HDZ i Agrokor: Ubojstvo povjerenstva zbog barem 48,3 milijuna motiva

Postoje farse. Postoje sramotne farse. A onda, postoji i HDZ-ovo ponašanje oko Agrokora.

Trenutni vrhunac s neuspješnim pokušajem ušutkavanja opozicije u Saboru samo je, iskustvo nas uči, prijelazni period prema novim oblicima političke bestidnosti. Kako nitko nije dovoljno blesav da na toliko očit način sam sebi nanosi političku štetu, kako to radi trenutno vladajuća stranka, jedino pravo pitanje ovdje je ono o – motivima.

A njih, sasvim je razvidno, ima poprilično. Čak i svjedočenja iz vremena političke arheologije na povjerenstvu za Agrokor pokazivala su koliko su prožeti HDZ i stvaranje gospodarskog diva čije teturanje već mjesecima izaziva ozbiljnu mučninu nacije, s izvjesnim krajem na računu s puno nula.

I ne samo to, svjedočenje bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog razotkrilo je i Todorićevo političko kadroviranje s istaknutim osobama tadašnjeg HDZ-a, dakle, vrlo zanimljivu povezanost stožernog Gazde i stožerne stranke.

No, sve je to, očito, kikiriki prema onom što bi se doista moglo otkriti pred saborskim istražnim povjerenstvom, pa ga je trebalo što prije i pod svaku cijenu, dakle i pod cijenu užasavajuće jučerašnje blamaže – ubiti i zakopati što dublje.

Podsjetimo se samo nekoliko detalja HDZ-ovog krivudanja oko osnivanja saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor – dakle tijela po definiciji toliko bezazlenog da je dosad najčešće spominjano u onoj skoro pa već narodnoj mudrosti »Ako nešto ne želiš riješiti, osnuj povjerenstvo«. Izgleda da nije baš tako.

HDZ je od početka priče o povjerenstvu bio protiv njenog osnivanja. Toliko da su natjerali SDP da veže izbor ustavnih sudaca za odluku o osnivanju povjerenstva o Agrokoru. Pa se cijela stvar odmorila preko ljeta, kako bi se istražiteljima kupilo što više vremena da bi se stigao pokrenuti sudski postupak koji po sili zakona (kako ga tumači HDZ) prekida rad saborskog povjerenstva. Pa je nakon jesenskog natezanja povjerenstvo ipak formirano (i ustavni suci izabrani), ali s odgodom početka rada od petnaestak dana. Sad se već kupovao dan po dan, no kako je u međuvremenu odbjegli Gazda odlučio otezati, istraga nikako nije postajala pravomoćna, pa se nekoliko saslušanja u Saboru ipak dogodilo.

Za to vrijeme je HDZ i dalje proturječio zdravom razumu i svom silom pokušao svoju stranku zaštititi od nezgodnih pitanja, pa je tako, čekajući više taj DORH, odlučeno da se svjedoci pozivaju kronološkim redom, od samih prapočetaka pretvorbe i privatizacije. Matematika je, međutim, gadna stvar, pa kad ona kaže da bi Martina Dalić kao ministrica financija morala svjedočiti prije Slavka Linića, koji je u tu fotelju uskočio iza nje – sadašnja ministrica gospodarstva ipak ne dobije poziv. Razumljivo, Dalić je »vruća roba« i za današnje Agrokorije, pa ćemo kalendar malo iskriviti, kao što se svjetlost, recimo, iskrivi kad prolazi pored masivnih nebeskih tijela. Vrijeme je ionako relativno.

Vrhunac cirkusa se ipak dogodio jučer, kad su stručne službe Sabora defacto spriječile svjedoke da se pojave pred oporbenim članovima povjerenstva jer su vladajući odlučili da ono ne smije nastaviti s radom, a kaos koji je potom nastao u sabornici sa svađom i lupanjem pločicama samo je posljedica činjenice da je opozicija »nanjušila krv« i nema ni najmanju namjeru podviti rep na ovoj temi.

A šteta, eto, da se sve to zbilo u kratkom razdoblju, jer jučer je objavljen i jedan od većih skandala vezanih za Agrokor i ovu Vladu – a koji je razotkriven baš iz dokumentacije koju je dobilo jučer zakopano povjerenstvo. Naime, trinaest (13!) dana (dana!) prije nego je Moody's oglasio alarm u vezi s dugoročnom financijskom stabilnošću Agrokora i pokrenuo cijelu frku oko Todorićevog imperija, Nadzorni odbor HBOR-a, u kojem sjede ministri i saborski zastupnici, odobrio je kredit od 48,3 milijuna eura za četiri tvrtke iz sastava Agrokora. Ono što se dosad nije znalo, jest da je pola godine prije toga sam HBOR kreditnu sposobnost koncerna ocijenio s osam – na skali od deset, gdje je deset najgora ocjena, i gdje je ocjena šest zadnja »iznad crte« za sigurno odobravanje kredita.

Ima još – iako je HBOR ranije kredite Agrokoru odobravao u suradnji s poslovnim bankama, što znači da bi u slučaju problema s otplatom one plaćale HBOR-u i gonile Agrokor, ovaj put je HBOR dao direktne kredite, bez posredovanja banaka. Što znači da su danas ti krediti, u kojima ima i vašeg poreznog novca, prijavljeni tek kao tražbine u postupku izvanredne uprave i da će dobar dio njihovog iznosa morati biti – otpisan.

Samo ovaj posljednji kračić afere Agrokor je dovoljan da se zakotrljalju mnoge ministarske glave, ako ne i zatrese cijela Vlada. U, jasno, zemljama koje su elementarno pristojne i elementarno demokratske.

U Hrvatskoj će, međutim, HDZ i dalje nastaviti vrijeđati zdrav razum javnosti i kosture iz Agrokorovog ormara pokušati ostaviti zakopane što dalje od znatiželjnih očiju.

Na oporbi je da nastavi raditi buku. Barem to.

Jasmin Klarić, komenar za Novi list

Podržite održavanje stranice Kolumne klikom na reklame ispod, unaprijed smo zahvalni