Objavljena karta bogatstva: Hrvatska dno dna Europe

Kartograf Jakub Marian objavio je na svojoj web stranici kartu koja prikazuje raspodjelu bogatstva u Europi.

Podaci prikazani na karti temelje se na analizi švicarske multinacionalne financijske tvrtke Credit Suisse koja mjeri bogatstvo zbrajanjem vrijednosti financijske i ostale imovine te oduzimanjem vrijednosti dugova.

Objavljena karta Europe prikazuje srednju vrijednost tog bogatstva po odrasloj osobi u pojedinoj državi izraženu u američkim dolarima, a karta je objavljena na portalu jakubmarian.com.

Nejednaki kriteriji za bogatstvo zemalja

Kako je Indexu pojasnila ekonomistica Vedrana Pribičević, ovu kartu ipak treba uzeti "sa zrnom soli". 

Naime, podaci nisu potpuni za neke zemlje Europske unije. Za neke od zemalja EU-a koristi se izračun baziran na ukupnim bilancama kućanstava koje bilježe što na određeni dan posjeduje kućanstvo, odnosno što duguje, a za neke zemlje korišteni su podaci utemeljeni na financijskim bilancama, u koje je uključena samo financijska imovina. U ukupne bilance kućanstava uključeno je sve, pa i nekretnine, tumači Pribičević.


Hrvatska bogatija od svih ex-Yu zemalja osim Slovenije, koja je 2,3 puta bogatija od Hrvatske

Prema podacima s nedavno objavljene karte, Hrvatska je bogatija od svih zemalja bivše Jugoslavije - uz jedan očekivani izuzetak - Sloveniju. Po objavljenim podacima, Slovenija je otprilike 2,3 puta bogatija od Hrvatske. Brojke za istočni dio ex-Yu zemalja prikazane na karti također treba uzeti s rezervom jer se radi o procjenama utemeljenim na podacima lošije kvalitete, napominje autor karte. Što se pak tiče zemalja članica Europske unije, Hrvatska je pri samome dnu po bogatstvu.

Island najbogatiji, Ukrajina najsiromašnija

Država s najvećim bogatstvom je Island, čije srednje bogatstvo iznosi 445.000 dolara po odraslom stanovniku. Druge dvije najbogatije države su Švicarska i Luksemburg, a iza njih slijede Norveška, Francuska i Velika Britanija. 

Najsiromašnije države u Europi su Ukrajina i Bjelorusija, čije srednje bogatstvo iznosi po 100 i 900 dolara po odraslom stanovniku.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni