OBJAVLJUJEMO PLAĆE SVIH ŽUPANA: Neki primaju više od 19 tisuća kuna mjesečno

NAJPLAĆENIJI hrvatski župani zarađuju više od 19.000 kuna mjesečno, dok najniži iznos ima varaždinski župan Radimir Čačić koji prima naknadu koju on naziva volonterskom, a ona iznosi 8245 kuna mjesečno.

Za razliku od gradonačelnika i ministara, za župane se u javnosti najčešće čuje kad njihovo ime ispliva u nekoj aferi ili skandalu. Tako je nedavno u javnost procurila informacija da je požeški župan Alojz Tomašević mlatio svoju suprugu, a nemali interes javnosti izazvale su i skandalozne izjave kninsko-šibenskog župana Gorana Pauka koji se pohvalio činjenicom da masovno uhljebljuje i pritom ustvrdio kako mu je žao što nije uhljebio još više ljudi.

Valja spomenuti i sada već bivšeg HDZ-ova dalmatinskog župana Zlatka Ževrnju koji je maknut iz utrke za župana uoči nedavnih lokalnih izbora, nakon što je izbila afera s dodjelom koncesije za slavnu plažu Zlatni rat. No Ževrnja nije ostao bez posla jer je nedugo zatim uhljebljen u direktorsku fotelju u Hrvatskim vodama.

Tablica koja govori sve

Na iznos neto plaća utječu porezne olakšice za uzdržavanje djece i dodaci za minuli rad, pa smo uz njih stavljali i bruto plaće koje smo dobili od županija ili pronašli u imovinskim karticama.

Pogledajte tablicu s primanjima hrvatskih župana:


Podaci koje su nam slali ne poklapaju se sasvim s imovinskim karticama

Podaci o neto plaćama koji su nam slali iz županija ne poklapaju se uvijek s onima u imovinskim karticama. Tako je zadarski župan prijavio u kartici 21.000 neto, odnosno 31.000 bruto, dok je nama poslao podatak o znatno nižoj plaći za koju u njegovu uredu tvrde da je točna - 15.620 kuna neto, koju smo uvrstili u tablicu.

Ista stvar je s HDZ-ovim šibenskim županom Goranom Paukom. Prijavio je u imovinskoj kartici neto plaću 19.256 kuna, dok je nama poslao u odgovoru iznos 18.293 kune. I njemu smo uvrstili podatak koji nam je poslao.

HDZ-ov Božo Galić javio nam je tri tisuće kuna manju neto plaću od one u imovinskoj kartici, odgovorio nam je da mjesečno prima 15.591 kunu. Kako su mijenjali neto u odnosu na imovinsku, njima smo ostavili prazna polja za bruto plaću.

Prema podacima koje smo dobili, najvišu plaću, 19.975 kuna, ima HDZ-ov Ivan Anušić, osječko-baranjski župan. Drugi je HDZ-ov Igor Andrović s 18.489 kuna, treći HDZ-ov Darko Milinović s 18.302 kune, četvrti HDZ-ov Nikola Dobroslavić s 18.296 kuna, a peti HDZ-ov Goran Pauk s 18.293 kune.

U top pet najplaćenijih - svi su HDZ-ovci

U prvih pet najviše plaćenih župana svi su iz Plenkovićeve stranke. Najplaćeniji župan po struci je viši sportski trener sportske rekreacije, ostali župani su pravnici, liječnici, arhitekti, geodeti, ekonomisti, inženjeri šumarstva, inženjeri građevine, inženjeri kulturne tehnike, profesori hrvatskog jezika. Ima i onih sa SSS spremom, primjerice brodostrojarski tehničar Blaženko Boban (HDZ).

U svakom slučaju, plaće župana debelo nadmašuju prosjek plaća u tim profesijama. Izuzmemo li iz računice Čačićevu naknadu, prosječna plaća hrvatskog župana iznosi 17.200 kuna.

Krapinsko-zagorski župan SDP-ov Željko Kolar hvali se kako je u svom mandatu tri puta smanjivao plaću sebi i svojim suradnicima. "Tako da je osnovica njihovih plaća danas 316,37 kuna manja nego 2013.", odgovorio je Indexu.

"Odluka župana Čačića da svoju dužnost obavlja kao volonter, a ne kao profesionalac Varaždinskoj županiji će na godišnjoj razini donijeti uštedu od 259.586 kuna, odnosno ukupno u četverogodišnjem mandatu više od milijun kuna", odgovorili su na naš upit.

Iz ureda Zlatka Komadine, SDP-ova primorsko-goranskog župana, odgovorili su kako plaća iznosi 15.296 kuna, uz dodatak 30 godina radnog staža, pa smo uvrstili precizniji iznos iz imovinske kartice od 17.507 kuna neto.

Tri županije i Grad Zagreb mjesecima nisu odgovarali

IDS-ov Valter Flego jedini nam je poslao veći iznos nego onaj koji je naveden u kartici, pa smo u neto uvrstili njegovu brojku 17.086 kuna, umjesto 16.410 kuna iz imovinske.

Iz nekoliko županija, konkretno Karlovačke, Splitsko-dalmatinske, Ličko-senjske i Grada Zagreba, ignorirali su Indexov upit o plaćama. Za te župane, baš kao i za gradonačelnika Zagreba, u tablicu smo uvrstili plaće koje su prijavili u imovinskim karticama.

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni