Uvedimo ista pravila za sve, kaznimo uhljebe za svako pogrešno slovo!

Goran Vojković, komentar za Index.hr

Zadnjih dana svako malo čitamo o nečemu što već možemo zvati poreznim terorom – ponašanje nekih službenika Porezne uprave očigledno je izvan i iznad zakona i izvan zdrave pameti. U razvijenom, da ne kažemo normalnom svijetu, poreznici služe kao partneri gospodarstvenicima kako bi im pomogli u radu. I onda, tek ako se nepravilnost ne otkloni, poreznici određuju kazne. U Hrvatskoj ne prođe ni nekoliko dana da ne čujemo nove i sve bizarnije kazne koje se izdaju naivcima koji još pokušavaju ovdje poslovati.

Prvo smo čitali priču o pekaru koji je zbog ispuštenog jednog slova u oznaci poslovnog prostora i viška u blagajni od 85 kuna dobio kaznu čak 60 tisuća kuna. Čemu i zašto? U normalnoj maloprodaji "zadrži sitno" neminovno dovodi do viška u blagajni. Da je čovjek radio na crno, ajde, ali nije imao ni 100 kuna viška u blagajni. 

Potom se desilo još nešto luđe – jednoj obrtnici izrekla se kazna od 10 tisuća kuna zbog "neispravne" oznake poslovnog prostora na računu. Porezna je zbog toga što je na računu veliko slovo, a u njihovoj bazi malo slovo, zaključila da prostor nije prijavljen te je odlučila kazniti vlasnicu obrta.

Dakle, nije bilo izigravanja propisa ili neplaćanja poreza, nego je prostor gdje se računi uredno naplaćuju označavan kao "P1", dok je Ministarstvu prijavljen kao "p1". Adresa je, pišu i sami  poreznici, ista. Porezna, umjesto da zapisnikom utvrdi isto i naloži otklanjanje očigledne pogreške – određuje kaznu 10.000 kuna. Mislite da je to mali novac za jednog obrtnika? Možda za to radi cijeli mjesec dana i izdržava obitelj.

Takvo kažnjavanje je doslovno suludo. To nije svrha prekršajnih sankcija (rezultat se ovdje može postići običnom opomenom), a propisi poznaju i nešto što se zove "očita netočnost". No s druge strane, zašto ne bi ovako postupali prema svima?

Zašto svaki službenik ne bi platio 10.000 kn za pogrešno slovo?

Predlažemo stoga da se usvoji zakon o osobnoj odgovornosti službenika, na temelju kojeg bi za pogrešku velikog ili malog slova bila zapriječena upravo ta kazna od 10.000 kuna. Pa ako inspektor Porezne uprave nije dobro napisao veliko ili malo slovo, neka lijepo 10.000 kuna uplatiti u proračun. Fer igra. Ako napiše "ćovijeka", to je već 20.000 kuna.

Propisi bi se odnosili na sve – recimo ako matičar napiše pogrešno prezime, pa nekom Slovencu prezime umjesto na -ič završi na -ić, lijepo 10.000 kuna uplatiti u proračun, ista kazna ako vam izmiješa prezime prije i nakon vjenčanja ili nešto slično.

Za pogrešnu ovrhu – neka plati javni bilježnik.

Dobar posao bio bi sa slanjem ovršnih prijedloga. Recimo, ako ste od javnog bilježnika dobili da niste platili neki račun, a u pitanju je zastara, onda cjelokupni iznos neka plati javni bilježnik koji ga je poslao. I to vama jer vas neopravdano uznemirava. Naravno, ne treba ostati dužan ni odvjetnik koji je slao javnom bilježniku – neka i on plati isti iznos. Državi. Neka imaju i oni.

Ako vam nije obrađena godišnja porezna prijava i isplaćena razlika u roku od 30 dana, kamate iz džepa treba platiti službenik koji radi na spisu – neka se lijepo potrudi. Ako vam komunalno društvo nije na vrijeme ošišalo travu ili nije obavilo kakav sličan posao – radnicima treba uzeti iz plaće. 

Isto možemo učiniti i HAC-u ako je gužva na naplatnim kućama: treba propisati kako se rampe otvaraju, a radnici iz svog džepa plaćaju za sva vozila koja tako prođu. Što nisu radili brže? Ako kasni HŽ, na vratima kondukter iz svoje plaće vraća novac putnicima.

Zašto političari ne bi odgovarali svojim novcem?

Stvar naravno treba podići i na višu razinu. Ako nema novca u proračunu, ovrši se imovina članova vlade, a ne zadužuje se država. Ako je država napravila glupost, tipa ugovora INA-MOL, neka lijepo osobno plate svi članovi one vlade koja je to izglasala. Ako je državni proračun nerealan – novac se uzme izravno saborskim zastupnicima. Isto ako je izglasan neki loš zakon. Još bolje – ako je neki zakon neustavan, onda i vlada i sabor vraćaju novac onima koji su tim zakonom pogođeni.

Isti princip mogli bismo preuzeti i za pravosuđe. Ako sucu ukinu presudu – nema plaće za taj mjesec, a ako je time napravljena neka šteta, sudac plaća sam. Ako spor kasni – kamate će naravno plaćati sudac koji radi na tom sporu. I opet, naravno za sve njih vrijedi  kazna od 10.000 kn za pogrešno veliko ili malo slovo (ovo bi tražilo pravopisnu inspekciju, ali zaposlili bi sve nastavnike hrvatskoga jezika).

Mogli bismo načelo dignuti i na najviše sfere u politici – pa ako predsjednica ode u Ameriku, a Donald Trump ne dođe u roku od godinu dana u povratni posjet, predsjednica osobno plaća gorivo za avion. A one troškove za žalbu za arbitražnu odluku INA-MOL koje smo izgubili neka plati premijer Plenković koji je rekao da se treba žaliti.

Što kada nestane poduzetnika za šišanje?

Ovo vam djeluje suludo? Jednako tako je suludo nekom dati 10.000 kuna kazne jer stroj piše "p1" umjesto "P1", a nema nikakve druge štete. Ni upravni niti prekršajni postupak ne predviđaju tako rigorozna kažnjavanja za beznačajne prekršaje, to je potpuna zloporaba sustava, narodski rečeno – iživljavanje. I uz to izravan udar na sve koji u ovoj zemlji pokušavaju raditi. To je izravno tjeranje poduzetnika iz države. Za koga i u kojem interesu se to radi?

Bit će veselo kada zbog dobrim dijelom ovakve politike poreznika firmi i obrta bude sve manje, ljudi sve manje, pa tako i prikupljenog poreza sve manje. Jednostavno je – nestat će poduzetnika i ovaca za šišanje. Ovakvim načinom rada doći će dan, kroz koju godinu, kada će neki ministar financija reći javnom sektoru i umirovljenicima: "Nema novca u proračunu, strpite se oko plaća koji dan ili tjedan!" Gledati reakciju javnog sektora bit će posebno zabavno.

Svi vi koji živite od državne, proračunske plaće zapamtite dobro: ovakvim drakonskim kažnjavanjima Porezna uprava ne radi za vas, već radi za to da kroz koji godinu ostanete bez plaća, a potom, narodski rečeno, i bez gaća. Živite od privrede - ako je netko tjera iz zemlje, nema se od čega prikupiti za vaše plaće.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni