AFERA PAKETIĆI: Što bi Isus rekao HDZ-ovkama koje se hvale davanjem milostinje?

"Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku će polaznike dječjeg vrtića darivati prigodnim paketima koje sufinancira Europska unija iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) i Europskog socijalnog fonda (ESF). Pozivamo vas da medijski popratite ovaj događaj!" stoji u pozivu koji su zaprimile redakcije iz ministarstva Nade Murganić, kojim je lansirana jedna od najbizarnijih afera vlade Andreja Plenkovića. Baš zahvaljujući pozivu medijima da poprate taj događaj, doznalo se da Murganić u privatnom katoličkom vrtiću dijeli europskim novcem financirane paketiće za siromašnu djecu. 

Ministrica i njeni suradnici su toliko odvojeni od realnosti, nekompetentni i nesvjesni da je standardno HDZ-ovsko ponašanje skandalozno i odbojno većini građana Hrvatske da su doslovno pozvali medije da svjedoče njihovom skandalu. Toliko su začahureni u svoj privilegirani svijet vlastodržaca i stranačkih uhljeba da im nije palo na pamet kako bi njihovo promotivno paradiranje po privatnom katoličkom vrtiću s europskim poklonima za siromašnu djecu moglo biti išta drugo osim PR uspjeha. 

Nada Murganić i njena državna tajnica Margareta Mađerić su mislile da mogu uzeti poklone namijenjene siromašnoj djeci, podijeliti ih u privatnom katoličkom vrtiću, eksploatirati djecu koja ga pohađaju i njihovu nevinu dječju radost kao kulisu svojeg lažnog milosrđa, slikati se malo s časnom sestrom - i da će im zbog toga svi pljeskati! Te dvije dugogodišnje HDZ-ovke jednostavno godinama žive u takvoj realnosti, izolirane od pravih problema i stvarnih života većine građana da nisu unaprijed bile u stanju shvatiti da same proizvode skandal, a ne dobar PR za svoj rad. 

Tipični izraz HDZ-ovskog mentaliteta

U svijetu u kojem se one kreću normalno je uzeti siromašnima, iskorištavati djecu za svoju političku promociju, biti slizan s Crkvom i u medijima se predstavljati bez pokrića kao veliki dobročinitelj. To se za njihov HDZ-ovski mentalitet sve savršeno uklapa, nema kod njih kognitivne disonance ili uviđanja vrištećih kontradikcija. Licemjerje je norma, a ne izuzetak.

Da ništa nije shvatila, ministrica Murganić je pokazala i u svojim naknadnim pokušajima da se od samoizazvanog skandala opere u medijima. Murganić se neuvjerljivo branila da su ''darovi bili dio promocije'', te onda još izjavila da ih ''djeca u vrtiću nisu zadržala'', nego da će ih ''dobiti najpotrebitiji''. Dakle, ministrici je normalno da dođe u vrtić, podijeli djeci paketiće dok su prisutne kamere medija koji će sve to zabilježiti, a da se onda kasnije kada mediji odu ti paketići otmu djeci iz ruku i podijele nekoj drugoj djeci, o kojoj i dalje ništa ne znamo. Koliko treba biti izopačen um koji će u svrhu promocije prvo djetetu dati paketić pa mu ga onda malo kasnije, daleko od kamera, istrgnuti iz ruku?

Kako je časna sestra Antonija podlegla iskušenju gospodara laži

U svoju akciju paradnog milosrđa su deklarirane katolkinje Murganić i Mađerić upetljale i privatni katolički vrtić Blažena Hozana. Dapače, na kraju je ravnateljica vrtića, časna sestra Antonija Matić, morala izaći pred novinare i vrlo neuvjerljivo lagati o tome što se dogodilo, dok su se dvije HDZ-ovke išuljale na stražnji izlaz i pobjegle od kamera. Možda je časna sestra Antonija i najtragičniji lik u cijeloj priči - gospodar laži Sotona joj se ukazao u liku dvije HDZ-ovke i doveo je u iskušenje da prekrši osmu zapovijed. Ipak, strah od Boga se pokazao slabijim od potrebe da se udovolji HDZ-u, pa je časna sestra Antonija podlegla iskušenju i pristala biti uprljana skandalom koji je proizvelo Murganićkino ministarstvo.

Svi zajedno su htjeli biti u medijima prikazani kao veliki humanitarci, utjelovljenja katoličkog milosrđa, primjer društvu kako treba raditi, a ispali su muljatori, manipulatori i licemjeri.

Što je Isus o samohvali davanjem milostinje?

Čini se da su Murganić i Mađerić, unatoč vrijednom pohođenju misa, zaboravile na poznate Isusove riječi iz Evanđelja po Mateju: ''Pazite, da pravednost svoju ne činite pred ljudima, da vas oni vide; inače nemate plaće kod Oca svojega na nebesima.'' Pa još: ''Kad dakle daješ milostinju, ne trubi pred sobom, kao što čine licemjeri u sinagogama i na ulicama, da ih slave ljudi. Zaista, kažem vam: Oni već imaju plaću svoju.'' Zaboravile su i na Isusovo upozorenje da ''ostane milostinja tvoja u tajnosti. Otac tvoj, koji vidi u tajnosti, platit će ti''.

Baš obratno, Murganić je pozvala medije da se hvasta svojim navodnim milosrđem, da se promovira preko leđa siromašnih, da ''trubi pred sobom kao licemjer''. Htjela je da je ''ljudi slave'' jer okolo dijeli paketiće i paradira kao velika milosrdnica, dakle u izravnoj suprotnosti s onime što nalaže Isus. 

Tako je afera s paketićima za siromašnu djecu pokazala da Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike vode ne samo posve nesposobni i moralno truli ljudi, nego i najgori katolički licemjeri koji svojom glađu za javnom promocijom dok glume milosrđe pljuju na sve ono što je Isus zagovarao. Ukratko, suština onoga što su HDZ i Katolička crkva u Hrvata.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni