Uticaj Uroša Predića na predsednika Vučića

Draža Petrović, kolumna za portal N1

Dva događaja su obeležila tu davnu 1994. godinu - Aleksandar Vučić je diplomirao prava sa prosečnom ocenom 9,44, i kao najbolji student Pravnog fakulteta, bolji čak i od onih studenata koji su imali prosečnu ocenu 9,45; 9,67; 9,98 i 10,00, i na kiosku kupio Večernje novosti.

Novosti su baš te 1994. godine objavile ulje na platnu Uroša Predića "Siroče na majčinom grobu", kao originalnu fotografiju koju je njihov mladi i neafirmisani fotoreporter Uroš Predić (1857 – 1953) poslao sa bosanskog ratišta.

U potpisu za ovu sliku Uroša Predića iz 1888. godine, u Novostima je 1994. doslovno pisalo: "Najveće žrtve ratova su deca. Tako je i u ovom, najnovijem, u kojem srpski narod ponovo brani svoj goli opstanak. Slika koja je pre godinu i po dana obišla svet, sa groblja kod Skelana, na kojoj ovaj dečak – siroče očajava nad grobom oca, majke i ostale rodbine koju su u ofanzivi pobili muslimani, i dalje potresa sve koji znaju šta je dečja patnja. Dečaka sa slike u međuvremenu usvojila je jedna porodica iz Zvornika, i sada je on učenik prve godine srednje vojne škole".

-Obožavam ovog Uroša Predića! Najbolji fotoreporter svih vremena! - mora da je tih dana rekao rani Aleksandar Vučić, dok je paralelno čitao sveže vesti iz Novosti i sveže ocene iz svog indeksa, te je, moguće, baš u tom trenutku prelomio da postane profesionalni borac za slobodu srpskog naroda, takoreći radikal, iako se to ne bi očekivalo od čoveka sa prosekom 9,44.

-Hvala mladom fotoreporteru Urošu Prediću što me je nacionalno osvestio, probudio u meni patriotska osećanja i usmerio na pravi put – mora da je rekao rani Vučić dok je potpisivao prostupnicu Srpskoj radikalnoj stranci.

Vučićeva karijera sa prosekom 9,44 na Pravnom fakultetu, mogla je da bude čista kao ona fraza: "Došao je tiho i ušao u legendu", ali je ona u početku više ličila na onu: "Došao je tiho i ušao u radikale", ili slikovitije: "Došao je tiho i stao u govno".

-Samo da mi je neko rekao da je ono bilo ulje na platnu i da Uroš Predić nije fotoreporter Večernjih novosti zadužen za izveštavanje sa bosanskog ratišta, ja bih ceo život bio legenda, a ne samo poslednjih pet godina – zna danas da kaže Aleksandar Vučić u intimnom ćaskanju sa Aleksandrom Martinovićem, čija je karijera bila slična. I on je došao tiho i ušao radikale, a onda je nešto bučnije ušao u naprednjake. Što može da se desi svakom, ali njemu se baš desilo.

Zato nije teško pogoditi ko je poslednjih meseci osmilio naprednjačku kampanju u kojoj treba dokazati da ni opozicija ne zna ko je Uroš Predić ("možda ja nisam znao 1994, ali oni ne znaju 2017!"), mada znaju da uriniraju po Vučićevom grobu, što je poznati motiv ulja na platnu Uroša Predića "Uriniranje na Vučićevom grobu" iz 1888. godine.

Uz sliku Uroša Predića "Uriniranje na Vučićevom grobu", koju malo-malo objavljuje Srpska napredna stranka, uvek ide potpis sličan onom u Novostima: "Najveće žrtve reformi su opozicija. Slika koja je obišla Tviter, na kojoj ovaj glumac Sergej Trifunović - siroče, urinira po Vučićevom grobu i dalje potresa sve koji znaju šta je patnja opozicije. Glumca sa slike u međuvremenu je usvojila jedna stranka i sada je on polaznik prve godine Pokreta slobodnih građana".

Sem što treba dokazati da opozicija nema pojma o Urošu Prediću, treba dokazati i da je Aleksandar Vučić na Pravnom fakultetu imao sve petice i dve četvorke, što kad se preračuna iznosi 9,44, skoro ko naš bruto društveni proizvod. I sve bi u njegovom životu bilo drugačije samo da posle svečanog uručenja indeksa nije kupio Večernje novosti. Što je daleko bolje nego da je kupio diplomu u tehnici ulje na platnu.

Tako, kada je tog jutra predsednik Vučić ustao na levu nogu i ugledao na frižideru magnetom zalepljen podsetnik: "Fotokipirati Martinoviću moj indeks", jasno je bilo da u Skupštini Srbije sledi Indeksovo radio pozorište, iz koga će svima biti jasno da nije bitno ko je u životu šta radio, nego je bitno da ima indeks.

Te je Martinović u epizodi "Indeksovo - ništa u životu nije radio - pozorište", u inat onima koji tvrde da je polovina SNS do diploma došla robnom razmenom, a druga polovina doktorirala predanim radom u fotokopirnici, dokazao da je predsednik Vučić još 1994. godine imao najveći prosek u Evropi. I da njegov prosek vadi prosek cele stranke. Ne samo na izborima, nego i na fakultetu.

Jedini je problem što je posle diplomiranja otišao na ratište da upozna fotoreportera Uroša Predića. Otkad mu se izgubio svaki trag. Ali su ga, srećom, pronašli pre pet godina.

A sidećete tek šta je prosek kad o njegovom osnovnoškolskom obrazovanju u Skupštini bude svedočila Nada Ajkula. Lepo je rekao Lao Ce, fotoreporter iz Kine: "Možeš da imaš prosek i 10,44, ako si natprosečno prosečan".

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni