Nedavno smo otkrili da je ministarstvo izmislilo 60.000 nezaposlenih branitelja. Stigla je i revizija, tamo je potpuni kaos

Ministarstvu hrvatskih branitelja, kako se posljednjih tjedana čini, ne vlada naročiti red. Prije pet dana je otkriveno kako je u objašnjenju navodno pažljivo pripremanog novog zakona broj nezaposlenih branitelja iz čista mira narastao za 60 tisuća. Ministarstvo, pritom, nije objasnilo kako su došli do te neobične brojke; odnosno, pozvali su se za analize drugih institucija koje su ih tijekom provjera demantirale.

Objavljeni su i rezultati nedavne revizije. Nepravilnosti se odnose na niz aktivnosti: isplatu nepripadajućeg novca, nenamjensko trošenje kredita i potpora za stambeno zbrinjavanje.

NISU POKRENULI OVRHE NI OBAVIJESTILI DORH, ŠTO SU MORALI

Sve to je zapravo revizijom utvrđeno i za prošlu 2016. godinu, kada je ministar također bio gospodin Tomo Medved, no osobito je problematično to što Ministarstvo nije poduzelo ništa kako bi preveniralo propuste i nepravilnosti iako je Državni ured za reviziju to od njih tražio.

Državni ured za reviziju je također tražio od ministra Medveda da u suradnji s bankom te DORH-om pokrene mjeru za naplate stambenih kredita 718 dužnika. Njihov dospjeli dug iznosio je krajem prošle godine 4,4 milijuna eura. Međutim, kako je razvidno iz revizije, ministarstvo po ovom pitanju nije poduzelo apsolutno ništa, pa ni obavijestilo DORH, što je po zakonu obvezno.

Revizija iz 2016. obuhvatila je 247 korisnika kredita za obnovu stambenih prostora, izgradnju kuće, poboljšanje uvjeta stanovanja, kupnju nekretnine u vlastitoj organizaciji te dodijeljene financijske potpore u ukupnom iznosu 4,3 milijuna eura. Od navedenih 247 korisnika, njih 146, odnosno 80,5 posto, nije opravdalo dobivena sredstva. Riječ je o iznosu od 2.6 milijuna eura.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni