Milan Ćulibrk - Ja, Milovan i moj kum Aleksandar

Milan Ćulibrk, kolumna za nedeljnik NIN

Vidno iznerviran računicom NIN-a da je svaki penzioner za protekle dve godine primio u proseku 444 evra manje nego što bi dobio da nije bilo mera štednje, predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da „u lažima nema razlike između novinara Milovana Brkića i Miće Ćulibrka“. Pošto sam „po-milovan“, od tad me drugari zovu Milovan, a ja se njima hvalim da imam novog kuma Aleksandra. Biće da to, ipak, nije bila predsednikova namera, već da je hteo da jasno pokaže da za njega nema razlike između NIN-a i Brkićevog Tabloida. 

Ako je time hteo da me uvredi, uspeo je – uvredio me je poređenjem NIN-a i Tabloida, mada bi me u istoj meri uvredio i da je NIN svrstao u grupu njemu omiljenih tabloida, predvođenih Informerom. Uostalom, često je razlika između Tabloida i tabloida samo u tome da li se piše sa malim ili velikim „t“. A osnovna razlika između NIN-a i tabloida je u tome što u poslednjih pet godina nije izgubio nijedan sudski spor, pa ni protiv Nebojše Stefanovića i što ima samo jednu opomenu Saveta za štampu. Da lažemo, kao što moj novi kum tvrdi, teško da bi tako bilo. 

Nema dileme da je Vučića iznerviralo to što nam je i na kraj pameti palo da dovodimo u pitanje njegovo obećanje da će koliko sutra penzije biti „veće nego ikada“. Ima tu samo jedan problem. Ako lažem ja, lažu i ministar finansija Dušan Vujović i guverner NBS Jorgovanka Tabaković! Jer je „sporna“ računica bazirana na podacima, koje je i predsednik mogao da nađe na sajtu Ministarstva finansija i NBS. Samo da je hteo. Ali, očito nije. I optužujući me za laž, izneo je svoju računicu. „U 2014. su penzije smanjene za 40 odsto penzionera, a prosečno je smanjenje iznosilo 5,89 odsto. 

U međuvremenu je bilo povećanje najpre od 1,25 odsto, zatim još 1,5 i sada pet odsto, što ukupno čini preko osam odsto. Tih osam sigurno je više od 5,89 odsto“, samouvereno je poručio Vučić, mada sumnjam da mu je neko podmetnuo tu matematiku i prećutao neke „sitnice“.

E sad, da vidimo šta je istina koju vlast uporno pokušava da sakrije. Samo da je bacio pogled na „Osnovne indikatore makroekonomskih kretanja“ video bi da je u tri poslednje godine prosečna penzija realno smanjena za više od sedam odsto – 2015. za 5,2 procenta, lane za 0,1 i ove godine za 1,7 odsto. I ne verujem da ne zna da su u taj pad uračunate i dve „povišice“. U suprotnom, realni pad penzija bio bi još veći. 

Baš zato će i u februaru 2018, posle povećanja od pet odsto, prosečna penzija biti realno manja nego 2014. Neće, dakle, biti „veće nego ikad“, koliko god to Vučić ponavljao. Stvar je vrlo prosta, da bi i penzije ispod proseka, koje nisu smanjene, dostigle rekord morale bi da rastu brže od cena, a već devet godina zaredom cene su brže. I nema te matematike koja to može promeniti.

Zato novog kuma unapred molim – pre nego što se ponovo naljuti kada u decembru konstatujem da plate nisu dostigle 500 evra (u januaru 2016. na TV Pink Vučić je rekao da očekuje da prosečna plata u Srbiji 2017. bude 500 evra, da bi naknadno cilj smanjio na 450, pa na 440 evra) – da na sajtu NBS proveri da je prosečna plata u prvom kvartalu bila 366,6 evra, u drugom 398,2 i u trećem 399,9 evra. A, ako neko, ipak, laže, da se zna da to ovoga puta nisam ja. 

Neko bi na mom mestu možda izjednačavanje NIN-a i Tabloida shvatio kao vrstu pritiska na medije. Možda bih i ja da već na to nisam oguglao. Kako i ne bih ako predsednik svaki put za N1 kaže da je „američka televizija“. Za razliku od onih kojima to smeta, donekle razumem predsednika. Pa, šta može da kaže za Novosti i Politiku? Ko je partner državi čiji je predsednik, a bio je i premijer, u ta dva lista? Može li, bez dileme, za njih Vučić da kaže da su to srpske novine? A da možda nisu bar delom i ruske? I da li je 100 posto siguran da jedan od suvlasnika nije iz Švajcarske? 

Vučić očito zna za jadac čim to više i ne spominje. Kada sam ga u julu 2014. kao premijera pitao šta Vlada namerava da uradi sa Politikom i Novostima, bio je veoma iskren: „Bolje da ne pričam. Teže će nam biti da rešimo pitanje Politike i Novosti nego Železaru i Petrohemiju“. Železaru su pre više od godinu dana preuzeli Kinezi, a država još ne zna ko su joj partneri u Politici i Novostima. Pa sad neka neko kaže da predsednik nikada nije u pravu! 

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unapred smo zahvalni