Ilok, napušteni grad u kojemu se više ne mogu kupiti cipele

Njemački Deutsche Welle u svojoj rubrici "Priča dana" objavio je tekst o Iloku s naslovom "Grad u kojemu se više ne mogu kupiti cipele". Na početku navode kako je Ilok jedan od najljepših ravničarskih gradova u Hrvatskoj, ali upravo u njemu se najviše osjeti opće stanje u državi.

"Na cesti koja vodi do Iloka, najistočnijeg hrvatskog grada, zanimljiv je uzorak asfaltnih zakrpa raznolike kvalitete i starosti, zapravo cijela cesta sastoji se od zakrpa i vapi za novim slojem asfalta. Iločani se godinama već nadaju izgradnji brze ceste. No ona godinama ne dolazi. Umjesto toga – Iločani odlaze. Nezaposlenost, niska cijena rada, nesigurnost radnog mjesta, sve su to uzroci zbog kojih napuštaju grad koji bi mogao biti biser Srijema", piše DW koji je razgovarao s gradonačelnicom koja je po dolasku na to mjesto zatekla "praznu blagajnu, dugove i realitet da se ljudi iz Iloka ubrzano iseljavaju".

"Turizam je prilika za Ilok"

Na zadnjem popisu stanovnika 2011. godine Ilok (sa Šarengradom, Babskom i Mohovom) je brojao oko 6000 stanovnika, gradonačelnica (oprezno) procjenjuje da ih je sada oko 5000. No, priliku za Ilok vidi u turizmu: "U Bapskoj su arheološka nalazišta starija od vučedolskih, u Iločkom vinogorju se proizvode neka od najboljih vina u Hrvatskoj, enološka i gastronomska ponuda je jedinstvena. Dunav je resurs sam za sebe, a ribolovni, lovni i cikloturizam su odlična prilika. Iločke zidine su nevjerojatna fortifikacijska arhitektura, a blizina Vukovara, Osijeka, Beograda, Novog Sada, kao i Bosne i Hercegovine te Mađarske mogu biti samo prednost".

"Nekretnine se u Iloku prodaju u bescjenje, kuća od preko 90 četvornih metara s više od 500 kvadrata okućnice, priključena na vodovod, kanalizaciju, plin, struju, i s urednim vlasništvom, može postati vaša za 15.000 eura. Drugim riječima, radite li posao online ili ste u mirovini, volite prirodu i čisti zrak, Ilok je mjesto u kojem želite živjeti. No Iločanima je dosadilo siromaštvo i nesigurnost. Vrtić košta 500 kuna – slično kao i u Osijeku ili Zagrebu, radna mjesta u tekstilnoj industriju su većinom na minimalnoj plaći od 2.600 kuna, a na pitanje o uvjetima rada, svi izbjegavaju odgovor", piše Deutsche Welle.

"Kako da ja budem sretna, ako su svi oko mene nesretni?"

Razgovarali su i s ravnateljicom Gradske knjižnice Renatom Banožić. "Kako da ja budem sretna, ako su svi oko mene nesretni? U Iloku još imamo ljude koji nemaju tekuću vodu u kući. Svi koji su radno sposobni i koji su iole snalažljivi odavno su otišli. U zadnjih nekoliko godina otišlo je 500 obitelji s jednim ili dvoje djece. Mlade visokoobrazovane ljude ne možete zadovoljiti plaćom od četiri tisuće kuna. Ni sama ne znam koliko je do sada profesora iz škole otišlo. Uzmu neplaćeno i više se nikad ne vrate", kaže ona i dodaje da misli da Ilok nema više od 3000 stanovnika trenutno.

Na pitanje, ima li nešto pozitivno u Iloku, Banožić uzvraća protupitanjem: "Je li pozitivno što je sve u Bačkoj Palanci jeftinije?". Naime, sve se kupuje u Srbiji jer je tamo jeftinije pa su se u Iloku zatvorile mnoge trgovine. Više tamo ne možete kupiti ni cipele.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni