Radnici PIK-a Vrbovec: Radili smo s pokvarenim mesom, a ono kojem je istekao rok smo ponovo pakirali

Radnici PIK Vrbovca progovorili su za emisiju Provjereno o načinu rada jedne od najpoznatijih domaćih mesnih kompanija.

Pet radnika PIK Vrbovca stalo je pred kamere Nove TV i otkrilo kako su u spomenutoj tvornici često radili s pokvarenim, smrdljivim mesom koje se onda koristilo u daljnjoj proizvodnji. 

U tvornicu im je, tvrde, stizalo meso koje je bilo pred istekom roka trajanja, staro i loše kvalitete, prepravljali su datume ili prepakiravali gotove proizvode u nove folije, a u proizvodnji kobasica i salama koristili su meso za koje oni tvrde da je bilo zaraženo

"Mi to dobijemo sve smrznuto, to se onda otapa. Ako je pred istekom roka trajanja, vidiš da za dva, tri dana ističe rok upotrebe mesa. Vidi se po boji, po kvaliteti, kakvo je to meso", rekao je jedan od zviždača. 

"Mi to vidimo kad meso bacamo iz stalaža u velike kade, a do tih papira mi ne možemo. Vidimo porijeklo, iz koje države dolazi i datum i istek roka trajanja. Mislim da oni to i kupuju iz razloga jer znaju da je to meso i pred istekom roka i sumnjive kvalitete jer ga dobiju praktički za bagatelu. Ovi iz vanjskih država, oni si lijepo isprazne svoje kontejnere i to sve za PIK bude dobro“, svjedočila je jedna od osoba koja je željela ostati anonimna.

Najviše se to, kako kažu, događalo krajem prošle i početkom ove godine. No, dodaju kako se to događalo jako puno puta. 

"To je tako stalno, tamo smrdi da je to katastrofa", rekao je jedan od zviždača. 

"To se stavlja u sve proizvode. U kobase, salame", rekao je izvor dodavši da se meso raspada pod prstima koliko je staro. 

Da je pokvareno, jasno im je, kažu, po samom izgledu.

"Po toj boji i mirisu, ne znam da je to normalno. Nije to svježe, a kad se jednom ili dvaput odmrzne...", kaže jedan od djelatnika.

Prepakiravali meso kojem je istekao rok

Osim toga, tvrde kako su puno puta u daljnju upotrebu puštali meso kojem je istekao rok trajanja. 

"S alkoholom se brišu datumi kad ističe rok trajanja i kucaju se novi. Vade se suhomesnati proizvodi iz folije van i stave u novu mediju. I to ide dalje", rekao je anonimni muškarac. 

"Dopelja se roba iz skladišta, mi iz kartona vadimo van. Ako je roba ljigava onda se pere, ako je pljesniva onda se kefa", rekao je drugi izvor. 

"Ako je rok do 30. 6., on se ponovo prepakirava i onda mu se da mjesec dana duže. Sirovina koja dolazi ona uđe neispravne kvalitete, poslije se preprave papiri", rekao je treći izvor. Prema njihovim riječima, nepravilnosti je jako puno. A šefovi sve to znaju. 

Na pitanje kako su znali da je meso s kojim su u tom periodu radili bilo sumnjive kvalitete, odnosno zaraženo, jedan od radnika odgovara: „Znamo iz tog razloga jer je na svakoj toj paleti prikazana crvena oznaka, veterinarska oznaka – termička obrada. Dođe nalog od šefa da dolazi dvije, tri tone toga zaraženog mesa i to meso se mora upotrijebiti.“

To se događalo u navratima, prisjeća se jedan od radnika. „Nije to bilo u kontinuitetu, to se znalo događati u navratima. Ako se ja dobro sjećam, krajem prošle i početkom ove godine. Dođe jedna paleta te sirovine i treba ju potrošit i onda dođu dvije, tri normalne pa opet dođe ta zaražena“, tvrdi.

Radnici tvrde da su dobili upute za poseban oprez pri rukovanju s takvim mesom koje nakon termičke obrade bude zdravstveno ispravno. 

Meso je nakon toga prolazilo termičku obradu i tako postajalo ispravno. Odnosno, zadovoljavalo propisane kriterije. 

"To sve kad je prošlo termičku obradu je vjerojatno nestalo. Mislim ne vjerojatno, nisam vidio da je itko zaražen. Ali mi smo s takvim mesom radili", rekao je još jedan zviždač.

Inspekcije su, kažu, dolazile. Ali ne bi našle ništa. 

"Imali smo jako puno veću proizvodnju. Imali smo po 12 tona kranjske kobasice. Imali smo dnevno po dvije tone krvavice. To je meso išlo i u kobasicu i krvavicu.To je meso moralo ići vani, a nije se htjelo baciti. Mi smo onda sve to u prerađevine stavljali", priča zviždač. 

"Inspekcija je prošla, zadovoljili su. Kako, to samo oni znaju", priča izvor.
"PIK-ovo ništa ne jedem"

Jedan od njih kaže kako ništa PIK-ovo ne jede. 

"PIK-ovo skoro ništa ne jedem. Ja znam što je to. Vidim kako to izgleda, to jako puno masnoće ima. Kranjska je nekad bila fina, sad je to puno masnoće, nula kvaliteta. Nekad je Piko bila najbolja salama, sad je sve puno masnoće, začina i aroma", priznaje jedan od izvora. Kaže da nikada nisu rekli nešto protiv jer su se bojali. 

"Jednostavno veli da, ako ti ne paše, daš otkaz. Ja sam svima rekao da tu hrenovku ne kupuju, zvao sam ljude da je to zaraženo salmonelom", priča. 

U medije su izašli jer se nadaju da će se možda nešto promijeniti. 

"Male šanse su za to, ali možda bi bilo kaj bolje", rekao je izvor. 

Sanitarna inspekcija rekla je kako je od 47 uzoraka koje su lani napravili na PIK-ovim proizvodima, samo jedan proizvod bio zaražen salmonelom. Veterinarska inspekcija kaže da su u PIK-u svakog dana.

PIK odbacuje optužbe

Iz PIK-a tvrde da oni čine i više nego što im zakon nalaže. 

"Meso prolazi biomikrološku analizu. I svinjski but i MDM su namijenjene za daljnju proizvodnju. Ne postoji nikakva zakonska obveza da se to meso analizira", rekli su iz PIK-a za kamere Nove TV. Oni tvrde da svejedno oni to meso analiziraju vlastitim sredstvima te da rade da analiziraju meso i više nego što traži zakon. Na termičkoj obradi se, tvrde, svaki zaostali mikroorganizam uništi te na tržište izlazi ispravan proizvod.

Stručnjaci kažu kako je termičkom obradom moguće puno toga sakriti i na kraju dobiti proizvod koji zadovoljava zakonske uvjete. 

"Ako imamo promjenu boje, teksture i slično, onda to može govoriti da je to neispravno. No, postoje procesi koji na kraju mogu dati ispravno meso", komentirala je Helga Medić s PBF-a.

"Meso adekvatnom obradom može postati zdravstveno ispravno, ali treba biti oprezan i treba provesti da se uništi salmonela. Ali, po meni, sve su salmonele opasne", kaže Ivančica Kovaček sa Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar. 

Ministar Tolušić nije želio komentirati cijeli slučaj.

Index je još jučer zatražio komentar PIK-a Vrbovec, ali do objave ovog teksta nismo dobili odgovor.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni