ŠVICARSKA TUŽITELJICA OTKRILA DETALJE VELIKE ISTRAGE: Transferi su fiktivni, bogatila se samo obitelj Mamić

Dokumentarni film "Slučaj Mamić" izazvao je veliku pozornost nakon što je emitiran na njemačkoj televiziji WDR. Uz autora Benjamina Besta, u dokumentarcu je kao istraživačka novinarka sudjelovala i urednica Index Sporta Dea Redžić. Besta je zaintrigirala priča o moćnoj reprezentaciji Hrvatske, čije zvijezde se za ključne utakmice pripremaju u sudnici, no nakon uvida u materijal u filmu ide puno dublje i kroz procese Mamiću razotkriva kriminalnu vezu u hrvatskom nogometu i njezine pokrovitelje. Film je sniman u Hrvatskoj, u Osijeku i Zagrebu, Njemačkoj i Švicarskoj, gdje su novinari razgovarali s Esther Omlin, švicarskom tužiteljicom kantona Obwalden koja je vodila švicarski dio istrage o klanu Mamić i pregledala tisuće sumnjivih transakcija. 

Zbog velikog interesa za ovaj kratki film, u nastavku donosimo prijevod ključnih dijelova i intervju sa švicarskom tužiteljicom. 

"Ovo je priča o obitelji Mamić.

Radi se o moći i pohlepi. O prljavoj strani posla u kojem se vrte milijarde – u profesionalnom nogometu.

Radi se o vezama u najvišim političkim sferama koje sežu do predsjednice Republike Hrvatske. Ovo je priča i o tome kako se nogometni idoli upuštaju u fatalne odnose i postaju ovisni o menadžerima. Hrvatska reprezentacije se pak uspjela kvalificirati na SP i 2018. će se natjecati u Rusiji.

Zvijezde poput Modrića, Perišića i Mandžukića odavno su pod ugovorom europskih top momčadi, ali mala klika utjecajnih funkcionera vlada hrvatskim nogometom - nogometna legenda i predsjednik saveza Davor Šuker i bivši predsjednik Dinama Zdravko Mamić.

Mamić slovi za najmoćnijeg čovjeka u hrvatskom nogometu.

Samo zahvaljujući njegovu utjecaju neiskusni Šuker jednoglasno je izabran za predsjednika Saveza.

Mamić je u Hrvatskoj dugo slovio i kao nedodirljiv čovjek. 

Godinama su svi okretali glavu od njegovih menadžerskih poslova, dok je istovremeno bio i predsjednik Dinama.

Sumnjalo se da se preko Dinama ilegalno bogatio.

U travnju 2017. godine Zdravko Mamić se našao pred sudom.

Optužen je za osnivanje kriminalnog udruženja, pronevjeru, utaju poreza i pranje novca.

Optužba tvrdi da se Dinamov novac iz transfera godinama slijevao na privatne račune obitelji Mamić. 

Radi se o više od 15 milijuna eura.

Mamić koji je u kolovozu upucan pod nerazjašnjenim okolnostima odbacuje sve optužbe.

Proces naziva politički montiranim i zavjerom protiv njega i u svojim istupima redovno omalovažava sud.

Tužitelji tvrde da se Mamić se sa svojim bratom, sinom i još četvoricom optuženih od 2004. godine bogatio sumnjivim transakcijama putem transfera igrača, mahom Dinamovih talenata. 

2008. Luka Modrić prelazi u Tottenham.

2010. Mario Mandžukić u VFL Wolfsburg, a Dejan Lovren u Olympic Lyon.

2007. Eduardo da Silva prelazi u Arsenal.

Proces razotkriva besramne radnje Zdravka Mamića. Primjerice, Dinamo prodaje Modrića za 21 milijun eura, pola tog iznosa pripada Modriću.

Istražitelji su pak pronašli antidatirani ugovor između Dinama i Modrića. Prema aneksu je bivši igrač dobio 50 posto od transfera i u kešu je isplatio veliki dio novca obitelji Mamić i predsjedniku kluba, Zdravku Mamiću.

Modrić je u međuvremenu postao jedan od najboljih igrača na svijetu, a kao zvijezda Real Madrida  pozvan je na suđenje Mamiću u svojstvu svjedoka.

Godine 2015. istražiteljima je potvrdio da je ugovor o podjeli odštete potpisao nakon odlaska u Tottenham. U lipnju ove godine Modrić se iznenada ničega više ne sjeća.

Iznenadni gubitak pamćenja? Državno odvjetništvo protiv Modrića pokrenulo je istragu zbog mogućeg davanja lažnog iskaza. Mamić pak govori za Modrića da je iskren i pristojan mladić.

Sumnjive radnje Mamićeva klana vode nas u Švicarsku, u grad Alpnach, poznat po lukrativnim poreznim modelima. Ovamo su se slijevali milijuni iz Hrvatske. Nakon što su hrvatske službe zatražile pravnu pomoć, državno odvjetništvo u Švicarskoj pokušava dešifrirati tijek poslova obitelji Mamić." 

Švicarska tužiteljica Omlin je u ekskluzivnom razgovoru za potrebe dokumentarca o Mamiću, otkrila detalje istrage. 

Što ste točno istraživali?

"Prije godinu i pol dana primila sam zahtjev za pravnom pomoći od hrvatskih vlasti vezano za Dinamo. U kantonu Obwalden postoji tvrtka preko koje su odrađivani transferi. Fiktivni transferi igrača, kako se ispostavilo. Iz Obwaldena je novac transferiran u razne banke u Panami, Belizeu, Kingstownu, Hong Kongu, Dubaiju, na razne off-shore lokacije. Milijuni eura, sve s fiktivnim ugovorima.

Koliko su komplicirane te istrage?

"Jako. Morali smo pregledati veliku mrežu kompanija, tko je poslovao s kime i zbog čega. I kamo su odlazile uplate i gotovina. Jako je zamršen slučaj. Imamo poseban odjel koji je na tome radio. Imamo i pomoć ureda federalnog tužitelja koji je odgovoran za cijelu Švicarsku. To je za nas velik slučaj". 

Koja tvrtka je odgovorna za transfere?

"Jedna kompanija, fiktivno trgovačko društvo u Alpnachu, zove se RaSport Management AG. Ta tvrtka ima račune u kantonu Ticino i u Ženevi, gdje se također vodila veća istraga. Uspjeli smo ujediniti te istrage i sada je sve na hrvatskim vlastima".

Sjedište tvrtke u Švicarskoj, iza koje stoji Mario Mamić.

Kako je ta kompanija povezana s obitelji Mamić?

"Povezana je s Mariom Mamićem, on stoji iza nje. Mamić i njegovi pravnici". 

Je li vas taj slučaj iznenadio?

"Imamo 20 godina iskustva s FIFA-om i njenom istragom. Istraživali smo Franza Beckenbauera. Ali jako su me iznenadile velike dimenzije slučaja Mamić". 

Kakvi su rezultati?

"Svaka dva mjeseca dobijemo zahtjev za nastavkom pravne pomoći iz Hrvatske. Uvijek u igru ulaze nove banke i novi računi koji nisu bili poznati. Umiješano je 10 švicarskih banaka i još nekoliko inozemnih. Računa već ima preko 40, istražujemo više od 10 transfera igrača". 

Kakve su optužbe?

"RaSport Management AG odgovoran je za kontakte, a ti kontakti su doveli do uplate novca za transfere igrača. Transferi se nisu dogodili ili su se dogodili drugačije. Ima fiktivnih transfera, a novac za njih je išao preko RaSport Management AG-a na račune tvrtki koje pripadaju Mamićevu klanu. Nekoliko je ljudi optuženo i mi smo provodili ispitivanja, ali ne obitelji Mamić. Ispitivali smo samo pravnike, direktore tih kompanija iz njihove mreže, one koji su radili transakcije". 

Kude ide trag novca?

"Prvo je novac iz Dinama uplaćen RaSport Managementu AG, a onda na račune švicarskih banaka. Zatim su te banke prebacile novac u inozemstvo". 

Postoje i posebne optužbe na račun Marija Mamića?

"Imali smo u Ženevi optužbu protiv Marija Mamića zbog pranja novca. To je slučaj nevezan za pravnu pomoć koju dajemo hrvatskim vlastima. Uspjeli smo ujediniti te dvije istrage jer je pranje novca bilo povezano s našom istragom. Istrage su se vodile u Ticinu, Zurichu i Alpnachu. 

Kakva je suradnja s hrvatskim vlastima?

"Jako dobra. Dobivamo puno informacija, surađujemo dobro, bili su i u Švicarskoj kako bi prikupili dokaze. Uvjerena sam da postoji želja da se istraga provede kako treba". 

Je li to bio sustavni kriminal?

"To je sistem. Uvijek je bio isti modus operandi. Novac je uvijek transferiran na isti način, fiktivnim transferima ili onima koji su napravljeni drugačije". 

Je li uvijek zaradila obitelj Mamić?

"Da, samo oni". 

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni