POTVRĐENO: Horvatinčić ostao bez vozačke, ne može više voziti auto

Tomislav Horvatinčić ne može više nikada voziti automobil, barem ne legalno. 

Kako su nam potvrdili u MUP-u, Horvatinčić je predao vozačku nakon što su od njega tražili da u zakonskom roku obavi liječnički pregled. Liječnik je ustanovio da zbog sinkope nije sposoban voziti motorna vozila. 

"U zakonskom roku je obavio tražene preglede, navedenim pregledima utvrđena mu je trajna nesposobnost. Liječnik je rekao da je njegovo mišljenje trajna nesposobnost upravljanja motornim vozilom. Kao razlog navedena je sinkopa. Gospodin je predao dragovoljno vozačku dozvolu u njemu nadležnoj policijskoj postaji", rekli su nam u policiji. 

U ovom se slučaju radi o Zakonu o sigurnosti prometa na cestama što znači da ne smije upravljati motornim vozilima. Ova se odluka, dakle, ne odnosi na pomorski promet.

Podsjetimo, nakon što je prije nekoliko mjeseci na šibenskom sudu oslobođen krivnje za pomorsku nesreću u kojoj je smrtno stradalo dvoje talijanskih nautičara, i to zahvaljujući činjenici da je sud prihvatio njegovu tezu njegove obrane prema kojoj je u trenutku nesreće bio u stanju tzv. sinkope (odnosno kratkotrajne nesvjestice), nametnulo se pitanje - kako je moguće da čovjek kojemu sud priznaje takvo stanje i dalje ima vozačku dozvolu.

O tome smo pitali MUP, a oni su nam prošli mjesec odgovorili kako su zatražili stručno mišljenje je li Horvatinčić sposoban voziti. 

"Nakon zaprimljenog mišljenja javne zdravstvene ustanove da je za procjenu sposobnosti upravljanja motornim vozilom osobe koja je doživjela sinkopu potrebno pristupiti individualno, nadležna policijska postaja obratila se izabranom obiteljskom liječniku gospodina Horvatinčića. Nakon što smo zaprimili mišljenje liječnika opće prakse koji potvrđuje promjene zdravstvenog stanja, no, smatra da ne postoje zdravstveni razlozi koji bi zahtijevali upućivanje g. Horvatinčića na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled, nadležna policijska postaja uputila je g. Horvatinčiću zaključak kojim ga se upućuje na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled", odgovorili su nam iz policije.

Taj smo odgovopr sredinom studenog, a Horvatinčić je, kako su nam kazali, dobio rok od 15 dana od dana primitka zaključka da nadležnoj policijskoj postaji dostavi uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni