Naredba Praljka: Sredite stvar u Varešu bez milosti

U dokumentu koji je 25. listopada 2005. potpisao Ivica Rajić, nekadašnji zapovjednik Druge operativne grupe HVO-a u srednjoj Bosni, navodi se da mu je Milivoj Petković, tadašnji zamjenik zapovjednika Glavnog stožera HVO-a, 21. listopada 1993. naredio da "preuzme kontrolu nad situacijom u gradu Varešu i okolini".

Rajić je nakon toga okupio oko 200 vojnika iz jedinica Maturice i Apostoli, među kojima su bili Miroslav Anić zvani Firga, koji je ranije na tržnici u Kiseljaku objesio glave pogubljenih muslimana, te Dominik Ilijašević zvani Como, poznat po tome što je odrezao uho jednome muslimanu, okačio ga na antenu svog automobila i tako se vozio Kiseljakom.

Dva dana poslije Rajić je dobio kratku i jasnu zapovijed Slobodana Praljka, zapovjednika GS-a HVO-a, koja glasi: "Sredite situaciju u Varešu bez milosti prema bilo kome, nađite ljude dorasle vremenu i zadacima". Ovoj Praljkovoj zapovijedi prethodili su masakri i ratni zločini što ih je Armija BiH činila u hrvatskim selima u vareškoj općini, ali i pripremanje velike bošnjačke ofenzive na grad, u kojem su boravile tisuće Hrvata prognanih iz kakanjskog i sutješkog područja.

Rajić u Haagu priznaje da je naredio, planirao i proveo krvavu akciju "čišćenja grada", u kojem je vladao kaos, a nakon uspostavljanja kontrole nad Varešom i okolinom šalje izvješće u kojem navodi: "...svi vojno sposobni muslimani – stavljeni pod prismotru... Vareš je od danas hrvatski, borit ćemo se da ostane". Nakon što su se u javnosti pojavile prve informacije o masakru u Stupnom Dolu, Petković 26. listopada 1993. naređuje Rajiću da istraži što se tamo dogodilo.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni