Plenkovićevo užasno ponižavanje Bošnjakovića i Stiera

Dražen Ciglenečki, komentar za Novi list

Kad je premijer Zoran Milanović predložio isključenje iz SDP-a Slavka Linića, skoro polovica Glavnog odbora glasovala je protiv toga. Otvoreno su se, dakle, suprotstavili predsjedniku Vlade i stranke.

Ovakvo je što nezamislivo u HDZ-u. Od članova HDZ-a očekuje se da budu podanici predsjednika stranke, a ne slobodni ljudi i oni na to rado pristaju. Sve što kaže predsjednik HDZ-a za članstvo ima veću snagu nego hrvatski Ustav. U posljednje se vrijeme međutim, u HDZ-u događaju neobične stvari. Hrvatski nogometni savez godinama funkcionira kao zajednica unutar HDZ-a, poput onih koje okupljaju mladež, žene ili branitelje. HNS je faktično Zajednica nogometaša HDZ-a. Većina predsjednika županijskih organizacija HNS-a pripadnici su četvrtog ili petog ešalona HDZ-a, uglavnom, znači, politički anonimci. Premijer Andrej Plenković javno je poručio da bi dobro bilo da Davor Šuker ima protukandidata na izborima za predsjednika HNS-a, a navodno je to i osobno rekao HDZ-ovcima u HNS-u o kojima to ovisi. No, načelnici općina Ljubešćica i Rovišće i članovi HDZ-a sličnog kalibra ignorirali su šefa stranke?! Isto su učinili u HDZ-u Požeško-slavonske županije, koji i dalje čvrsto podržavaju župana Alojza Tomaševića unatoč tome što ga Plenković, uzaludno, poziva da podnese ostavku zbog tvrdnji njegove supruge da je zlostavlja.

Na takav otpor u HDZ-u nisu nailazili Plenkovićevi prethodnici, osim Ive Sanadera u razdoblju borbe s frakcijom Ivića Pašalića. Ali, koliko kod ovo bilo zanimljivo ne smije se žuriti sa zaključkom da se HDZ mijenja i da članovi, pa makar i iz pogrešnih razloga, postaju samosvjesni. Na to upućuje Plenkovićevo postavljanje svog savjetnika Karla Resslera na čelo skupine za izradu novog HDZ-ovog statuta. Riječ je mladiću koji ne predstavlja apsolutno ništa u HDZ-u, naravno ni u hrvatskoj politici. Nula bodova. Je, taj je 28-godišnjak potpredsjednik Mladeži Europske pučke stranke, ali jedan od deset. Trebali su nekoga iz HDZ-a, a ovi su im, vjerojatno zato što je tako Plenković odlučio, poslali Resslera. I sad će on, bez ikakvog opipljivog političkog iskustva, biti glavni za izradu temeljnog dokumenta stranke, a u formiranoj skupini podređeni će mu, između ostalog, biti ministar Dražen Bošnjaković i politički tajnik Davor Stier. Potonji je napustio dužnost ministra vanjskih poslova uz obrazloženje da se želi posvetiti upravo radu na statutarnim promjenama.

Plenković je, jednostavno zato što to može, bizarnim imenovanjem Resslera užasno ponizio Bošnjakovića i Stiera. Demonstrirao im je da više vjeruje činovniku iz svog ureda, koji je tek zakoračio u politiku, nego njima. I što su tim povodom napravili Bošnjaković i Steir, je li se pobunio netko u predsjedništvo HDZ-a? Ma, kakvi. Otrpjeli bi oni i da je Plenković u tu skupinu odredio još i Tenu Mišetić i Marka Milića, također zaposlene u njegovom uredu.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni