Ministrica Murganić poklone za siromašne odnijela u privatni katolički vrtić u koji je išlo dijete njezine tajnice

Nakon što je sinoć odjeknula vijest da je ministrica Murganić posjetila privatni katolički dječji vrtić i donijela paketiće na kojima piše da su za siromašnu djecu, društvenim mrežama počele su kružiti informacije o njenoj povezanosti s vrtićem, ali je prozvana i zato što dan ranije nije osobno došla u Dom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj, iako je bila najavljena.

Naime, prva informacija glasila je da djelatnica u ministarstvu i bliska suradnica ministrice Murganić ima dijete koje pohađa navedeni vrtić Blažena Hozana.

"Malodobno dijete službenice sada pohađa osnovnu školu. Malodobno dijete je pohađalo navedeni vrtić, za vrijeme dok službenica nije radila u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku", odgovorili su nam iz Ministarstva koje tvrdi da su u vrtić išli na poziv vrtića te da će darove s naljepnicom "Za potrebitu djecu" vrtić podijeliti siromašnim obiteljima.

No, i dalje se postavlja pitanje tko će odlučiti koja će djeca dobiti te darove te hoće li to biti transparentno učinjeno. Ravnateljica privatnog katoličkog vrtića, časna sestra Antonija Matić, nije bila u stanju dati konkretan odgovor na to pitanje, a ni očitovanja iz ministarstva nisu bila jasna oko toga.

Također, postavlja se i pitanje zašto se u pozivu medijima to nije navelo nego tamo stoji da će Ministarstvo darivati polaznike dječjeg vrtića prigodnim paketima koje sufinancira Europska unija iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) i Europskog socijalnog fonda (ESF).

Noć je provela u bolnici

Što se tiče posjeta Domu u Nazorovoj, doznali smo kako je ministrica Murganić noć prije provela u bolnici. Naime, njena je kćer rađala pa je ministrica bila s njom u bolnici gdje je dočekala svoju prvu unuku. Stoga je u Nazorovu 5. prosinca umjesto nje došla njena zamjenica koja je djeci podijelila darove. Znači li to da ministrica nije bila na radnom mjestu jer joj je kćer rađala? 

Zašto je izabrala baš privatni katolički vrtić?

U priopćenju ministrica tvrdi kako je u privatni katolički vrtić išla na poziv vrtića te da su to odlučili iskoristiti kako bi promovirali Fond europske pomoći za najpotrebitije.

Objavljujemo dio njihovog objašnjenja:

"U svrhu upravljanja sredstvima iz navedenih fondova, Ministarstvo kroz tehničku pomoć raspolaže sredstvima koja se koriste za promoviranje programa, oglašavanje u javnim medijima i osiguravanje vidljivosti obvezatno prema unaprijed određenim pravilima provođenja svih fondova Europske unije. Sredstva namijenjena u ovu svrhu ne mogu se potrošiti u druge namjene.

Poziv predstavnicima Ministarstva da se pridruže proslavi blagdana Sv. Nikole u Javnoj ustanovi dječjem vrtiću Blažena Hozana, iskorišten je kako bi se sredstva namijenjena promociji ovih fondova iskoristila na način da se, umjesto plaćenoga oglašavanja u medijima, potrebitim obiteljima uruče slatkiši, školski pribor i higijenske potrepštine za njihove najmlađe članove. Poštujući načela Fonda europske pomoći za najpotrebitije o nediskriminiranju i stvaranju razlike među djecom prigodni materijali uručeni su djelatnicima dječjeg vrtića kako bi ih oni raspodijelili najpotrebitijim obiteljima.

Svim polaznicima dječjeg vrtića podijeljeni su darovi koje je za njih pripremio dječji vrtić, a ne Ministarstvo. Dječji vrtić Blažena Hozana je javna ustanova koja usluge pruža temeljem ugovora o sufinanciranju s Gradom Zagrebom te ga polaze djeca roditelja različitog imovinskog statusa, a cijena je utvrđena prema prihodovnom cenzusu roditelja.

Određeni broj djece vrtić pohađa besplatno. Jedna pozitivna gesta Ministarstva i pokušaj da se sredstva namijenjena isključivo promociji ovih programa iskoriste tamo gdje je to najpotrebnije, u konačnici je pogrešno dovela do negativnog publiciteta i pretenciozne tvrdnje o trošenju sredstava namijenjenih najpotrebitijim skupinama društva na djecu čiji roditelji nisu slabijeg imovinskog stanja. Promotivni materijali u obliku slatkiša, školskog pribora i higijenskih potrepština nabavljeni su iz sredstava dodijeljenih Ministarstvu za potrebe promocije i javnog oglašavanja, a ne iz sredstava namijenjenih humanitarnim organizacijama koje kroz svoje projekte financirane iz Europskog fonda za najpotrebitije raspodjeljuju hranu i osnovnu materijalnu pomoć najranjivijim skupinama stanovništva. Ministarstvo nije direktno uključeno niti u nabavu niti u raspodjelu hrane i humanitarne pomoći."

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni