Pa što ako je Krstičević bio u Domovinskom ratu? Kakve to ima veze s prepisivanjem?

Nekadašnji podoficir i poslije oficir Jugoslavenske narodne armije Damir Krstičević, kasnije general Hrvatske vojske i trenutno ministar obrane Republike Hrvatske, malo je, čini se, previše slušao časove moralno-političkog vaspitanja na Vojnoj akademiji JNA, jer je u maniri upravo tog totalitarnog društva novinarsko pitanje koje se ticalo isključivo njega, koje se dakle ničim ne tiče ni obrambene politike Republike Hrvatske ni uloge Damira Krstičevića u Domovinskom ratu, proglasio ni manje ni više nego - hibridnim ratom!

Ne znamo kako se točno vodi taj hibridni rat, jesu li u pitanju neki hibridi kukuruza ili ratovanje Toyotom Prius, poznatim hibridom. Ministar je, eto, rekao: "Opet su hibridno krenuli na mene i ono što predstavljam, baš kao na početku mog mandata. (…) Jutros ste me pitali je li Hrvatska u hibridnom ratu - rekao sam da da, svaki dan. Sad možete zamisliti - laž, neistina, kontekst, manipulacija, očito da nekome smetam, ja i moj tim. Mi jačamo sposobnosti hrvatske vojske, vratili smo vojsku u junački Vukovar...."

Samo, cijela tema je bila vezana za njegov rad na američkoj vojnoj školi, rad u kojem Krstičević citate nije navodio kako treba, sukladno metodologiji koju svi učimo tijekom obrazovnog procesa. Umjesto da se, kako bi se narodski reklo, pokrije ušima, objasni kako je u brzini spetljao rad (ne bi bio ni prvi ni zadnji) ili nešto slično što bi bilo, recimo to tako, ljudski prihvatljivo, ministar se uhvatio ni manje ni više nego optužbe za hibridni rat te svoje uloge u Domovinskom ratu - što ga uopće nitko nije pitao, niti ima veze s temom.

Kako je bilo gledati plavo-bijelo-crvenu zastavu?

Kako ministar očito voli navoditi dijelove svoje biografije koji nemaju veze s temom, onda ćemo mi biti slobodni nazivati ga titulama drugog dijela njegove biografije - nekadašnjim podoficirom i poslije oficirom Jugoslavenske narodne armije, jer kako sam kaže završio je i srednju i visoku vojnu školu JNA. Stajao je tako ujutro Krstičević u uniformi pitomca JNA, gledao kako se podiže plavo-bijelo-crvena zastava s petokrakom, pozdravljao starije drugove i marljivo učio kako bi valjda ispunjao zadaću definiranu prvom rečenicom člana 240. Ustava Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: "Oružane snage Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije štite nezavisnost, suverenitet, teritorijalnu cjelokupnost i ovim ustavom utvrđeno društveno uređenje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije."

Dakle, Damir Krstičević se godinama školovao kako bi štitio socijalističku Jugoslaviju, njen suverenitet, njenu teritorijalnu cjelokupnost i sve već kako stoji. Što s njegovim radom iz američke vojne škole nema nikakve veze. Jednako kako njegova uloga u Domovinskom ratu s tim radom nema veze. Jednako i kako modernizacija Hrvatske vojske s tim radom nema nikakve veze. 
Stoga, ako je pitanje vezano za taj rad - ministar je trebao pričati o tome radu. A ako već priča o potpuno nepovezanim stvarima, tipa vraćanju vojske u Vukovar, ili lupa o hibridnim ratu - onda svakako i mi možemo pisati o potpuno nepovezanim stvarima, tipa zašto je imao tako fin rast karijere unutar sustava, pardon sistema obrane SFRJ. Jer i jedno i drugo s radom, seminarom, čime li već, nemaju nikakve veze.

Moralno političko vaspitanje

Ono što je u demokratskom društvu potpuno neprihvatljivo je uopće spominjati, a kamoli posredno optuživati novinara ili medij za nekakav "hibridni rat", dok se govori o pitanju koje se tiče samo i isključivo ministra kao osobe. To je prolazilo u prošloj državi - imali smo razne "vanjske i unutarnje neprijatelje", no Krstičević je, čini se, zaboravio da je država koja ga je školovala propala i da ne može i ne smije koristiti malo moderniziran rječnik nekadašnjih oficira zaduženih za moralno-političko vaspitanje, te da se u demokratskom društvu ne može početi glupirati i baljezgati o nekakvom "hibridnom ratu" čim netko kaže nešto o ministru.

A da je Hrvatska u stvarnoj opasnosti, onda bi valjda prva zadaća ministra obrane bila da o ratnoj opasnosti upozna vrhovnu zapovjednicu i zatraži zasjedanje odgovarajućih tijela zaduženih za obranu, a ne o tome lupati kao uvrijeđena dama pred novinarima. Takvo ponašanje ministra, praktično proglašavanje novinarskog teksta nekim oblikom "neprijateljske propagande" (a tekst se bavi isključivo i osobno ministrom!), u demokratskom društvu nije dozvoljeno.

Povezivanje koje čini ministar, gdje pitanje o sebi pretvara u pitanje i napad na Državu, malo baca na Luja XIV. i onu njegovu "Država, to sam ja!", a dodatno previše smrdi na modele bivšeg režima gdje se kritika političara ili oficira smatrala kritikom države i gdje se kritičara, bez ulaska u razlog ili opravdanost kritike, proglašavalo narodnim neprijateljem. A taj režim smo s razlogom odbacili. I naša je dužnost spriječiti da se ikakve ideje o takvom režimu vrate.

Očito je kako nekadašnjem podoficiru i poslije oficiru Jugoslavenske narodne armije Damiru Krstičeviću nedostaje jedan tečaj ili, kako se to u JNA govorilo, kurs građanskog odgoja kako bi uspješno predstavljao ministra u demokratskom društvu. Kako bi naučio da kritika njega nema veze s Državom, a ni hibridnom Toyotom. I da se u tom slučaju ne poziva na državu. Damir Krstičević je, naime, sada političar, a kao političar ima odgovarati kada ga novinari pitaju. Ili, ako to vrijeđa njegove tanane osjećaje, može se lijepo vratiti u mirovinu ili prodavati državi PC računala.

Uostalom, je li osoba koja toliko lako gubi živce uopće za ministra? Možda bi mu više odgovaralo da negdje u miru uzgaja hibride kukuruza?

Goran Vojković, kolumna za Index.hr

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni