama, ako imate trećinu milijarde kuna godišnje za službene automobile političara i birokracije, onda imate za sve moguće i dodano eksperimentalne lijekove za svu bolesnu djecu ove zemlje. I još pokoji milijun za pokloniti lijekove, zavoje i drugo što treba zaostalim afričkim i azijskim zemljama.

Političari naravno kažu da se automobili mijenjaju "radi sigurnosti", s čime bi se složili ukoliko bi se na isti način ponašali i prema automobilima svih nas drugih – a ja evo nisam doživio da mi lokalni političar dođe i kaže: "Vidjeli smo na tehničkom da vam je vozilo napunilo 10 godina i 350.000 km, kupujemo vam novo, sigurnije!" Nekako sumnjam i da ste vi koji ovo čitate doživjeli isto.

Kupujete stare kante u Njemačkoj, razvlačite servis na kartice i rate, nadate se da vam polovnjak uz ono obvezno "vozila bakica samo nedjeljom do crkve" ima pravi airbag, a ne otpornik u kutiji, vozite što i kako možete – i niste doživjeli da političar nešto kaže o sigurnosti vašeg vozila. Jedino što ste od politike vezano za aute doživjeli je da su vam na nove automobile nabili trošarine, pa vi i dalje vozite staru kantu, a taj isti političar novu, finu limuzinu. Vi ne možete do pristojnog vozila, vaše vozilo je davno ušlo u pubertet, kako bi oni mijenjali vašim novcem automobile stare 4-6 godina "radi sigurnosti".

Pa eto našeg prijedloga: liječenje djece neka ide izravno iz proračuna, a političarske limuzine neka se kupuju iz donacija. Slobodno neka naši političari nose majice s 060 brojem na koji treba nazvati (060-NAGRADI UHLJEBA), gdje možete donirati 5 kuna plus PDV za limuzinu omiljenog političara, možemo dalje razmisliti i o humanitarnim koncertima (Radni naslov: "Nemoj da se vozi u Ladi!"), a estrada može i snimiti kakav zabavni spot o jadnom političaru koji se vozi u Škodi i na susretu gradova mu se svi smiju.

Zar ne bi to bilo puno ljepše? Stvorili bismo jedan tako blizak odnos političara i naroda koji bi nesebično pomagao donacijama za političarske limuzine. A vjerojatno i svi jedva čekamo da humanitarno, za Audije, BMW-e ili Mercedese dragih nam političara, zapivamo po koju na koncertu. Makar gangu, ako ne već klapski! Evo, vaš autor bi rado zapivao premijeru jednu domaću, barem za nosač zastavice na haubi!

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni